Hortensia este prezentă pe bună dreptate în multe grădini: o plantă maiestuoasă, neobișnuit de frumoasă, deloc pretențioasă, versatilă și cuceritoare. Acestă cultură poate deveni atracția principală într-un loc cu un gazon bine întreținut, poate fi folosită pentru a crea decoruri individuale, dar și garduri luxoase vii. Dacă intenționeză să fii in trend cu ideile de amenajare exterioară, hortensia este o piesă cheie.
UTILIZAREA HORTENSIILOR ÎN GRĂDINI
Hortensiile, cu frunzișul original și strălucitor, cu florile maiestuoase, pictate în culori delicate, sunt unice și fascinează prin calitățile decorative, pe tot parcursul sezonului cald. În mod tradițional, aceste plante cu flori luxuriante sunt plantate în compoziții unice, dar și în grupuri, amestecate cu conifere veșnic verzi, dar și cu arbuști de foioase, formând garduri vii și tufe decorative.
Atenție! Lianele hortensiilor sunt capabile să urce pe suprafețele pereților, coloanelor și gardurilor, fără suport suplimentar și sunt utilizate pentru amenajarea decorurilor verticale sau pentru acoperirea solului.
În combinație cu parteneri solizi, hortensia este un element decorativ popular pentru grădinari. Totuși, recent au apărut noi tendințe în proiectarea locurilor – acum hortensiile apar în decorul bordurilor, paturilor de flori, dar și în decoruri neobișnuite alături de arbuști mici și plante perene erbacee.
CULTURI PENTRU COMPOZIȚII DECORATIVE ALĂTURI DE HORTENSII
Dacă trandafirii dețin titlul de regine ale grădinilor, atunci hortensiile merită pe deplin titlul de prințesele grădinilor.
Este important să știi ce plante sunt recomandate pentru a acompania aceste frumuseți.
În exterior, hortensiilor sunt ușor combinate cu multe culturi, dar ar trebui să ne amintim despre una dintre cerințele importante. În special, preferă iluminarea discretă, difuză și solurile aicde, care probabil nu vor fi pe placul fiecărei plante vecine. Cu toate acestea există o mulțime de oportunități pentru a crea grădini încântătoare de flori, cu hortensii, arbuști și plante ornamentale. Partenerii selectați cu grijă îți vor oferi plăcerea de a admira un peisaj deosebit care:
- aduce farmec și originalitate;
- subliniază stilul aparte al hortensiilor;
- evidențiază frumusețea rafinată a hortensiilor;
- completează paleta de culori a compoziției decorative;
- adaugă texturi contrastante;
- creează o primă grădină de flori îngrijită și eficientă.
Pentru a decide ce alegi să planteză lângă hortensii, concentrează-te pe preferințele tale.
PLANTE DECORATIVE PRIN FRUNZIȘ
Dacă nu ești un susținător al compozițiilor multicolore și intenționează ca hortensiile să fie principala atracție din grădina ta, plantează culturi ornamentale cu frunze mari alături. Acestea pot fi ienuperi, specii pitice de conifere, ferigi etc. Alegerea coniferelor este una dintre cele mai avantajoase decizii în ceea ce privește proiectarea unei grădini cu flori. În plus coniferele aduc acid solului, ceea ce este benefic pentru hortensii.
Atenție! Un ansamblu de conifere sau ferigi, de jur împrejurul hortensiilor, arată neobișnuit de atractiv.
O varietate enormă de plante decorative, care diferă prin culoare, formă și dimensiunea frunzelor, îți permite să creezi compoziții expresive cu hortensii. În același timp, hortensia rămâne vedeta grădinilor de flori, fiind evidențiată de restul plantelor.
CULTURI DE FLORI: COMBINAȚII MULTICOLORE
Cea mai mare suprafață a grădinilor decorative, este amenajată cu soiuri de plante perene înfloritoare, bine alese. Cu ajutorul lor, este posibil să creezi combinații încântătoare, luminoase și sofisticate, în care protagoniștii să se completeze armonios.
Un duet strălucitor este format din hortensii și trandafiri. Este ideal să folosești trandafiri mici – floribunda sau soiurile de acoperire a solului sunt perfecte. Culoarea petalelor poate fi oricare, dar cele mai rafinate combinații vor cu trandafirii delicat colorați. De asemenea nu este greșit să te joci cu nuanțe contrastante: hortensii albe și trandafiri roșii.
Paturile de flori arată original în momentul în care hortensiile sunt protagonistele peisajului și sunt evidențiate de plante înfloritoare, iubitoare de umiditate.
Atenție! Când alegi locul de plantare al hortensiilor, ia aminte: ai nevoie de un sol umed, dar umiditatea trebuie să fie moderată, nu excesivă.
Orice décor alcătuit din hortensii, are o notă de eleganță, datorată frumuseții florilor, dar și parfumului deosebit.
IARBA ORNAMENTALĂ – O SOLUȚIE MODERNĂ
Ierburile ornamentale sunt în tendințe, popularitatea lor fiind din ce în ce mai mare. Dacă dorești ca decorul creat să fie modern, original și unic, plantează iarbă de pampas sau miscanthus lângă hortensii. Vor crea un fundal neobișnut, frumos și expresiv pentru hortensiile deosebite.
Prințesele grădinii sunt frumoase și nu ai cum să le rămâi indiferent. Zeci de plante ornamentale și cu flori diverse sunt minunate în compania hortensiilor și oferă un farmec deosebit grădinii tale.