Poate cel mai mare avantaj atunci când ai o grădină este posibilitatea de a planta pomi fructiferi. Poți avea o livadă mică chiar la tine acasă și te poți bucura de fructe delicioase și proaspete an de an. Și o grădină plină cu pomi este un colț de natură viu colorat și puternic aromat. Este porția ta de sănătate și oaza ta de liniște în care te regăsești mereu.
Un efect garantat într-o mică livadă cu pomi fructiferi este părul. Coroana sa zveltă și impunătoare, florile viu colorate și puternic aromatizate vor face deliciul familiei tale. Alături de meri, pruni, cireși sau vișini, perii vor completa tabloul grădinii tale desăvârșindu-l.
Învață și cum se plantează corect cireșul.
Dacă ești la început de drum și vrei șă citești sfaturi utile pentru cultivare păr, ai ajuns în locul potrivit. Scurtul ghid de mai jos îți va explica cum se plantează și îngrijește eficient părul atunci când este crescut în grădină, sau în livezi de mici dimensiuni.
Sfaturi utile pentru cultivare păr
Pregătirea solului
Părul se va planta într-o zonă însorită și bine aerisită. Va avea nevoie de cât mai multă lumină pentru a se dezvolta sănătos așadar asigură-i o distanță de 6-7 metri față de ceilalți pomi din grădina ta.
Înainte de plantare va trebui să pregătești solul pentru a-i ușura dezvoltarea ulterioară. Așadar, sapă o groapă cu dimensiunile de aproximativ 50x50x50 cm. Pământul trebuie să fie afânat și nu trebuie să conțină rămășițe de rădăcini ale altor plante.
Poți pune la baza gropii un amestec de pământ galben cu apă și îngrășământ natural. Acest amestec nutritiv va ajuta la buna dezvoltare a rădăcinilor puietului de păr plantat.
Amestecă pământul de la baza gropii cu cel din partea superioară înainte de a finaliza plantarea puietului altoit. De regulă se va folosi un portaltoi de gutui.
Plantarea părului
Pentru o cultivare eficientă a părului, plantarea se va face primăvara sau toamna. Rădăcinile puietului se fasonează înainte de introducerea în sol – se înlătură ramurile uscate iar cele sănătoase se taie la 8 centimetri.
Poți să introduci rădăcina în soluția cu îngrășământ pe care ai facut-o anterior și pe care ai folosit-o pentru fertilizarea solului. Astfel rădăcinile vor fi hidratate și își vor putea extrage mai ușor substanțele nutritive de care au nevoie în dezvoltarea ulterioară.
Pământul rămas se amestecă cu îngrășământ de grajd înainte de a se astupa groapa în care va fi introdus puietul de păr. Nu tasa foarte tare pământul. Acesta trebuie să rămână afânat pentru a permite un bun drenaj al apei.
Punctul de altoire trebuie să rămână deasupra solului după astupare – la aproximativ 3 centimetri. După plantare se udă bine solul însă trebuie să se evite acumularea de apă: apa care băltește în zona rădăcinii va afecta în mod negativ dezvoltarea acesteia.
Îngrijirea părului după plantare
Ferește părul proaspăt plantat de îngheț, în special în primii 3 ani de dezvoltare. Iarna, acoperă zona din apropierea rădăcinilor cu frunze uscate sau cu rumeguș. Tulpina o poți proteja cu ajutorul foliei speciale – ai grijă când o înfășori pentru a nu rupe puietul de păr.
Folosește insecticide pentru a proteja pomul împotriva dăunătorilor. Nu uita, părul tău va produce la adevăratul său randament doar după 5, 6 ani, timp în care trebuie să îl ferești de boli și de dăunători.
În primii ani de la plantare se fac tăierile pentru formarea coroanei. Tăierile încep atunci când ramurile au o lungime mai mare de 20 de centimetri: se păstrează 3, 4 ramuri care formează primul etaj de rod și se înlătură lăstarii și celelalte ramuri.
Tăierile părului se fac la sfârșit de iarnă respectând regulile generale de tăiere a pomilor fructiferi. Tăierile verzi pentru eliminarea lăstarilor se fac în luna iulie.
Dacă îl plantezi în grădină, în fiecare primăvară poți săpa pământul din preajma părului tău. Un pământ afânat va ajuta buna dezvoltare a puietului. Poți aplica și substanțe nutritive, de preferat amestecul de gunoi de grajd și apă. Dacă vrei să folosești îngrășământ chimic alege 50, 60 de grame de azotat pe metru pătrat.
Acestea sunt principalele sfaturi pentru cultivarea eficientă a părului în grădină sau în livezi de mixte și de mici dimensiuni. Părul este un pom fructifer rezistent și nu ar trebui să ai probleme la plantarea sau la întreținerea lui.
Dacă ai întrebări referitoare la soiul de păr potrivit pentru grădina ta, nu ezita și contactează-ne: o poți face folosind pagina de contact GrădinaMax.
Pentru articole similare care te pot învăța cum să devii un grădinar mai bun, aruncă o privire pe pagina Sfatul Grădinarului.