Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea prunului: Ce trebuie să faci pentru a avea fructe delicioase

Prunii se numără printre arbuștii ideali pentru livada ta de fructe sau grădina din curtea casei. Indiferent că ești un grădinar experimentat sau la început de drum, trebuie să știi că prunele nu sunt doar gustoase, dar au și multiple beneficii asupra organismului. Bogate în vitaminele C, A, K, potasiu și fibre, acestea au proprietăți antioxidante și stimulează absorbția fierului în organism.

Consumul frecvent de prune susține capacitatea de memorare, previne bolile de inimă, reglează nivelul de glicemie din sânge, au efect benefic împotriva constipației și sunt potrivite pentru persoanele care își doresc o siluetă armonioasă, întrucât au un număr scăzut de calorii. Pentru a-ți putea menține sănătatea organismului cu ajutorul prunelor, iată ce reguli de plantare a prunului trebuie să respecți.

Reguli de plantare prun: Ghid de semănare și îngrijire pentru roade din belșug

Deși este un pom fructifer ușor de întreținut, cu o durată de viață de până la 50 de ani, trebuie să știi că prunul dă primele roade la 3 ani după ce îl plantezi. Între timp, te poți ocupa de creșterea pomilor columnari direct în ghivece.

1. Alegerea soiurilor de prun

Reguli de plantare prun - Alegere soi prun

Există trei categorii de prun pentru care poți opta: prun japonez, prun european și prun de Damasc. Soiurile de prun european și de Damasc se dezvoltă foarte bine în orice regiune geografică a țării, în timp ce soiul japonez se dezvoltă armonios în tipul de sol favorabil piersicului.

2. Selectarea locului pentru plantare

Cel mai important aspect pe care trebuie să-l ai în vedere este faptul că prunii ajung să se dezvolte și până la 9 metri înălțime. În consecință, au nevoie de spațiu pentru a crește, de aceea este contraindicat să plantezi alți pomi fructiferi în imediata apropiere a lor.

Loc plantare prun

De asemenea, dacă ai o grădină de dimensiuni reduse, te sfătuim să optezi pentru acele soiuri de prun care nu depășesc înălțimea de 2-3 metri la maturitate.

Totodată, locul în care sădești prunii trebuie să fie expuși luminii și căldurii din belșug.

3. Etapele plantării prunului

De regulă, prunii se plantează fie toamna, înainte să înceapă ninsorile, fie la începutul primăverii, după ce a trecut pericolul de îngheț.

Cu o lună înainte de sădirea propriu-zisă a pomului fructifer, trebuie să sapi o groapă care să aibă diametrul de aproximativ 1,2 metri și o adâncime de 60 de centimetri. Ulterior, este indicat să fertilezi solul cu material organic astfel încât acesta să fie pregătit pentru momentul în care vei sădi prunul.

Etape plantare prun

În cazul în care ai fertilizat acel sol pentru alte tipuri de culturi, nu mai este necesar să adaugi material organic, întrucât fertilizarea în exces a pământului favorizează scăderea producției de fructe.

În momentul plantării, trebuie să introduci cu grijă rădăcinile pomului în groapă astfel încât să nu le deteriorezi și să le acoperi cu pământ până la nivelul solului dimprejurul acestuia.

Dacă intenționezi  să plantezi mai mulți pruni, te sfătuim să respecți o distanță de aproximativ 20 – 25 de centimetri între aceștia. Astfel, fiecare dintre ei o să aibă suficient spațiu pentru a se dezvolta.

4. Sfaturi de îngrijire a prunilor în primii ani de plantare

Odată ce ai sădit prunii, trebuie să-i uzi în fiecare săptămână, având grijă să torni apa cât mai aproape de sol. Este recomandat să uzi constant prunii până la mijlocul lunii octombrie. În acest fel, solul își va putea menține un nivel de umiditate optim și pe parcursul iernii.

Reguli de plantare prun - Sfaturi ingrijire prun

Tot în primii ani de la plantare este indicat să legi prunii de un arac, care trebuie înfipt în sol la o distanță de cel puțin 15 centimetri de tulpină.

5. Cele mai importante lucrări de întreținere a prunilor

  • În cazul pomilor plantați recent, trebuie să ai grijă să nu înghețe pe durata primei ierni și să îi uzi din abundeță în perioadele secetoase.
  • În perioada de vegetație a pomilor, este necesar să tai din ramurile prunului pentru a evita investarea pomilor cu boala albă a frunzelor.
  • În mod frecvent, buruienile și iarba trebuie îndepărtate prin arături efectuate la o adâncime de aproximativ 15 – 20 de centimetri sau prin prășire.

Lucrari intretinere prun

  • Udarea prunilor se realizează mai rar decât în cazul altor pomi fructiferi. Doar în perioadele secetoase, prunii trebuie udați din abundență.
  • La sfârșitul lunii mai și la începutul lunii iulie este benefic să înlături prunele care sunt stricate sau care au semne de îmbolnăvire, precum și o parte din fructele sănătoase, înainte ca acestea să se coacă. În acest fel, stimulezi producția de prune pentru următorii ani, iar ramurile pomului nu vor fi supraîncărcate, ceea ce reduce riscul ca ele să se rupă.

Acum că ai aflat care sunt regulile de plantare prun și cum trebuie să ai grijă de acesta, este timpul să-ți înființezi o plantație pomicolă. Iar dacă ai nelămuriri legate de sădirea și îngrijirea prunilor, nu ezita să ne contactezi. Specialiștii Grădina Max te vor ajuta cu informațiile și sfaturile de care ai nevoie.

Îți dorim să ai parte de prune din belșug!  

Publicat de: 20 aug 2019
Vizualizări: 23330
(Voturi: 15, Evaluare: 3.4)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier