Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Pregătirea serei pentru înființarea culturilor, primăvara

Pregătirea serei înaintea înființării culturilor de primăvară: Ce trebuie făcut?

Pregătirea serei pentru înființarea culturilor, primăvara

Primul lucru pe care îl ai de făcut este o inspecție amănunțită a stării serei tale, după perioada iernii. Este recomandat să practici această inspecție chiar de toamna, imediat ce ai terminat de recoltat. Apoi, va trebui să cureți cu grijă toate suprafețele și să dezinfectezi solul. Totuși, dacă sera se află într-o stare foarte proastă după încheierea iernii, este necesar să efectuezi o curățare meticuloasă.

Restabilirea integrității structurale

Îndepărtează toate obiectele inutile din seră, cum ar fi unelte, recuzită și orice altceva a rămas din sezonul precedent. Inspectează părțile component ale serei. Verifică dacă acestea sunt rezistente și nedeteriorate. Efectuează reparații, acolo unde este necesar. Toate porțiunile metalice ruginite ale cadrului trebuie amorsate, vopsite și tratate cu o soluție de sulfat de cupru. Curăță segmentele din lemn, dezinfectează-le cu înălbitor și var viu (3-4 kg de var viu la o găleată de apă). Tratează părțile din plastic cu fungicid. În cazul în care apar fisuri și așchii pe componente, acestea trebuie înlocuite cu altele noi.

Pregătirea serei pentru înființarea culturilor, primăvara

Curățarea serei în interior și în exterior

Înainte de a începe curățarea umedă, șterge praful de pe suprafețe și îndepărtează frunzele, urmele de murdărie și alte resturi. Acest lucru face ca viitoarea curățare umedă să fie mai ușoară și mai rapidă. Cel mai bun mod de a curăța suprafețele de sticlă este să folosești un burete din microfibră și un săpun de uz casnic. Pregătește o soluție din apă și săpun, pe care să o aplici mai întâi pe interior și apoi pe exterior. Lasă spuma să acționeze timp de 10-15 minute și apoi clătește cu apă curată din pulverizator.

Toate suprafețele curățate trebuie dezinfectate. Cel mai bine este să utilizezi produse organice (substanțele chimice vor lăsa urme care sunt dăunătoare pentru sănătatea viitoarelor plantații). Acordă o atenție deosebită îmbinărilor. Pulberea de muștar, decoctul de urzică sau pe bază de ace de molid au excelente proprietăți antiseptice. Aceste infuzii sunt sigure pentru oameni și plante. Când practici irigarea, încearcă să nu inunzi straturile. Dacă anul trecut insectele dăunătoare au făcut ravagii în seră, apelează la fumigenă (respectând cu strictețe instrucțiunile de pe ambalaj).

Pregătirea solului pentru paturi

Poți începe să lucrezi solul atunci când acesta a ajuns la temperatura optimă. Pentru a accelera procesul, acoperă straturile cu zăpadă - acest lucru va satura solul cu umiditate și îl va face mai moale și maleabil.

Este recomandabil să se schimbe solul din seră la fiecare 3-4 ani. De la an la an, este bine să îndepărtezi cei 8-10 cm de sol desecat din partea superioară. Dacă există suficient sol, se poate aplica un strat nou. Pentru o schimbare radicală, îndepărtează 30-40 cm de sol și înlocuiește cu altul nou, nutritiv și bogat în humus.

Pregătirea serei pentru înființarea culturilor, primăvara

Trei modalități sigure de a dezinfecta solul

Utilizarea substanțelor chimice împotriva bolilor și dăunătorilor poate afecta viabilitatea plantărilor viitoare. Îți propunem metode mai ecologice. Fiecare are propriile sale avantaje și dezavantaje.

  • Tratament termic. Peste paturi, se toarnă apă clocotită (30 de litri per metru pătrat de sol). Procedura se repetă de 2-3 ori. Dezavantaj: eficiența poate să nu fie cea scontată în cazul straturilor adânci de sol.
  • Tratament biologic. Solul este săpat și îmbogățit cu materie organică. În funcție de ce specii vor fi cultivate, în sol se adaugă turbă, compost, cenușă de lemn, gunoi de grajd putrezit, Mullein, excremente de păsări etc. În acest caz, tratamentul este combinat cu îmbunătățirea structurii și intensificarea fertilității solului. Procedura se efectuează cu 3-4 săptămâni înainte de înființarea culturilor.
  • Prelucrare mecanică. Se îndepărtează stratul superior de sol, aproximativ 10-15 cm. În locul său este turnat un amestec de sol gata preparat, pe al cărui ambalaj este indicat faptul că a fost dezinfectat și tratat împotriva bolilor și dăunătorilor. Aceasta este o metodă costisitoare, potrivită doar pentru serele care au fost igienizate încă din toamnă.

Dacă, totuși, decizi să utilizezi produse chimice, în niciun caz nu depăși doza! Și amintește-ți că toți dezinfectanții funcționează corect numai pe un sol cald. Temperatura acestuia trebuie să fie de cel puțin 15 grade.

Când sera este gata pregătită, putem presupune că sezonul de primăvară a fost deschis! Mai trebuie să alegi speciile și soiurile pe care dorești să le cultivi, având grijă să prioritizezi verdețurile și legumele.

Publicat de: 24 mar 2023
Vizualizări: 882
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier