Coniferele elegante au o structură uniformă și un aspect spectaculos pe durata întregului an. Aceste plante își asumă rolul principal în decorul unui peisaj, fiind atracția principală. Prin urmare în general sunt plantate individual oriunde în grădină.
De știut:
- Hosta și Heuchera sunt reginele strălucitoare ale grădinilor umbrite.
- Ianuarie este prima lună de viață a coniferelor în grădina ta.
- Plantele ornamentale trebuie să ocupe un loc special în grădina ta.
Reprezentanții de seamă sunt soiurile înalte, piramidale, care sunt utilizate cu succes în amenajarea peisagistică. Majoritatea coniferelor sunt perfect combinate cu alte culturi ornamentale, deci nu este necesar să plantăm aceste soiuri individual. Plantarea împreună cu alte soiuri va scoate în evidență forma unică și coloritul coniferelor.
Coniferele scunde sau plantele târâtoare sunt un element ideal de contrast. Arbuștii de foioase cu frunziș argintiu, vor crea un decor atractiv în orice spațiu. Plantele erbacee ornamentale împreună cu arbuștii înfloriți, vor aduce un farmec aparte și vor crea un peisaj plin de stil și rafinament.
CONIFERE PENTRU GARDURI VII
Din culturile de conifere pot fi create gardurii vii foarte elegante: în mod regulat sunt folosite plante de același soi. Acestea nu numai că oferă un aspect atractiv gospodăriilor, dar de asemenea amortizează zgomotele stradale. Alegerea soiurilor depinde de spațiul disponibil, dar și de bugetul proprietarilor.
Pentru zonele spațioase și parcuri, de obicei sunt utilizate soiurile clasice. Este vorba de molid (tradițional și argintiu), pin și tuia. Dacă este posibil, aleea poate fi amenajată plantând brazi sau soiuri exotice de molid. Puieții trebuie plantați ținând cont de dezvoltarea lor la maturitate: ei cresc atât în înălțime, cât și în diametru.
Prin urmare este necesar să calculezi în avans dinstanța dintre plante, analizând caracteristicile plantele adulte. Gardurile vii și înalte se obțin din soiurile cu creștere mare și vor fi dese și compacte, în special la bază.
Pentru gardurile vii scunde, care joacă rolul de protecție a grădinilor, sunt potrivite soiurile de conifere cu coroana dezvoltată la bază. În unele cazuri se plantează soiurile a căror coroană se îngroașă prin tăiere.
Alegerea componentelor pentru formarea gardului viu, trebuie abordată cu toată responsabilitatea: acordă atenție zonei și soiurilor destinate acestora. Dacă plantezi culturi care nu sunt potrivite climatului, atunci gardurile vii vor fi compromise. Evită această greșeală pentru că înlocuirea soiurilor este destul de supărătoare.
COMBINAREA SOIURILOR DE CONIFERE
Alternând soiurile de conifere argintii, verzi și albăstrui, poți obține garduri vii originale, cu aspect elegant și rafinat. Aceste combinații arată impresionant și sunt realmente atractive.
Pini, tuia, chiparoși, brazi sau ienuperi sunt soiurile de conifere cel mai des utilizate în amenajarea peisagistică. Aceste culturi arată superb într-un spațiu îngrijit, cu gazon și alte culturi ornamentale.
Coniferele sunt combinate armonios, ținând cont de contrastul dintre: forme, dimensiuni și culori. Unicitatea lor este vidențiată plantând soiurile târâtoare și sferice lângă exmplarele columnare.
Arborii verticali, în formă de coloană se întind semeț în înălțime. Soiurile târâtoare, rotunde, au capacitatea de a înfrumuseța în mod spectaculos solul, alcătuind covoare decorative.
CARACTERISTICILE CONIFERELOR: FORMĂ, DIMENSIUNE ȘI CULOARE
Coniferele au caracteristici unice și interesante. Unele soiuri au forma similară, dar diferă în dimensiuni. De exemplu arborii columnari, în funcție de soi, pot crește în înălțime până la 2, 4 sau 10 metri (sau chiar mai mari). Cu alte cuvinte, în funcție de preferințe, poți achiziționa soiuri variate de conifere, cu dimensiunea și forma dorită.
Coloritul plantelor de conifere este de asemenea discutabil. Acele pot varia de la nuanțe de verde, la un înveliș argintiu, albăstrui sau auriu. Odată cu schimbarea anotimpului, culoarea frunzișului se schimbă. De exemplu, în prezența temperaturilor scăzute, tuia, chiparosul și molidul își închid nuanța.
Unele soiuri de conifere dobândesc o nuanță de bronz sau arămiu. Anumite soiuri de chiparos în timpul iernii devin arămii, violet sau maro. Pinii au un frunziș deosebit de strălucitor în timpul iernii, iar vara este ușor estompat.
CONIFERE PENTRU GRĂDINĂ
În prezent iubitorii de conifere au posibilitatea de a crea compoziții cochete, având la dispoziție un sortiment bogat de soiuri. Acestea au un aspect original, animat și foarte atractiv. Pentru a obține plante spectaculoase, se recomandă utilizarea unui amestec obținut din rumeguș, nisip și rămășițe de plante.
Locurile stâncoase, cu pietriș și roci, oferă un farmec aparte acestor peisaje: alături de acestea, coniferele arată deosebit, creând un decor cu aer exotic. Speciile de plante ornamentale târâtoare, cu creștere redusă sunt utile în acoperirea solului. Este important să ținem cont că buruienile pot reprezenta o amenințare pentru acestea – de aceea se recomandă să curățăm solul înainte de plantarea lor.
Coniferele sunt preferate în amenajarea decorurilor tradiționale – alături de crini, trandafiri și alte soiuri ornamentale. Ele sunt perfect împreună cu plantele înfloritoare anuale, care pot fi periodic înlocuite. Coniferele din astfel de combinații sunt un element contrastant, evidențiind mugurii și inflorescențele celorlalte soiuri.
Natura a înzestrat coniferele cu forme deosebite și colorit fermecător. Cu toate acestea tunderea ajută la modelarea coroane și la obținerea unei forme elegante și îngrijite. Pentru acest lucru, coroana este tunsă cu acuratețe, iar crengile uscate sau rupte sunt îndepărtate. Elementul principal admirat la plantele de conifere este forma perfectă – piramidală, sferică sau spiralată.