Plantele perene cățărătoare dau farmec oricărei grădini și schimbă total aspectul zidurilor inestetice, al gardurilor sau pergolelor. Lianele ornamentale pot împodobi și coloane sau trunchiuri de arbori.
Florile lor colorate și parfumurile diafane îți transformă grădina într-un loc intim în care vei petrece timp cu plăcere și după care vei tânji în sezonul rece.
Vestea bună e că multe dintre plantele cățărătoare ornamentale sunt rezistente și își păstrează frunzele și pe timp de iarnă. Astfel zidurile, gardurile sau pergolele acoperite cu plante perene cățărătoare nu vor rămâne complet dezgolite în fața gerului și a albului inexpresiv.
Noi ne-am gândit la 5 plante perene cățărătoare care creează un efect vizual puternic și pe care merită să le transformi în oaspeți de onoare ai grădinii tale.
1.Caprifoiul: delicatețe și parfum în grădina ta
Caprifoiul, cunoscut și ca „Mâna Maicii Domnului” este originar din Asia și se remarcă prin florile alb-gălbui care înfloresc din primăvară până spre sfârșitul verii. Această plantă ornamentală poate atinge și 5 m înălțime și are fructe sub formă de bobițe albastre, însă fructele sunt considerate otrăvitoare.
Frunzele caprifoiului rezistă și pe timpul iernii, chiar dacă în acest sezon nu ne mai putem bucura de parfumul său inedit care ne învăluie grădina.
Pentru plantarea caprifoiului e nevoie să tai câteva ramuri lemnoase de 15-20 cm și să le cureți bine de frunze până spre vârf. Ramurile se plasează într-o groapă destul de adâncă, însă partea necurățată de frunze rămâne la vedere. Alege un loc însorit, cu sol bine drenat.
Pentru a proteja ramurile de caprifoi de îngheț se recomandă să pui pe fundul gropii un amestec de rumeguș și funze uscate.
Cunoscut mai mult ca plantă ornamentală, se pierd din vedere și proprietățile terapeutice ale caprifoiului. Florile de caprifoi au proprietăți antibacteriene și antiinflamatorii, fiind utilizate în medicina chineză pentru a combate febra și a elimina toxinele din organism. În plus, florile de caprifoi reglează tensiunea arterială și reduc nivelul de colesterol din sânge.
2. Glicină, o plantă perenă cățărătoare spectaculoasă
Glicina, supranumită și „salcâmul urcător” dă un farmec aparte grădinii prin valurile parfumate de flori violet, roz sau albe. Suprafețele pe care intenționezi să le acoperi cu glicine vor arăta spectaculos.
Pentru plantarea corespunzătoare a glicinei atât primăvara, cât și toamna e un moment favorabil. Adâncimea gropii de plantare este determinată de dimensiunea rădăcinii, iar distanța recomandată este de 4-5 m.
Orientează-te spre un colț de grădină spațios pentru că glicina ocupă mult loc pe măsură ce se dezvoltă și invadează celelalte plante care o înconjoară.
Secretul înfloririi abundente a florilor de glicine constă în amplasarea acestora într-un loc bine însorit. În lipsa razelor de soare există riscul să nu înflorească deloc.
3. Iedera bicoloră, rezistentă și pe timp de iarnă
Iedera bicoloră se remarcă prin frunzele mari, de un verde închis, tivite cu o nuanță galben-crem. Este o variantă decorativă adecvată mai ales pentru garduri și ziduri. În plus, aceasta se potrivește foarte bine cu glicinele.
Iedera bicoloră înfruntă cu succes gerul, iar frunzele ei rezistă și pe timp de iarnă. Nu este o plantă pretențioasă și crește cu ușurință oriunde. Condiția principală este ca solul în care o plantezi să nu fie îmbibat de apă pentru că îi dăunează. Acest tip de iederă adoră solul alcalin, semi-fertil, cu o umiditate moderată.
Iedera se poate planta tot timpul anului, mai puțin în perioada de îngheț. Dacă este plantată în pământ, sub formă de gard viu sau ca element decorativ pentru clădiri, iedera va trece peste iarnă ușor. Doar dacă alegi varianta în care o plantezi în ghiveci, e bine să muți ghiveciul în interior pentu a evita ca rădăcinile să degere.
4. Trompetă cățărătoare rezistentă la ger
Trompeta cățărătoare, originară din America și Europa este o plantă ornamentală cu un aspect exotic, dar și foarte rezistentă la ger. Aceasta face față cu succes unor temperaturi de – 28 °C. Este cunoscută și sub denumirea de „Luleaua turcului” și este alegerea ideală pentru îmbrăcarea pergolelor, chioșcurilor, trunchiurilor de arbori, coloanelor sau teraselor.
Trompeta cățărătoare înflorește în iulie și își scutură frunzele abia în octombrie. În acest interval ne colorează grădina cu florile sale orange, cu aspect tubular.
La maturitate poate atinge și 10 m înălțime, dar pentru această performanță are nevoie de un suport solid care să o susțină. Plantarea în apropierea unui gard din beton este o opțiune pe care merită să o iei în calcul.
Această plantă adoră zonele bine luminate și solurile fertile.
5. Passiflora, un spectacol de parfumuri
Passiflora sau Floarea pasiunii este o plantă cățărătoare exotică, provenită din zonele subtropicale ale Asiei, Australiei și Americii de Sud. Din cauza zonei de proveniență această plantă cu flori sub formă de stea nu rezistă la frig.
Semințele de Passiflora se pot planta în ghiveci, dar și în teren deschis. Adoră locurile cu o expunere directă la razele solare, dar se dezvoltă frumos și în zonele mai puțin însorite.
Adâncimea la care trebuie plantată Passiflora este de 40 cm, iar solul recomandat trebuie să fie bogat în nutrienți și bine drenat.
Arbustul de Passiflora poate atinge aproximativ 300 cm și este o alegere inspirată pentru înfrumusuțarea oricărei grădini sau terase.
Sperăm că topul nostru despre cele mai frumoase și rezistente plante perene cățărătoare îți este de folos și te va ajuta să-ți înfrumusețezi grădina.
Vezi și articolul nostru despre cum să protejezi clematitele pe timp de iarnă, o altă plantă ornamentală cățărătoare de o frumusețe surprinzătoare.
Până data viitoare, descoperă sfaturile de pe blogul GrădinaMax și petrece timp de calitate alături de plantele tale.