Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sădire pomi fructiferi: Cele mai comune greșeli care dăunează livezii

Îți dorești să te bucuri de o livadă roditoare? Visezi să culegi fructe aromate și să prepari deserturi sau gemuri delicioase? Atunci este important să acorzi o atenție deosebită procesului de sădire al pomilor fructiferi, mai ales dacă ești la început de drum într-ale grădinăritului.

Pentru a te ajuta să obții rezultatele mult dorite, am creat o listă cu greșelile comune privind plantarea pomilor fructiferi. Așa că te invităm să te așezi comod și să descoperi ce nu este indicat să faci atunci când sădești pomi fructiferi.

Greșeli comune plantare pomi fructiferi: informații utile de știut

1. Nerespectarea perioadei de plantare

Soiurile de pomi fructiferi pot fi sădite doar în anumite perioade ale anului, atunci când condițiile meteorologice sunt favorabile. În cazul în care nu respecți perioada de plantare specifică fiecărui tip de pom fructifer, rădăcinile acestuia nu se vor prinde în sol și el nu se va putea dezvolta.

2. Plantarea pomilor fructiferi în locuri umbrite

Indiferent de soiul pomilor fructiferi pe care dorești să îi achiziționezi, asigură-te că îi plantezi într-o zonă însorită a livezii. Aceștia au nevoie de lumină și căldură din belșug pentru a crește și dezvolta armonios.

3. Sădirea pomilor fructiferi în soluri nepotrivite

Indiferent de perioada în care plantezi un anumit pom, este necesar ca solul să fie curățat de resturi vegetale și de rădăcinile pomilor care au fost tăiați recent.

De asemenea, evită să plantezi pomii în zone în care pământul nu este bogat în substanțe nutritive și bine drenat. Dacă pomii fructiferi nu beneficiază de un sol fertil, aceștia nu se pot dezvolta corespunzător.

Iar dacă pământul în care sunt sădiți reține apa în exces, rădăcinile pomilor putrezesc.

Grseli comune plantare pomi - Sadire gropi

4. Săparea gropilor pentru plantare mult prea târziu

Indicat este ca gropile în care urmează să fie plantați pomii fructiferi să fie realizate cu câteva luni înainte de procesul de sădire propriu-zis. În acest mod, groapa va fi sterilizată. Spre exemplu, pentru plantările de toamnă, cel mai bine este să pregătești gropile în luna august.

Evită să sapi gropile cu o zi sau două înainte de plantarea pomilor fructiferi, deoarece nu vei putea obține roadele mult dorite.

5. Realizarea unor gropi mult prea mici

Rădăcinile pomilor fructiferi au nevoie de spațiu pentru a se dezvolta și prinde de sol. Fie că adori caisele, merele, cireșele, perele sau alte soiuri, trebuie să ții cont de dimensiunile acestora la maturitate și să sapi gropi cu un diametru îndeajuns de mare.

6. Achiziționarea materialului săditor din locuri nepotrivite

Este esențial să alegi pomii fructiferi de la magazine online de specialitate sau de la pepiniere recunoscute pentru materialul săditor de calitate.

Atunci când achiziționezi pomii fructiferi, fii atent ca rădăcinile acestora să fie intacte, cât mai bine dezvoltate, să aibă ramurile coapte și mugurii foarte bine formați.

7. Plantarea pomilor atunci când solul este înghețat

De regulă, pomii fructiferi se plantează primăvara devreme sau toamna târziu, atunci când solul nu este acoperit de zăpadă sau înghețat. În caz contrar, pomii nu se vor putea dezvolta, iar tu nu te vei putea bucura de fructe gustoase.

Plantare pomi fructiferi - Greseli de evitat

8. Adăugarea îngrășământului nepotrivit

Evită să fertilizezi solul cu îngrășăminte pe bază de azot, întrucât acestea ard rădăcinile pomilor fructiferi. Cel mai bine este să utilizezi gunoi de grajd foarte bine fermentat, vechi de 3 până la 5 ani.

9. Sădirea pomilor fructiferi unul aproape de celălalt

Una dintre greșelile comune în ceea ce privește plantarea pomilor fructiferi este sădirea acestora mult prea aproape unul față de celălalt.

Oricare ar fi tipurile de pomi pe care intenționezi să îi sădești, păstrează o distanță de 3,5 – 4,5 metri atât între pomii plantați pe același rând, cât și între rânduri. Astfel, fiecare pom va avea îndeajuns de multă lumină și spațiu pentru a crește.

10. Lipsa fasonării rădăcinilor

Înainte de plantare, rădăcinile pomilor fructiferi trebuie să fie netezite prin înlăturarea părților vătămate. Acest procedeu presupune scurtarea rădăcinilor cu aproximativ 3 – 4 centimetri.

11. Neudarea pomilor fructiferi după plantare

După sădirea pomilor fructiferi, este necesar să îi uzi cu una sau două găleți cu apă. Odată ce apa a pătruns în sol, trebuie să așezi pământul din jurul pomilor fructiferi sub formă de mușuroi. În acest mod, îi vei proteja de îngheț pe parcursul iernii.

12. Netăierea ramurilor după sădirea pomilor fructiferi

Pentru a asigura buna dezvoltare a coroanei, este necesar să efectuezi câteva tăieri după plantarea pomilor fructiferi. În consecință, ramurile care sunt slabe se scurtează, iar cele care sunt rănite ori bolnave, trebuie tăiate de la inel.

Lucruri de evitat plantare pomi fructiferi

13. Lăsarea buruienilor crescute în jurul pomilor fructiferi

Orice buruiană care apare pe lângă pomii fructiferi pe care i-ai plantat trebuie îndepărtate cât mai repede. Ele împiedică buna creștere și dezvoltare a pomilor, deoarece absorb substanțele nutritive din sol.

Pentru a ști cum îți poți înființa o livadă, îți recomandăm să afli mai multe informații despre Plantarea pomilor fructiferi: 9 reguli esențiale pentru livezi roditoare.

Iar pentru a fi la curent cu ultimele noutăți legate de grădinărit, urmărește cele mai recente articole de pe blogul GrădinaMax.

Mult spor!

Publicat de: 24 oct 2019
Vizualizări: 5402
(Voturi: 4, Evaluare: 4.0)
Lasă un comentariu
Dumitru Cauc
28 oct 2019

Informațiile prezentate sunt folositoare.Chiar dacă am experiență în plantarea pomilor, recunosc că am făcut și eu două greșeli, sublinate de dv.în articol.Mulțumim mult.

GDiana
29 oct 2019

Ne bucurăm că apreciați sfaturile noastre!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Nuc Chandler, С2 imagine 1
    2 Comentarii
    Nuc Chandler, С2
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    229.00 lei 319.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 319.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier