De-a lungul timpului, s-au scris multe despre efectele benefice ale valerianei. Deși pare că mediul ei preferat este cel exterior, în care crește în mod natural, află că se dezvoltă bine și într-un ghiveci, chiar la tine acasă. Deci, dacă vrei să crești valeriana în apartament, te voi învăța ce presupune plantarea ei în ghiveci.
Planta de odolean va deveni aliatul sănătății tale în cel mai scurt timp. Apreciată pentru avantajele terapeutice pe care le aduce asupra sistemului nervos, este și o bună alegere din punct de vedere decorativ.
Știai că planta de valeriană combate cu succes stresul de zi cu zi și îmbunătățește calitatea somnului? Ce mai pui că florile parfumate vor ține locul odorizantelor de cameră.
În acest articol, îți voi povesti, în detaliu, cum să plantezi valeriana în ghiveci și cum să o îngrijești corespunzător. Nu-ți face griji dacă ești abia la început în ale grădinăritului, căci rubrica noastră pentru începători este aici pentru a-ți sări în ajutor.
Cum plantezi valeriana în ghiveci?
Dacă vrei să ai parte de odolean chiar la tine acasă, este foarte simplu. Iată principalele materiale de care ai nevoie:
- tavă pentru semințe;
- semințe proaspete de valeriană;
- pământ pentru flori;
- apă;
- un ghiveci (merge la fel de bine și cu o jardinieră).
Pregătirea solului
Pentru ca semințele să germineze corespunzător, este nevoie să faci câteva lucrări premergătoare plantării în ghiveci. Astfel, ia tava despre care am menționat mai sus și umple-o cu pământ. Cel mai bine este ca solul să fie bine umezit, cu apă călduță. Ai grijă, totuși, să nu faci vreun exces, pentru că surplusul de apă va dăuna plantei.
Plantarea valerianei la interior
Peste pământul umed din tăviță, pune cu grijă un strat de semințe. Presează-le, apoi, cu degetul, pentru a se așeza bine pe sol. Fii atent să nu le acoperi în întregime, pentru că au nevoie de lumina directă a razelor solare.
Apoi, poți stropi cu puțină apă. După ce totul este gata, acoperă tava cu o folie de plastic sau un capac transparent și pune-o într-un loc cu multă lumină. Dar nu chiar la geam, pentru că el poate crește puterea razelor solare, iar semințele vor avea de suferit.
Îngrijirea plantei de valeriană
Acum, rămâne doar să te îngrijești ca semințele tale să prindă rădăcini rezistente. Trebuie să verifici pământul zilnic ca să constați gradul de umezeală. Dacă este uscat, atunci stropește-l cu un spray cu apă.
- Atunci când înlături capacul sau folia, nu uita să le pui repede la loc, pentru că valeriana are nevoie de căldură pentru a se dezvolta.
După ce cresc mai mult de 3 centimetri, le poți descoperi. Dacă nu toate plantele arată așa cum îți dorești, atunci păstrează-le pe cele mai sănătoase și replantează-le în ghiveci.
- Ele trebuie să aibă 8-10 centimetri înălțime în momentul resădirii.
Acum plantele tale sunt deja mari! Nu uita faptul că umezeala în exces le dăunează, așa că alege pentru valeriană un ghiveci cu un bun sistem de drenaj. Mai pe scurt, el trebuie să aibă mici orificii în partea de jos, pentru ca apa să se poată scurge într-o farfurioară.
- De asemenea, valeriana iubește lumina, așa că pune ghiveciul într-un loc luminos.
Când plantele ajung la maturitate, dacă au o creștere bogată, este nevoie să le tunzi. Primăvara și toamna sunt perioadele potrivite pentru acest proces. Apoi, la fiecare 3 ani, poți divide planta, ca să o menții plină de viață.
6 beneficii ale plantei de valeriană pentru sănătatea ta
Pentru a te bucura complet de valeriană, iată care sunt avantajele consumului ei:
- Reduce stările de anxietate.
Fiind numită și planta antistres, reușește să te calmeze în situațiile tensionate. Rădăcina de valeriană este bogată într-un acid neurotransmițător, care induce liniștea.
- Cel mai bun somnifer natural.
Ceaiul din frunze de valeriană consumat seara, înainte de culcare, te va ajuta să ai un somn odihnitor și profund, pentru ca organismul tău să se refacă pentru o nouă zi.
- Reduce simptomele sindromului picioarelor neliniștite.
Pentru persoanele care suferă de această afecțiune, valorile nutriționale ale acestei plante medicinale vin în ajutor. Capsulele cu pulbere obținută din rădăcina de valeriană sunt ideale pentru aceste persoane.
- Ameliorează durerile menstruale.
Dacă ești una dintre femeile care experimentează dureri puternice în perioada menstruației, atunci valeriana îți va fi un bun ajutor. După consumul ei, te vei simți mai bine atât fizic, cât și emoțional.
- Calmant pentru simptomele menopauzei.
Este bine cunoscut că menopauza vine la pachet cu simptome neplăcute pentru femei. Tu fii precaută și folosește un tratament natural pe bază de valeriană, care reduce intensitatea și frecvența bușeurilor.
- Liniștește persoanele care suferă de OCD (Tulburare Obsesiv-Compulsivă).
Datorită proprietăților liniștitoare, planta de odolean, după cum mai este numită în popor, funcționează și în cazul Tulburării Obsesiv Compulsive.
Există o mulțime de plante de apartament benefice pentru sănătate. Citește despre ele pe blogul nostru și pune ideile în aplicare.
Sperăm că sfaturile GrădinaMax despre plantarea și îngrijirea plantei de valeriană îți aduc rezultate frumoase. Ține minte că valeriana nu este un medicament, ci doar un mic aliat natural al sănătății tale.
Spor în toate proiectele de grădinărit!
Foarte frumoasă descrierea,o să aplic întocmai! Mulțumesc frumos!
Buna ziua Eugenia, Iti multumim pentru aprecieri!