Numai mâine nu-i poimâine și primăvara intră în scenă încet, încet, fără să-ți dai seama.
Iar acest lucru devine motiv de sărbătoare, atât pentru tine, cât și pentru grădina ta. Vei putea începe să o îngrijești și să îi asiguri atenția care i se cuvine.
Dacă mai ai și o livadă de pomi fructiferi, probabil te pregătești de o lucrare esențială, și anume, toaletarea.
Doar că, pentru a avea rezultate bune, această lucrare trebuie efectuată la momentul potrivit. O toaletare executată prea devreme poate avea rezultate dezastruoase, sensibilizând pomii. Iar una executată prea târziu nu ajută rodul.
Așa că azi vom vorbi mai multe despre toaletarea pomilor.
Și, dacă printre pomii din grădina ta se află și caisul, am pregătit pentru tine un articol numai bun cu sfaturi despre tăierea acestuia.
Află și când este perioada optimă de plantare a caisului.
De ce să execuți lucrări de tăiere la cais
Așa cum am zis și mai sus, toaletarea pomilor fructiferi este importantă pentru un rod bogat. Dar mai există și alte motive:
- asigură longevitate, indiferent cărui soi îi este efectuată procedura;
- asigură o dezvoltare armonioasă a pomului;
- efectuată corect și în funcție de specie, datorită acestei operațiuni vei avea o recoltă sănătoasă, bogată și bine controlată;
- reduce dăunătorii și bolile;
- și nu în ultimul rând, coroana caișilor tăi va avea un aspect de invidiat, demn de reviste.
Însă, pentru a obține rezultate optime, nu uita că tăierile se aplică diferențiat, în funcție de vârsta pe care o are pomul și, bineînțeles, de soi.
De asemenea, se ține cont și de cât rod poate susține o ramură pentru a nu se rupe.
Există tăieri în verde și tăieri în uscat. Desigur, nu pentru toate speciile este recomandată tăierea în verde sau cea în uscat, așa că fii atent la ce fel de pomi aplici procedura.
Pentru tăierile în verde, care se execută în lunile de vară, se vor rări doar zonele din vârful pomilor precum și periferia acestora. Astfel, pomul va dobândi o mai bună circulație a sevei, o iluminare optimă și își va schimba poziția mugurilor pe lăstari, în direcția dorită de tine.
Tăierile în uscat se execută la sfârșitul anotimpului rece, pentru a elimina ramurile uscate și toate formațiunile care nu ajută la rod.
Dacă vrei să citești mai multe despre toaletare, citește ghidul nostru pentru tăierea pomilor fructiferi.
Tăierile la cais: de ce primăvara?
Semințoasele (măr, păr, gutui) și sâmburoasele (cais, prun, piersic, cireș) nu au aceleași formațiuni de rod, așa că lucrările vor fi diferite.
Însă, pentru moment, noi ne oprim atenția asupra caisului.
Așa acum am specificat și în articolul despre îngrijirea caisului, acesta se taie numai la începutul primăverii. Practic, înainte de înmugurire, de a ieși din repausul vegetativ.
De ce trebuie să execuți astfel tăierile la cais?
Pentru că este cunoscută ca o specie sensibilă la sol, climă, precum și la variațiile bruște de temperatură. Și este una dintre cele mai pretențioase specii în ceea ce privește lumina.
Așa că, pentru a nu-i îngreuna și mai tare creșterea și dezvoltarea, execută tăierile la cais la începutul primăverii.
Astfel, pomul nu va fi lipsit de seva din perioada iernii, care migrează natural spre extremitățile ramurilor. Dacă vei tăia extremitățile, ai ghicit! Caisul rămâne fără energie, iar rodul va fi afectat.
Cum să faci tăierile la cais?
Un alt secret pe care vrem să-l împărtășim cu tine este să ai grijă cum execuți tăierile ramurilor. Încearcă, pe cât posibil, să eviți tăierea ramuri groase.
Și, în acest context, dacă tăietura are un diametru mai mare de 2 cm, aplică puțin mastic pentru cicatrizarea ranei. Așa, ferești caisul de dăunători.
Execută oblic tăierea, deasupra mugurelui orientat spre exterior. Îți recomandăm ca ramurile să fie tăiate din nodul din care pornesc.
Tăierea ramurilor se face în zona inelului de creştere, cu instrumente de bună calitate. Așa că, pregătește-ți din timp ferăstrăul de grădină, foarfeca, mănuși și scară. Dezinfectează-le și ascute-le bine.
Caisul reacționează bine la toaletări realizate cu moderație și regulate, în funcție de vârsta pe care o are.
Sperăm să te ajute informațiile oferite de noi, specialiștii GrădinaMax și să obții rezultate cu care să te mândrești.
Contactează-ne pentru mai multe sfaturi în ceea ce privește îngrijirea caisului. Comandă soiuri de cais din catalogul GrădinaMax.