Toamna reușește să zugrăvească un tablou inedit în culorile ei arămii. Cu toate că este anotimpul în care plantele intră în repaus vegetativ, tu trebuie să fii un grădinar înțelept și să te gândești la recoltele din sezoanele următoare.
Fructele de pădure sunt atât de iubite pentru gustul lor delicios și proprietățile extraordinare pentru sănătate, încât ar trebuie să le pui printre primele pe lista de plante pe care trebuie să le cultivi. Dar, ca să obții recolte bogate de fructe aromate, cel mai bine e să le plantezi încă din toamnă.
Ține cont de cele mai rentabile soiuri pe care să le plantezi în sezonul rece și apucă-te de treabă! Primăvara e mai aproape decât crezi. Iar dacă ai apucat să răsădești butașii de fructe de pădure, atunci te vei bucura chiar în următorul an de roade.
În acest articol, am punctat tipurile de fructe de pădure pe care merită să le alegi pentru plantarea de toamnă. Îți dorim lectură plăcută!
4 arbuști de fructe de pădure rentabili
1. Zmeurul
E foarte cunoscut faptul că acest arbust este unul dintre cei mai rezistenți. De aceea, el este preferat de toți grădinarii. Pe lângă rezistența la temperaturi extreme și condiții meteo nefavorabile, zmeurul are și avantajul de a fi foarte puțin pretențios în ceea ce privește îngrijirea.
Fructele dulci-acrișoare dau savoare oricărei tarte sau pot fi folosite la dulceață. Așa că nu-i de mirare de ce este prima plantă pe această listă.
De asemenea, productivitatea este una bună, pentru că există soiuri de zmeur care rodesc de două ori pe an.
2. Murul
O altă alegere bună este arbustul de mur. Și despre rezistența lui ridicată la temperaturi foarte scăzute sau foarte ridicate se vorbește în rândul grădinarilor. Chiar dacă înghețul își face apariția, există soiuri de mur care trec cu succes peste această perioadă.
Aroma dulce este o încântare pentru oricine. Profită de roadele bogate pe care le produc murii și umple-ți cămara cu delicatese potrivite pentru orice anotimp.
3. Coacăzul
Dacă ești începător în ceea ce privește cultivarea fructelor de pădure, atunci îți recomand să optezi pentru coacăz. Îngrijirea facilă și pretențiile scăzute față de condițiile de mediu sunt un avantaj de care te poți bucura.
Și încă un beneficiu al acestei plante: o singură tufă poate produce 3,2 kilograme de fructe! Fie că alegi coacăzele negre, pe cele roșii sau pe cele albe, cu siguranță câștigi un nou aliat al sănătății tale.
4. Afinul
Despre afine, fructele micuțe și albastre originare din America de Nord, se cunosc numeroasele îmbunătățiri pe care le aduce în organismul consumatorului.
Bogate în vitamine, minerale și antioxidanți, afinele sunt alegerea ideală pentru o cultură proprie de fructe de pădure. Cu atât mai mult dacă locuiești într-o zonă de munte. Acolo este mediul în care tufa de afin se simte cel mai bine.
Orice ai alege, la GrădinaMax găsești întotdeauna cele mai bune răsaduri de fructe de pădure.
De ce să plantezi fructele de pădure toamna?
Există o mulțime de avantaje pentru plantarea târzie, începând de la condițiile meteo care pot ajuta la dezvoltarea rădăcinilor, și punând accent pe îmbogățirea recoltei de fructe.
- Arbuștii noi răsădiți vor intra în primăvară gata să producă rod.
Iată, deci, care este secretul pentru care toamna este o perioadă mai convenabilă pentru plantarea fructelor de pădure. Ele vor fi mai bine înrădăcinate odată cu venirea noului sezon agricol, iar șansele ca ele să producă fructe mai rapid, cresc.
- Iarna oferă răgaz plantelor să se adapteze la condițiile de mediu.
Ține minte că fructele de pădure plantate în lunile octombrie-noiembrie se vor dezvolta, până în primăvară, cu aproximativ 20-30% față de stadiul de arbust proaspăt plantat.
- Climă optimă pentru noile plante.
Temperaturile moderate și precipitațiile din abundență sunt rețeta perfectă pentru creșterea armonioasă a culturii tale de fructe de pădure.
Beneficiile plantării de toamnă sunt valabile și pentru alte plante. Aruncă un ochi peste blogul nostru și descoperă și alte avantaje pentru grădina ta.
Sfaturi utile pentru plantarea fructelor de pădure toamna
Dacă te-ai hotărât că vrei să guști fructe de pădure din propria recoltă, atunci îți ofer câteva sfaturi practice care să-ți folosească în procesul de plantare.
- Perioada ideală este de la sfârșitul lui septembrie, până la căderea primei brume. Altfel, dacă afară este prea rece, riști ca arbuștii tăi să nu prindă.
Apoi, sapă puțin pământul și așază peste el un strat de îngrășământ organic obținut din bălegar. Aici, lucrurile pot fi puțin diferite în funcție de planta pe care dorești să o răsădești. Fiecare are un sol preferat și este bine să te documentezi despre acest aspect.
- Fructele de pădure iubesc lumina.
Indiferent de soiul pe care îl alegi pentru a înființa o cultură, ține minte că e bine să îl plantezi într-un loc în care razele soarelui ajung cu ușurință. În acest fel, te vei bucura de arbuști sănătoși și fructe de pădure gustoase.
Plantarea fructelor de pădure în sezonul ploios este un proces ușor de realizat de către oricine.
Astăzi ai aflat care sunt cele mai rentabile soiuri de fructe de pădure pentru plantarea de toamnă. Dar poți fi îndrăzneț și să încerci și o altă variantă. Important e să te bucuri de grădinărit!