Originară din Mexic, dalia este una dintre florile care s-a făcut cunoscută în întreaga lume de-a lungul timpului.
Este o plantă de decor care face parte dintr-o familie numeroasă, cu peste 15 specii care înfloresc din lunile iunie, iulie până în toamnă.
Jocurile de culori ale diferitelor specii de dalie fac din această floare o necesitate de a o avea în preajmă. Datorită faptului că poate schimba întreaga imagine a grădinii tale, daliile pot fi o opțiune bună de amenajare.
Fie că le plantezi lângă aleea din curte, care te întâmpină când vii acasă sau în orice alt loc, poți admira multitudinea de nuanțe cu care acestea îți colorează ziua. Dacă deja ai bulbi rămași de anii trecuți, îți poți mări sortimentul din grădină cu noile dalii de tip cactus, franjurate, anemone sau decorative.
Înainte de a afla cum se plantează bulbii, este important să știi că locul în care îi vei planta este decisiv în ceea ce privește frumusețea culorilor la înflorire. Locul de plantare trebuie să fie însorit, daliile suportând doar câteva ore pe zi de semiumbră.
Plantarea bulbilor de dalie
- Momentul optim pentru plantare este primăvara, din martie pană în mai, depinde de regiunea în care va crește. Important este să fi trecut pericolul de brumă târzie întrucât nu rezistă la temperaturi de sub 0° C.
- Este recomandat ca pământul să fie bine drenat și bogat în substanțe nutritive. Gaura de plantare nu este necesar să fie adâncă iar după ce așezi bulbul îl acoperi cu pământ.
- Udarea locului după plantare este recomandată, dar depinde și de nivelul de umiditate al solului.
- Distanța dintre bulbi trebuie să fie destul de mare (60-80 cm) în caz contrar, la înflorire își vor crea umbră reciprocă iar ele sunt flori dependente de lumină.
Daliile au nevoie de puțină atenție după plantare și anume:
- Asigură-te că solul este ud în permanență.
- Pentru plantele bogate în ramificații poți ciupi vârful de creștere.
- Poți tăia vârful de creștere al lăstarilor din mugurii de pe tulpină, după ce s-au format 3 perechi de frunze. Acest lucru ajută planta să ia formă de la bază, nu doar în partea de sus.
- Poți elimina și lăstarii laterali care se formează pe tulpina principală. Aceștia apar odată cu bobocii, în partea de sus a florii. Tăierea acestora se face doar în partea superioară a plantei. Cei rămași în partea de jos vor deveni noile tulpini florale.
- Toamna, este necesar să scoți bulbii din pământ și să-i protejezi de frig și umezeală pe parcursul iernii
Ce nu știai despre dalii
- Cândva în secolul XX, cercetătorii au utilizat extrasul din bulbi să creeze zahăr pentru diabetici. În ziua de azi, extractele din tuberculii daliei sunt testați pentru funcționalitatea rinichilor și a ficatului.
- Pe vremea aztecilor, războinicii plecau la război cu o dalie în piept întrucât era considerată floarea vieții.
- Semnificația daliilor pe culori: cele albe înseamnă recunoștință și respect; cele galbene, iubire iar cele roșii dor.
- Este simbolul orașului San Francisco dar și floarea oficială a statului Mexic.
- Daliile mai sunt numite și gherghine.
- Sunt simbolul zodiei Leu și sunt aducătoare de bine în casele în care sunt crescute de nativii din zodia Leului.
Acum că ai aflat cum să ai grijă de dalii, chiar dacă nu ești în zodia Leului, te poți bucura de o stare de bine pe care această floare o emană prin formele și culorile ei, atât de deosebite.