Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se plantează corect cireșul

O grădină frumoasă te invită la relaxare și te binedispune indiferent de starea pe care o ai. Amenajarea ei o poți face oricum îți dorești și bine ar fi să dai frâu liber spiritului tău creativ. O soluție utilă dar și de efect este cultivarea pomilor fructiferi. Aceștia te vor încânta cu cromatica și aroma lor specifică și îți vor oferi fructe sănătoase și savuroase.

Un aspect special și unic îl poți obține dacă alegi să plantezi un cireș, sau dacă vrei să creezi o livadă de cireși. Ei bine, în acest caz sunt aici să te ajut. Informațiile descrise mai jos te vor învăța totul despre plantarea corectă a cireșului.

Cireșul, o oază de lumină și culoare în curtea ta

Cireșul înflorește în fiecare primăvară, încă de la debutul primelor temperaturi mai ridicate. Florile sale vor fi albe, sau roz și vor contrasta de minune cu verdele crud specific acestei perioade în care natura ne spune că este timpul să ieșim din casă.

O grădină în care sunt plantați cireși va propune un joc cromatic vesel care îți va smulge cu siguranță un nou surâs. După cum am spus deja, acești pomi sunt o soluție inedită care poate fi folosită pentru amenajare peisagistică, deși principalul lor atuu sunt fructele.

Bogate în vitamina A, C și B, precum și în fier, magneziu, potasiu și zinc, cireșele sunt delicatesa sănătoasă pe care o consumi cu plăcere în fiecare an. Ia-ți aportul de energie și de vitamine din propria curte și bucură-te de natură ori de câte ori ai ocazia.

Plantarea corectă a cireșului: sfaturi pentru novici

Dacă te-ai convins și ești gata să plantezi primul cireș, ai puțină răbdare și citește recomandările de mai jos. În acest fel vei reuși să crești un cireș sănătos și viguros care va impresiona prin frumusețe și prin recolta sa bogată.

Alegerea locului de plantare

Cireșii sunt destul de pretențioși la condiții de temperatură și de sol. Ei vor crește de minune în zone însorite și călduroase, dar vor rezista fără mari probleme și în timpul iernilor ceva mai geroase. Se dezvoltă în soluri adânci, afânate și călduroase deși cireșii iubesc în egală măsură și apa.

Așadar, alege un loc în care soarele ajunge cu ușurință pe toată durata zilei. Solul în care îl vei planta trebuie să fie aerisit și să permită drenajul eficient al apei. Apa care băltește lângă cireș va influența în mod negativ creșterea pomului tău.

Pregătirea solului

Nu planta cireșul pe locul în care au crescut vișini, nectarini, piersici, pruni sau alte sâmburoase. O poți face, dar doar după 5 ani de la tăiere și extragere.

În cazul în care terenul pe care l-ai ales a mai fost folosit ca spațiu pentru livezi va trebui să îl pregătești cu atenție. În acea situație va trebui să aplici substanțe nutritive pentru refacerea structurii solului și pentru eliminarea eventualelor focare de infecție. Poți cultiva pentru o scurtă perioadă de timp plante perene, acestea având rolul de a regenera proprietățile solului.

Pe terenul de plantare se aplică îngrășământ natural. Apoi se va săpa o groapă cu dimensiunile aproximative de 100x100x80 cm. Dacă pământul este deja afânat, groapa poate avea și dimensiuni mai mici, de aproximativ 50x50x50 cm.

Atunci când pregătești solul ai grijă să înlături orice rădăcină sau buruiană care ar putea să afecteze buna dezvoltare a cireșului tău.

Plantarea

Plantarea corectă a cireșului se face toamna. Astfel, va intra în vegetație primăvara următoare și se va adapta la condițiile de sol pe timpul iernii.

Rădăcina puietului trebuie pregătită înainte de plantare (se fasonează): se înlătură ramurile uscate, sau afectate, iar cele sănătoase se taie la 7, 8 centimetri.

După fasonare se realizează mocirlirea rădăcinilor. Obține un compus nutritiv prin amestecarea de pământ galben, cu gunoi de grajd și apă până când ai la îndemână o soluție de consistența unei smântâni. Introdu rădăcina în acest compus înainte de o planta în groapa deja pregătită.

Pământul scos din partea superioară a gropii se amestecă cu îngrășământ și se așează la baza ei. Peste acest amestec de pământ cu îngrășământ se va introduce apoi cireșul. Asigură-te că rădăcinile intră în contact cu îngrășământul adăugat și astupă groapa la final.

Punctul de altoire trebuie să fie la o înălțime de 3 centimetri deasupra solului pentru a se dezvolta fără niciun fel de probleme.

Întreținerea cireșului în primii 3 ani de la plantare

Pentru a crea o coroană frumoasă care să permită culturi bogate de cireșe va trebui să tai lăstarii lacomi. Astfel:

  • În primul an: primăvara, toți lăstarii cireșului se scurtează la 90 de centimetri. Toamna se aleg 3 lăstari și restul se înlătură – alege lăstarii viguroși, dispuși uniform pe tulpină.
  • În al doilea an: taie cei trei lăstari păstrați din primul an la o înălțime de 1.2 metri de la nivelul solului. Înlătură lăstarii lacomi și celelalte creșteri vegetative care pot încetini dezvoltarea pomișorului tău.
  • În al treilea an: se păstrează câte o ramură de prelungire pentru cei trei lăstari păstrați inițial. Aceste ramuri trebuie scurtate la 60 de centimetri. Ramurile anuale care nu depășesc 80 cm nu se taie pentru că pot purta rod.

După formarea coroanei tăierile se răresc. Tot ce va trebui să faci este să înlături lăstarii lacomi și ramurile care se intersectează. La maturitate (9, 10 ani) se pot tăia ramurile mai vechi de 5, 6 ani pentru a se favoriza dezvoltarea ramurilor noi.

Acestea sunt sfaturile care te pot ajuta să te bucuri de cele mai gustoase și sănătoase cireșe. Nu uita, pomișorul tău va produce primele fructe dupa 3, 4 ani ajungând la adevăratul său potențial după 5, 6 ani de la plantare.

Dacă ai și alte întrebări referitoare la plantarea corectă a cireșului, nu ezita și contactează echipa GrădinaMax. Mai multe informații utile despre grădinărit poți citi în secțiunea Comunitatea Grădinarului

Publicat de: 17 mai 2019
Vizualizări: 42924
(Voturi: 2233, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Stroe
24 feb 2021

Buna ziua, Daca doresc sa plantez acum un cires columnar, va trebui sa il tai la varf, sau il plantez exact asa cum l-am primit?

GDiana
26 feb 2021

Bună ziua, În momentul recepționării produsului acesta nu necesită tundere. Poate fi plantat exact așa cum îl primiți. O zi frumoasă!

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi columnari
    Promoţie!
    Cireș columnar Victoria imagine 1
    7 Comentarii
    Cireș columnar Victoria
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    79.90 lei 89.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 89.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier