Dacă vrei să încerci o aromă nouă pe lângă dulceața de gutui, prune sau căpșuni, atunci a venit timpul să te bucuri de gustul intens al smochinelor, cât și de proprietățile lor curative.
O singură smochină conține 47 de calorii și este gustarea ideală între mese. Acest fruct creează senzația de sațietate și te ajută să-ți controlezi pofta de mâncare.
În plus, smochinele se remarcă prin conținutul bogat de minerale și vitamine printre care se regăsesc zincul, magneziul, potasiul, fierul, vitamina C și complexul de vitamine B.
Smochinele sunt un adevărat sprijin în caz de diabet pentru că reglează nivelul de colesterol și glicemia. Pe smochine te poți baza și în caz de constipație și alte afecțiuni ale tranzitului intestinal.
După cum vezi, merită să transformi smochinele într-o prezență nelipsită din cămara ta pe timp de iarnă. De aceea, îți venim în ajutor cu o serie de rețete cu smochine, perfecte pentru iarnă.
Descoperă top 3 cele mai delicoase rețete cu smochine!
#1 Delicii la borcan: dulceață de smochine
Una dintre cele mai populare rețete cu smochine pentru iarnă este dulceața de smochine, perfectă pentru cele mai rafinate preferințe culinare.
Dacă încă te întrebi care este secretul acestui gustos preparat, atunci începe prin a face rost de următoarele ingrediente:
- 1 kg smochine mari;
- 1 kg zahăr;
- 2 lg zahăr vanilat;
- 300 ml apă;
- zeamă de lămâie.
Mod de preparare:
- Spală smochinele bine, îndepărtează-le codițele și înțeapă-le cu un ac.
- Apa se fierbe împreună cu zahărul până când obții un lichid mai gros, de consistența unui sirop.
- Se adaugă smochinele, zahărul vanilat și zeama de lămâie. Toate acestea se fierb la foc mic.
- Elimină spuma care apare în timpul fierberii. Treptat, smochinele încep să-și schimbe culoarea.
- Când smochinele devin translucide, dulceața este gata. Compoziția se toarnă în borcane deja spălate și sterilizate.
- Înfiletează borcanele și întoarce-le cu fundul în sus pentru a preveni pătrunderea aerului.
- Dulceața de smochine se păstrează la loc răcoros.
Vezi și rețetele pentru dulceața din nuci verzi, un preparat la fel de gustos și rafinat.
#2 Cum prepari compotul de smochine și mere
Dacă îți dorești să te bucuri de aroma și textura smochinelor pe timp de iarnă, o altă alternativă simplă este compotul.
Iată ce trebuie să ai la îndemână pentru a prepara rapid această reteță unică!
- 800 g smochine coapte;
- 6 mere mari;
- 4 l apă;
- 200 g zahăr.
Mod de preparare:
- Spală bine fructele și lasă-le la scurs.
- Taie merele în 4 și îndepărtează miezul.
- Taie smochinele pe jumătate.
- Fierbe apa împreună cu zahărul pentru a obține siropul.
- Pune cantități egale în borcane sterilizate în prealabil.
- Înfiletează bine capacele și răcește borcanele cu susul în jos, acoperite cu o cârpă caldă.
#3 Gustă siropul de smochine, ideal pentru sănătate
Un alt răsfăț pentru cei dragi, cât și pentru musafiri este siropul de smochine. Plin de vitamine și minerale, acesta e băutura ideală pentru întărirea imunității pe timp de iarnă.
Dacă îți dorești să-i protejezi pe cei dragi, iată ingredientele necesare și cantitățile de care trebuie să ții cont:
- 10 – 15 smochine bine copate;
- 1 lămâie;
- 1 kg zahăr;
- 1 l apă.
Mod de preparare:
- Spală bine smochinele și taie-le pe jumătate.
- Pune apa la fiert și adaugă smochinele. Pentru că apa scade la fiert, atunci mai adaugă 200 – 300 ml de apă.
- Lasă smochinele să dea în câteva clocote, până când pulpa se desprinde parțial și se diluează în apă.
- Ia oala de pe foc și lasă conținutul la răcit pentru câteva ore.
- Strecoară apa printr-o sită cu ochiuri mai mari, care să permită și bucăților de fruct să treacă.
- Pune din nou conținutul la fiert, împreună cu zahărul.
- La final, adaugă zeama de lămâie.
- Pune siropul cald în sticle sterilizate, iar apoi lasă-l la răcit.
Sperăm că rețetele noastre cu smochine pentru iarnă te inspiră și ești gata pregătit să încerci aceste bunătăți împreună cu toți cei dragi.
Pentru mai multe surse de inspirație culinară, vezi secțiunea rețete culinare de pe blogul GrădinaMax.
Poftă bună!