Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Pregătirea brumărelelor pentru iarnă: recomandări de la experți

Brumărelele luminoase și elegante fac orice grădină să radieze de frumusețe și îi oferă un aspect festiv. Dar pentru ca florile să trăiască cât mai mult posibil și să ne încânte cu înflorirea lor superbă de la an la an, ele trebuie să fie pregătite corespunzător pentru iarnă.

Îngrijirea din timpul toamnei include udarea, tratarea bolilor fungice, tăierea, aplicarea îngrășămintelor, mulcirea solului și protecția împotriva înghețului. Florarii noștri vorbesc despre complexitatea fiecărui tip de activitate.

1. TĂIEREA

Grădinarii începători se întreabă deseori pe timpul verii, dacă tăierea este un proces necesar în cea ce privește culturile de brumărele sau dacă este posibil ca această procedură să fie amânată până la primăvară. Iubitorii de flori mai experimentați știu că tăierea de toamnă va stimula formarea de noi lăstari în sezonul cald. Și de asemenea:

  • datorită tăierii sanitare, vei distruge părți afectate de diferite infecții fungice;
  • se vor reduce insectele și dăunătorii care se ascund în resturile vegetale;
  • vei da rădăcinilor posibilitatea de a acumula substanțe utile în întregime și vor ierna bine;
  • vei simplifica lucrările ulterioare – tufele tăiate sunt mai ușor de manevrat și acoperit.

Timpul pentru tăiere

Tăierea trebuie să aibă loc în momentul în care culturile au înflorit complet și toți nutrienții vor fi orientați de la ramuri și frunze către rădăcini, finalizându-se înainte de începerea înghețului. Dacă faci acest lucru mai devreme, florile vor forma ramuri noi și vor îngheța pe timpul iernii, iar rădăcinile nu vor avea timp să stocheze suficiente elemente utile.

Perioada favorabilă de lucru depinde de tipul florii și de clima specifică din regiune. Soiurile timpurii sunt gata pentru această procedură la sfârșitul lunii septembrie, iar pentru cele ulterioare la mijlocul toamnei. Arde toate părțile îndepărtate.

 

Brumărelele pot fi tăiate în diferite moduri:

  • îndepărtează toți lăstarii pentru a obține o movilă de câțiva centimetri înălțime. În acest caz, vei întrerupe apariția posibililor spori fungici și vei distruge majoritatea insectelor;
  • tăierea pe un buturug de până la 10 cm înălțime - aceasta va fi pe baza dezvoltării de noi ramuri, dar experții noștri spun că ramurile sunt mai slabe și înfloresc mai rău decât cele care cresc din rădăcină;
  • vârfurile sunt tăiate, înălțimea lăstarilor rămași este mai mare de 10 cm. Riscul ca insectele să ierneze pe flori este destul de mare, dar această metodă este cea mai potrivită pentru regiunile în care este multă zăpadă.

2. TRATAREA BOLILOR

După tăiere, este timpul pentru tratamentele cu fungicide. Alege 0,5% soluție Bordeaux, 0,1% soluție de sulf coloidal, 1% soluție de cupru sau 1,5% sulfat feros. Substanțele vor ajuta la distrugerea sporilor. Respectă cu strictețe instrucțiunile și nu uita de propriile măsuri de protecție.

3 UDAREA ȘI FERTILIZAREA FLORILOR

Înainte de fertilizare, slăbește zona rădăcinii și udă bine. Apoi adaugă superfosfat amestecat cu puțină cenușă.

4. PROTECȚIA PENTRU IARNĂ

Necesitatea și tipul adăpostului depinde de regiune și de tipul de floare. Pericolul pentru plante perene nu este reprezentat doar de temperaturile negative, ci și de razele arzătoare ale soarelui și de dezghețurile lungi, în timpul cărora lăstarii tineri se pot ecloza.

De aceea, îți recomandăm să acoperi atât soiurile firave, cât și cele rezistente la îngheț. De exemplu, brumărelele cel mai des întâlnite, tolerează foarte bine temperaturile de până la -15º C. Gerul mai sever va dăuna plantelor perene. Prin urmare, mai întâi, acoperă solul din jurul lor cu compost sau humus, cu un strat de cel puțin 10 cm. Acoperă tufele cu ramuri de molid – păstrează perfect zăpada și permite pătrunderea oxigenului. Îndepărtează protecția când trece perioada gerului puternic nocturn.

Atenție! Materialele care nu lasă să pătrundă oxigenul nu sunt potrivite pentru adăpostirea brumărelelor – lipsa apei și a aerului va provoca putrezirea.

CUM PROTEJEZI BRUMĂRELELE ÎN REGIUNILE MAI RECI

Cu cât iarna este mai caldă, cu atât adăpostul ar trebui să fie mai ușor. De exemplu, înghețul din regiunile sudice și centrale nu sunt atât de severe, așa că gunoiul de grajd putred va fi suficient pentru protejarea tufelor.

În Transilvania, brumărelele sunt tăiate la 8 cm, pământul de sub ele este mulcit, iar lăstarii sunt acoperiți cu ramuri sau paie. Aceeași metodă este potrivită și pentru regiunile vestice, suplimentând doar cu un strat mai gros de zăpadă.

În Covasna, unde întâlnim cele mai scăzute temperaturi din țara noastră, adăpostul ar trebui să fie mai fiabil. Tufele fie nu sunt tăiate deloc, fie se lasă lăstarii să crească până la 20 cm înălțime. Cultura este complet acoperită cu mulci, iar deasupra cu ramuri de molid, floarea soarelui sau cu spice. A doua opțiune este să dezgropi plantele și să le transplantezi în ghivece, care sunt apoi plasate într-o cameră răcoroasă.

GREȘELILE COMUNE ALE FLORARILOR

Brumărelele sunt destul de răbdătoare și iartă grădinarii neexperimentați când au loc anumite greșeli. Cu toate acestea, îngrijirea necorespunzătoare, la care se adaugă condiții grele de iernare, vor duce cu ușurință la moartea plantelor. Astfel am extras un top al celor mai grave greșeli de îngrijire de toamnă:

  1. Introducerea substanțelor pe bază de azot. Acest element stimulează creșterea culturilor, ca urmare, lăstarii noi îngheață, iar rădăcinile nu au substanțe nutritive.
  2. Adăpost timpuriu – nu acoperi florile înainte de apariția vremii reci – pur și simplu se vor ofili.
  3. Utilizarea materialelor pentru adăpost, care nu permit pătrunderea aerului – acest lucru duce de asemenea la uscarea și moartea culturilor.

 

Urmează sfaturile florarilor cu experiență, iar brumărelele tale îți vor fi recunoscătoare prin frumusețea lor!

Publicat de: 14 oct 2020
Vizualizări: 724
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier