Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi practice despre cultivarea și îngrijirea caisului

O vorbă celebră spune așa: „Omule, în viața ta, trebuie să plantezi un pom, să construiești o casă, să faci un copil.”

În Budism, se spune despre copaci că sunt furnizorii de energie și îngrijitorii tuturor formelor de viață. Aceștia sunt un simbol pentru longevitate, sănătate și frumusețe.

Așa cum poți observa, pomul ocupă un loc important în viața noastră. De aceea, noi, la GrădinaMax, credem că oricine are o bucată de pământ lângă casă este mai împlinit dacă plantează cel puțin un pom fructifer.

Dintre numeroasele alegeri pe care le poți face, caisul poate să fie una din cele mai nobile variante. Denumit științific și Prunus armeniaca, acest pom fructifer este de talie medie, având coroană largă și deasă. Este unul din cei mai frumoși pomi care cresc pe teritoriul țării noastre și înflorește rapid primăvara, oferind oricărui privitor o imagine frumoasă cu multe flori de culoare albă sau roz.

După cum probabil știi, fructele caisului sunt cărnoase, de culoare galben-portocalie. Ele sunt o bogată sursă de proteine, fosfor, calciu, sulf, magneziu dar și vitaminele A, C, E și P.

Ca să te bucuri și tu de acest minunat pom fructifer în grădina ta, am pregătit o serie de sfaturi de cultivare și îngrijire a caisului.

Sfaturi practice de plantare a caisului

Se spune despre cais că este un pom pretențios la climă și sol. Este sensibil la variațiile de temperatură și imediat înflorește, după câteva zile de căldură. De aceea, dacă te afli într-o zonă de munte, unde iarna temperaturile pot scădea și sub -30 grade Celsius și primăvara începe din aprilie, trebuie să știi că aceste condiții pot îngreuna creșterea caisului în livada ta.

Solul trebuie pregătit înainte de plantare la fel ca și în cazul altor pomi fructiferi, așa cum am discutat în articolul despre plantația pomicolă. Trebuie să ținem cont că este pretențios la sol și are nevoie ca pământul să fie nisipos, cald, ușor și bogat în nutrienți. Solul de sub cais trebuie să fie curățat de buruieni și alte elemente care ar putea împiedica dezvoltarea sistemului său radicular.

Pentru o livadă de caiși, terenul trebuie pregătit din timp și fertilizat cu gunoi de grajd, scarificat la 60 cm sau săparea manuală a acestuia și curățarea lui de orice corp străin.

Temperatura necesară pentru înflorirea caisului trebuie să fie mai mare de 12 grade Celsius, iar temperatura minimă la care rezistă în perioada de repaus este de -26 grade Celsius.

Din fericire, caisul nu este pretențios la apă și o valorifică în mod corespunzător chiar și în perioadele secetoase sau pe timpul iernii. În schimb, este pretențios la lumină, și riscă să se ofilească sau să întârzie înflorirea dacă este umbrit de alți pomi. De aceea, schema de plantare trebuie să prevadă o distanță medie de 5 metri între rânduri și 4 metri între pomii de pe un rând.

Perioada de plantare ideală pentru cais, la fel ca pentru alte specii de pomi fructiferi, este toamna. Înainte de plantare, rădăcinile pomilor trebuie fasonate și apoi mocirlite.

Plantarea efectivă începe cu săparea gropii, care trebuie efectuată cu 2-3 luni înainte dacă terenul nu a fost pregătit și lucrat corespunzător. În cazul terenului lucrat, groapa se sapă cu 2 zile înainte sau poate chiar cu câteva ore înainte de plantarea efectivă.

În groapă trebuie adăugat un amestec din pământ fertil și gunoi de grajd bine descompus. Rădăcina pomului introdusă în groapă trebuie să stea pe stratul fertil la bază. Punctul de altoire al caisului trebuie să fie la 3 cm deasupra solului, orientat spre nord. În funcție de acesta, se calculează adâncimea de plantare.

Toate aceste sfaturi vor facilita, ulterior, procesului de întreținere a caisului plantat în grădina ta.

Sfaturi de întreținere a caisului

Lucrările de întreținere a caisului încep, de regulă, primăvara. Odată cu perioada de înflorire (creșterea temperaturilor la peste 12 grade Celsius), trebuie să începi să asiguri pomului tău necesarul de apă. La pomii tineri, irigarea solului din jurul acestora este obligatorie.

O parte esențială din întreținerea caisului constă în mulcirea solului din jurul acestuia. Mulcirea se referă la acoperirea cu resturi vegetale, poate chiar iarbă tăiată, pentru a oferi solului substanțele nutritive necesare dezvoltării pomilor.

Fertilizarea solului trebuie efectuată toamna, respectiv primăvara, după înflorire. Gunoiul de grajd este unul din cei mai buni fertilizanți, care se aplică la baza tulpinii caisului.

Tăierea este o altă lucrare esențială de întreținere. Caisul se taie numai primăvara, când mugurii încă nu sunt înfloriți. Astfel se formează coroana pomului și se dezvoltă sănătos pentru a susține viitoarele fructe.

În funcție de vârsta caisului, tăierea se face diferit. După primul an, pomul se scurtează la 80 cm. Se elimină surplusul de lăstari de pe crengile acestuia, pentru a se forma coroana într-un mod echilibrat încă de la început.

După al doilea an, tot primăvara, trebuie scurtați și mai mult lăstarii față de primul an. De regulă, trebuie lăsați 3-4 lăstari pe axul central al pomului, astfel ca să poată crește coroana în mod uniform pe fiecare etaj.

Sperăm că toate aceste sfaturi de plantare și întreținere a caisului să te ajute să îți îmbogățești livada! Te invităm să descoperi soiurile de cais din colecția GrădinaMax.

Publicat de: 12 mar 2019
Vizualizări: 26284
(Voturi: 1715, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Lider în vânzări
    • Pomi fructiferi columnari
    Promoţie!
    Cais columnar Prince Mart imagine 1
    2 Comentarii
    Cais columnar Prince Mart
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    79.90 lei 89.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 89.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier