Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea pomilor fructiferi: 9 reguli esențiale pentru livezi roditoare

O livadă de fructe este o adevărată oază de sănătate pentru tine și familia ta. Indiferent de dimensiunea terenului pe care îl deții, poți sădi cu ușurință pomii favoriți. Deși plantarea pomilor fructiferi necesită multă atenție și implicare pentru a obține roadele dorite, te asigurăm că efortul merită din plin.

Chiar dacă ești un grădinar începător, dacă respecți regulile esențiale de sădire a pomilor fructiferi, te vei bucura de cele mai delicioase fructe. Iată ce trebuie să faci pentru a favoriza dezvoltarea livezii tale.

Plantare pomi fructiferi: Ghid complet pentru a obține roade din belșug

1. Alegerea pomilor fructiferi preferați

Știm că este tentant să plantezi toate tipurile de fructe favorite, însă fiecare soi are particularitățile sale de creștere. În funcție de regiunea geografică în care locuiești, este indicat să verifici dacă respectivii pomi vor beneficia de toate condițiile de care au nevoie.

Plantare pomi fructiferi - Alegere pomi fructiferi

Un mic sfat: alege din pomii fructiferi cunoscuți ca fiind rezistenți. Printre aceștia se numără mărul Golden Delicios, prunul, cireșul și nucul.  

Dacă prunele sunt unele din fructele pe care le adori, îți recomandăm să descoperi mai multe informații despre plantarea prunului.

2. Perioada optimă pentru sădirea pomilor fructiferi

Există două intervale benefice pentru plantarea pomilor: fie la începutul primăverii, fie toamna târziu. Primăvara, operațiunile de sădire se realizează începând cu luna martie și până la finalul lunii aprilie.

Toamna, pomii fructiferi se plantează în lunile septembrie și octombrie, atunci când temperaturile înregistrează valori de cel puțin 5 grade Celsius.

3. Selectarea terenului

Plantare pomi fructiferi - Alegerea terenului

Soiurile de pomi fructiferi se dezvoltă cel mai bine în solurile bogate în substanțe minerale. De aceea, este indicat să optezi pentru terenurile de tip cernoziomuri, care sunt bogate în humus, sau pentru cele brun roșcate.

4. Pregătirea terenului pentru sădire

Un pas esențial pentru o livadă de pomi fructiferi roditoare este curățarea terenului. Asigură-te că locul în care vrei să plantezi este curățat de buruieni și de rădăcinile pomilor anterior sădiți.

5. Săparea corectă a gropilor

Atunci când plantezi mai mulți pomi fructiferi, este important să pichetezi locul în care vei sădi. Această etapă presupune întinderea unei sfori de-a lungul zonei în care vei planta și marcarea fiecărui loc în care vei sădi pomul cu ajutorul țărușilor.

Gropile trebuie săpate cu cel puțin două săptămâni înainte de sădire, astfel încât pământul să fie aerat. În cazul pomilor fructiferi, adâncimea gropii trebuie să fie de aproximativ 60 de centimetri, iar pentru arbuști, în jur de 30 de centimetri.

Mare atenție la modul în care așezi pământul rezultat în urma săpăturii, deoarece acesta are un rol important în creșterea armonioasă a pomilor fructiferi. Primii 30 de centimetri de pământ trebuie să îi așezi în mușuroi în partea dreapă a gropii. Următorii 30 de centimetri trebuie depozitați în partea stângă a gropii.

În această ordine trebuie să folosești pământul pentru a astupa gropile după plantarea pomilor. Astfel, mușuroiul de pământ care are un grad ridicat de fertilitate va fi poziționat la rădăcina pomilor.

6. Fertilizarea solului

Fertilizare pomi fructiferi

După săparea gropilor, trebuie să adaugi o cantitate de aproximativ 10 – 15 kilograme de gunoi de grajd putrezit. În acest fel, pomii fructiferi vor beneficia de substanțele nutritive esențiale pentru a se dezvolta.

7. Modul de fasonare și mocirlire al rădăcinilor

Sunt două operațiuni care favorizează creșterea și dezvoltarea armonioasă a pomilor fructiferi. Acestea trebuie efectuate înainte de plantarea propriu-zisă.

Fasonarea rădăcinilor contribuie la buna creștere a pomilor fructiferi. În consecință, dacă rădăcinile schelutului pomilor fructiferi au răni, trebuie să le scurtezi deasupra rănii. De asemenea, dacă identifici rădăcini uscate, taie-le de la bază.

Mocircilea rădăcilor este un procedeu care ajută la creșterea unor noi rădăcini. Acesta presupune scufundarea de mai multe ori a rădăcinilor într-un amestec de pământ mărunțit, compost și apă.

8. Plantarea eficientă a pomilor fructiferi

Plantare eficienta pomi fructiferi

Primul pas este introducerea în groapă a pomilor fructiferi. Atenție însă ca punctul în care pomul se altoiește să rămână deasupra solului. Ulterior, rădăcinile se acoperă cu pământul rezultat în urma săpării gropilor și se tasează ușor.

La final, fiecare pom trebuie scuturat puțin astfel încât pământul să pătrundă bine în rădăcini.    

9. Sfaturi pentru udare după plantarea pomilor fructiferi

Imediat ce ai sădit pomii fructiferi, este indicat să îi uzi cu una sau două găleți de apă pentru a preveni apariția mucegaiului. Odată ce apa a pătruns în sol, mai trebuie doar să formezi un mușuroi în jurul pomilor din pământul care se află în imediata apropiere. În acest fel, îi protejezi în timpul iernii și îi ferești de îngheț.

În cazul în care ai nelămuriri despre modul de plantare a pomilor fructiferi, contactează echipa Grădina Max. Colegii noștri îți vor răspunde la toate întrebările și te vor îndruma să obții o livadă roditoare. 

Mult spor la grădinărit! 

Publicat de: 27 aug 2019
Vizualizări: 17832
(Voturi: 12, Evaluare: 3.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier