Începând cu luna august, delicioasele fructe dulci acrișoare sunt gata de cules în multe dintre zonele țării. Prunele sunt bogate în vitamina C și nu numai și contribuie la sănătatea minții și a corpului nostru.
Prunele pot fi gătite în numeroase feluri și au diferite întrebuințări. De la binecunoscutul magiun până la gustoasele găluște cu prune, aceste fructe merită așteptarea până la coacere, în fiecare sezon. Înainte de a descoperi două rețete bazate pe prune, iată beneficiile resimțite în urma consumului de prune proaspete sau uscate.
Beneficiile consumului de prune
Pruna conține antioxidanți puternici iar numărul de calorii din compoziția ei este unul scăzut. Află la ce ajută aceste caracteristici:
- Dietă alimentară echilibrată;
- Tratare constipație;
- Înlătură stările de depresie sau anxietate;
- Au efect energizant;
- Întăresc oasele;
- Aduc un aport de fier în organism.
Acestea sunt beneficiile de bază ale consumului de prune. Este important să știi că aceste fructe conțin zahăr natural, glucide și reglează glicemia.
Descoperă în continuare cum poți folosi recolta de prune din grădina ta pentru a prepara mâncăruri de prune gustoase și hrănitoare.
Așadar, să trecem la gătit!
Magiun de prune
Magiunul este gemul de fructe la care nu se adaugă zahăr. Ai nevoie doar de prune și dacă dorești, puțină scorțișoară.
Mod de preparare
Tot ce ai de făcut este să speli prunele și să le scoți sâmburii. După ce ai terminat, așază-le într-o oală la fiert. Nu este necesar să adaugi apă sau orice alt lichid, deoarece în câteva minute după ce sunt lăsate pe foc, prunele vor produce zeamă proprie.
Teoretic, prunele trebuie lăsate la fiert aproximativ 6 ore la foc potrivit, amestecând din când în când în compoziție. În cazul în care preferi ca magiunul să aibă o culoare mai apropiată de cea a prunelor și să nu devină maro, poți stinge focul după 3 ore și jumătate - 4.
Vei vedea că are deja consistența și culoarea potrivite pentru a fi pus în borcane. Scorțișoara poate fi adăugată înainte de închiderea capacului.
Mâncare cu prune – lichiu cu prune
Vei afla astăzi o rețetă tradițional ardelenească ce se prepară pe bază de prune. Iată de ce ai nevoie și cum se prepară lichiul cu prune.
Listă ingrediente:
- Ulei;
- Lapte;
- Zahăr si zahar vanilat;
- Faină;
- 4 ouă;
- Prune;
- Smântână;
- Griș.
- Praf de copt.
Fiind vorba de o plăcintă, haide să vedem mai întâi cum se prepară aluatul.
Mod de preparare
Pentru pregătirea aluatului este recomandat ca uleiul, zahărul și laptele să se regăsească în aceeași cantitate. Toate aceste trei ingrediente se amestecă pe rând, apoi se adaugă pliculețele de zahăr vanilat și ouăle. După omogenizarea compoziției, aceasta se completează cu praful de copt stins cu oțet sau lămâie.
Ultimul pas în realizarea aluatului este presărarea treptată a făinii și amestecarea continuă a compoziției. După ce aluatul atinge consistența potrivită, poate fi aranjat în tavă. Poți folosi făcălețul pentru a te asigura că acesta nu se va rupe.
Peste aluatul întins uniform în tavă se așază uniform stratul de griș. Acesta are scopul de a absorbi apa din prune. Peste griș, bucățile de prune tăiate în prealabil vor schimba culoarea plăcintei.
Ceea ce scoate din anonimat această mâncare de prune este compoziția ce se pune peste ele. Trebuie doar să amesteci într-un vas separat smântâna, cu puțin zahăr și cele două ouă rămase. După ce amesteci bine, acoperă stratul de prune din tavă cu această ultimă compoziție.
La foc mic în cuptorul încins, se lasă la copt aproximativ o oră. După ce se răcește, lichiul cu prune poate fi savurat bucată cu bucată de întreaga familie. Vei vedea că acest preparat este cu adevărat unul deosebit și gustos.
Noi îți propunem aceste două rețete bazate pe prune de care sperăm să te bucuri în fiecare sezon de acum înainte.
Poftă bună!
Foarte interesanta inițiativă de a face cunoscute mâncăruri tradiționale Multumesc
Vă mulțumim pentru aprecieri!