Dovleceii sunt legumele care aduc prospețime în mâncarea de vară, fiind un ingredient versatil, care îți oferă posibiliatea de a da frâu liber imaginației. Ei sunt semănați direct în grădină, se dezvoltă rapid și pot fi recoltați în mai puțin de două luni de la plantare. Perioada optimă pentru recoltare va fi atunci când dovleceii sunt de aproximativ 15 cm lungime.
Rețeta de azi este una simplă, dar care îți lasă gura apă și cu siguranță o vei prefera pentru zilele toride de vară: Chifteluțe de dovlecei
Ingrediente:
- 750 g de dovlecei:
- 1-2 ouă;
- 200 g de brânză telemea/caș;
- 3-4 căței de usturoi;
- ½ legătură de mărar;
- piper;
- sare;
- 7-10 linguri de făină sau pesmet;
- ulei
Metoda de preparare
Dovleceii se spală și se curăță de coajă, după care se dau pe răzătoarea cu ochiuri mari. Se presară puțină sare și se lasă la scurs, timp de 15-20 de minute, într-o strecurătoare. Ulterior dovleceii se strâng în pumn pentru a-i stoarce bine de sucul propriu și se așează într-un bol.
Se adaugă brânza sărată, care se va fărâmița cu mâna, mărarul tocat, usturoiul, oul și 2-3 linguri de făină sau pesmet. Dacă brânza este suficient de sărată, nu se va mai adăuga sare.
Cantitatea de făină sau pesmet variază în funcție de cât de bine s-au stors dovleceii, așadar este de preferat să se adauge treptat, în timp ce se frământă cu mâna. Gustând compoziția se poate completa cu sare și piper după gust.
Atunci când compoziția este bună pentru modelat, dar nu prea legată, te poți opri din fermentat. Este de preferat să îți umezești palmele tot la 2-3 chiftele, decât să adaugi prea multă făină sau pesmet.
Se pune tigaia pe foc și se încinge bine uletiul (cam de 2 degete).
După ce uleiul s-a încins, se ia din compoziție cu mâinile umede, se modelează chiftelele și se așează în ulei.
Dacă observi că se prinde compoziția de palme, le umezești din nou și se continuă modelarea.
Chiftelele de dovlecei se prăjesc pe ambele părți până se rumenesc frumos, iar apoi se vor așeza pe un platou, peste șervețele absorbante.
Sunt nemaipomenit de gustoase atât servite calde, cât și reci. Pentru un plus de savoare ele pot fi servite împreună cu un sos de usturoi sau alături de o salată de roșii și ceapă. Poftă bună!
Vizitează blogul GrădinaMax, unde vei găsi o varietate de rețete delicioase, cât și sfaturi utile pentru grădinărit!