Macii sunt plante extrem de populare, care cresc pe multe suprafețe. Nu sunt plante pretențioase, iar cu un efort mic vei reuși să aduci un suflu nou grădinii tale.
Pe lângă avantajul înfrumusețării spațiului verde, plantele de mac sunt des folosite în domeniul cosmeticii, în gastronomie sau ca tratament naturist. Printre beneficii se numără: proprietățile terapeutice și avantajele folosirii uleiului din semințele de mac pentru sănătate.
Dacă iubești plantele viu colorate și ești pasionat de creșterea florilor, cultivarea macilor reprezintă activitatea perfectă pentru tine. Hai să afli mai multe despre această plantă și cum să obții o grădină uimitoare de la specialiștii GrădinaMax.
Cultivarea semințelor de maci: sfaturi utile și practice
Atunci când vine vorba despre cultivarea semințelor de maci, trebuie să iei în considerare două etape extrem de importante prin care poți aduce culoare și grație grădinii tale. Aceste etape esențiale sunt:
Pregătirea solului și plantarea semințelor
Cultivarea semințelor de maci este recomandată în două perioade ale anului. Poți alege între a planta semințele toamna, înainte de primul îngheț sau primăvara, după primul îngheț.
Vezi și câteva sfaturi despre când plantăm bulbii de flori de toamnă.
Atunci când ești sigur că vrei să te apuci de treabă, primul pas pe care trebuie să îl faci este pregătirea solului. Solul potrivit pentru cultivarea semințelor de maci trebuie să fie afânat și poziționat într-un loc cu puțină umbră fiindcă plantele de maci au nevoie de foarte mult soare.
Asigură-te că pământul este curățat de toate buruienile și uniformizează totul cu ajutorul unei greble. Semințele de maci trebuie plantate în ploaie pentru a acoperi un spațiu considerabil. Astfel, ai o șansă mult mai mare de a crește cât mai multe flori de mac.
După ce ai realizat acest pas, acoperi totul cu un strat subțire de pământ. Îți recomandăm să uzi proaspăta cultură cu ajutorul unei stropitoare cu găuri mici. Orice altă unealtă, precum furtunul sau găleata ar putea inunda și îneca semințele de mac. Germinarea poate dura între 2 săptămâni și o lună.
Creșterea și îngrijirea plantelor de maci
Ceea ce am menționat mai sus rămâne valabil și în procesul creșterii și îngrijirii plantelor de maci. Macul trebuie udat moderat, o dată la câteva zile, atunci când pământul este uscat. Doar în cazul în care solul rămâne uscat mai mult timp, poți crește cantitatea de apă.
De altfel, după ce plantele ajung la o înălțime de 3 cm, le poți rări cu aproximativ 10-15 cm, pentru ca florile de mac să aibă loc suficient să se dezvolte.
Chiar dacă macii nu sunt pretențioși, trebuie să îi păstrezi sănătoși. Când aceștia ajung la 14-25 cm, îți recomandăm adăugarea unor îngrășăminte speciale, dacă solul este sărac în nutrienți. Repetând acești pași, îți promitem că vei obține o cultură impresionantă de maci.
În ceea ce privește recolta, soiurile anuale se scot imediat după înflorire. În cazul celor bienale sau perene, tai doar frunzele uscate, toamna (vezi și ce alte plante perene să alegi pentru amenajarea peisagistică). De asemenea, în funcție de soiuri, poți păstra semințele de pe plantele mature pentru recoltele viitoare.
Combaterea bolilor și a dăunătorilor culturilor de maci
Știm că îți dorești o cultură frumoasă de maci, care să îmbogățească aspectul peisagistic al grădinii tale. Să știi că acest întreg proces nu mai este chiar atât se simplu atunci când apar și diferite lucruri mai puțin plăcute. Ai auzit de bolile sau dăunătorii care îți pot amenința plantele de mac?
Ei bine, cea mai întâlnită boală este mana macului. Aceasta apare din cauza precipitațiilor abundente, manifestându-se prin apariția unor pete maronii și a unui puf de culoare cenușie. Pe de altă parte, gărgărița învelișurilor de mac este printre cei mai populari dăunători.
Prin urmare, vegetația trebuie îngrijită în permanență. Îți recomandăm evitarea solurilor argiloase și schimbarea solului în care plantezi macii odată la 4 ani. De altfel, specialiștii recomandă și folosirea unor substanțe chimice, precum Ridomil sau Manox.
Sperăm că sfaturile noastre despre cultivarea și îngrijirea semințelor de maci sunt utile și practice pentru o cultură cât mai frumoasă și colorată.
Fă din grădina ta locul perfect pentru momentele speciale! Descoperă mai multe semințe pentru casă și grădină în catalogul nostru și citește sfaturile specialiștilor GrădinaMax pe blog.
Îți dorim mult spor!