După cum bine știi, tunderea pomilor fructiferi este o provocare anuală care trebuie realizată corect, tocmai pentru a nu afecta productivitatea pomilor în anul următor.
Există două tipuri de tăieri: tăieri pentru corectarea și formarea coroanei și tăieri de fructificare. Toamna, accentul cade pe tăierile de fructificare, esențiale pentru stimularea producției viitoare.
Pentru o reușită completă în privința tunderii pomilor fructiferi toamna, trebuie să ții cont de câteva aspecte decisive pentru dezvoltarea sănătoasă a acestora:
- temperatura potrivită pentru tăierile de toamnă;
- alegerea uneltelor potrivite și sterilizarea lor;
- îndepărtarea ramurilor și a mugurilor în funcție de particularitățile fiecărui pom fructifer.
La GrădinaMax, ți-am pregătit o serie de sfaturi pentru tunderea corectă a pomilor fructiferi pe timp de toamnă. Iată cum trebuie să procedezi!
Reguli de bază pentru tunderea pomilor fructiferi toamna
Înainte de a te apuca de treabă, asigură-te că deții uneltele potrivite pentru tăierea ramurilor uscate și corectarea direcției de creștere.
Evită folosirea uneltelor cu vârfuri tocite pentru că există riscul de rupere accidentală a unor ramuri sănătoase, care în timp pot fi afectate de boli sau dăunători. Pentru tăierea ramurilor tinere, destul de fragile, folosește clești ascuțiți.
Pomii tineri trebuie tăiați de două ori pe an: primăvara și toamna. Scopul acestor tăieri este dezvoltarea armonioasă a pomilor, reducerea riscului de boli și dăunători, dar și stimularea roadelor pentru anul următor.
Tunderea pomilor fructiferi toamna trebuie realizată până la jumătatea lunii noiembrie sau înainte ca temperaturile să scadă sub 5 °C. Această regulă se aplică tuturor pomilor fructiferi.
Toaletările și tăierile diferă în funcție de particularitățile fiecărui pom în parte. De exemplu, pomii fructiferi, cu un mănunchi deschis de ramuri care cresc din trunchi, trebuie scăpați de ramurile moarte sau bolnave, dar și de ramurile care se intersectează.
De asemenea, este necesară îndepărtarea ramurilor scurte din centrul copacului pentru că acestea blochează pătrunderea luminii solare. Tăierile la arbuștii fructiferi sunt asemănătoare.
Temperaturile potrivite pentru tunderea prunilor toamna
Dacă ramurile prunului sunt prea dese, e nevoie să le rărești prin tăiere. De altfel, ramurile lungi și mijlocii în vârstă de doi ani se îndepărtează pentru a stimula creșterea unor ramificații mai tinere.
Evită să tai ramurile de rod scurte sau cele care formează un buchet ramificat. Nici ramurile în vârstă de un an nu trebuie tăiate, decât în cazul în care sunt prea dese.
Tăierile de toamnă la prun trebuie efectuate până pe 15 noiembrie sau chiar mai devreme, dacă temperaturile sunt sub 5 °C.
Tunderea merilor și perilor toamna
Merii și perii fac parte din rândul pomilor cu fructe sămânțoase, motiv pentru care e necesar să urmezi aceleași principii de tăiere. Pentru a favoriza producția viitoare este foarte important să diferențiezi corect mugurii vegetativi de mugurii de rod.
La tăiere, mugurii de rod nu trebuie îndepărtați sub nicio formă pentru că atunci productivitatea pomului este compromisă. De regulă, acești muguri cresc în vârful ramurilor și sunt mai voluminoși decât mugurii vegetativi.
Continuă cu eliminarea ramurilor viguroase din partea de sus a coroanei. Acestea trebuie îndepărtate pentru că umbresc ramurile poziționate mai jos și consumă o cantitate mare de substanțe nutritive.
Îndepărtează smicelele care au muguri vegetativi în vârf. În schimb, păstrează doar ramurile care se termină cu un mugure de rod. Renunță la ramurile de doi ani și la ramurile apropiate de sol. Cele din urmă trebuie eliminate cu o foarfecă specială pentru ramuri groase.
După cum ai observat, temperatura potrivită pentru tunderea merilor și perilor este de minim 5 °C.
Tăierile de toamnă la vișin și cireș
Atât vișinul, cât și cireșul fac parte din categoria sâmburoaselor, putând fi tăiați după aceleași principii. Începe prin rărirea ramurilor din zona terminală. De altfel, scurtează ramurile foarte lungi cu 70 – 80 cm. De asemenea, ramurile mai subțiri, provenite din creșteri anuale, trebuie tăiate în zonele în care apar ramificații laterale sau ramuri cu muguri vegetativi în vârf.
Evită să tai ramurile buchet la cireș și vișin. Exceptând toamna, tunderea vișinilor și cireșilor se poate face și în perioada de repaus vegetativ, dar niciodată în perioada de iarnă.
Tunde vișinii și cireșii până la jumătatea lui noiembrie, înainte ca afară să fie mai frig de 5 °C.
De ce să aplici tratemente de toamnă pomilor fructiferi
Pentru a reduce riscul de îmbolnăvire al pomilor fructiferi, aplică tratamente de toamnă pe bază de sulfat de cupru. Tratamentul stimulează căderea frunzelor, atât de necesară toamna. Îndepărtează toate fructele putrezite pentru că acestea sunt surse sigure de bacterii și boli. La final, strânge atent toate frunzele uscate și resturile vegetale de sub pom.
Descoperă cele mai utile instrumente de grădinărit pentru perioada de toamnă!
Sperăm că indicațiile noastre despre temperaturile recomandate pentru tunderea pomilor fructiferi toamna îți sunt de un real ajutor. Pentru mai multe sfaturi despre grădinărit, citește articolele noastre de pe blogul GrădinaMax.
Până data viitoare, spor la grădinărit și rod bogat în anul următor!