Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum combați arsurile solare ale coniferelor

În timpul iernii, nu trebuie să îți faci griji pentru acești arbori – coniferele tolerează înghețul constant, dar primul soare de primăvară poate face mai mult rău prin razele sale puternice. Despre cum pot fi prevenite arsurile solare, tratamentul aplicat plantelor afectate și măsurile luate pentru îngrijirea coniferelor în primul an de la plantare – citește în acest articol.

Articole utile pentru grădinărit

  1. Cei mai comuni dăunători ai legumelor și metode de combatere
  2. Cum se fertilizează corect solul: Tot ce trebuie să știi despre procesul de fertilizare
  3. Cum obții o grădină impecabilă cu ajutorul plantelor perene

ARSURILE SOLARE DĂUNĂTOARE

Dacă arborii de conifere nu au fost pregătiți corespunzător pentru perioada iernii, ne putem aștepta la arsurile solare, care apar pe suprafața frunzișului odată cu primele luni de primăvară. Uneori chiar și câteva zile însorite din luna februarie pot fi dăunătoare.

Cum afectează soarele plantele? La începutul lunii martie pâmântul este încă înghețat, iar rădăcinile plantelor nu pot transfera umezeala în ramurile trezite la viață odată cu apariția razelor solare. Astfel plantele se deshidratează rapid, iar acele au nevoie de multă umiditate, aceasta nefiind furnizată direct din sol. Deficitul de umiditate duce la ofilirea, îgălbenirea și degradarea arborilor, ramurile coroanei fiind tentate să se aplece spre sol.

CUM PROTEJEZI PLANTELE DE ARSURILE SOLARE

Arsurile solare apar odată cu primele raze de soare, iar arborii suferă mai mult în lunile martie și aprilie. Din cauza condițiilor climatice ce diferă în funcție de regiune, nu poate fi indicar un moment exact al apariției arsurilor solare.

Pentru a preveni uscarea arborilor, este necesar să luăm anumite măsuri toamna:

  1. Efectuează irigarea culturilor.
  2. Aplică mulci la baza trunchiului.
  3. Adaugă îngrășăminte pe bază de potasiu și fosfor.

Udarea de toamnă va ajuta la saturarea solului, ceea ce garantează reducerea riscului de ofilire a coniferelor. Mulciul adăugat la baza trunchiului nu va permite evaporarea rapidă a umidității, iar iarna va servi drept sursă de căldură pentru sistemul radicular al arborilor.

INSTALAREA SISTEMELOR DE PROTECȚIE

La fel cum persoanele folosesc umbrele pentru a se proteja de soare, la fel și arborii au nevoie de protecție împotriva luminii soarelui, a cărei intensitate crește de câteva ori atunci când zăpada nu este topită.

Pentru a crea o protecție potrivită, este recomandată folosirea unui material opac, cum ar fi plasa de umbrire sau cea obținută din materiale naturale (iuta).

Protecția poate fi întinsă deasupra coroanei, instalând-o în direcția bătăii razelor solare. Pentru o bună stabilitate plasa trebuie încadrată în rame.

Pentru un efect de durată, este indicat să utilizezi materiale de bună calitate, care asigură umbrirea într-un procentaj de 50%-75% și rezistă pentru o perioadă de câțiva ani. Plasa nu este încălzită de razele solare, drept urmare căldura nu afectează acele coniferelor, împrăștie ultraviolete și are o rezistență ridicată la uzură.

  1. Material de nylon – protejează coniferele împotriva arsurilor datorită densității firelor din țesătură. Cu cât sunt mai multe, cu atât efectul de umbrire este mai mare.
  2. Polipropilena – asigură protecția plantelor în fucție de culorea foliei. Culoarea închisă are un efect mai intens de umbrire, protejând puternic plantele de intensitate razelor solare.

Atenție! Nu este recomandat să folosești folie de plastic ca scut protector.

Este adevărat că instalarea protecțiilor pentru conifere va estompa frumusețea decorului, însă lipsa acestora poate fi realmente dăunătoare pentru dezvoltarea plantelor.

ALTE SOLUȚII DE PROTECȚIE

Dacă nu dorești să apelezi la plasele de umbrire, există o metodă alternativă, folosind soluții speciale care sunt pulverizate pe coroană, creând astfel o peliculă protectoare ce previne evaporarea rapidă a umidității.

La mijlocul toamnei vei putea utiliza o soluție recomandată de magazinele fitosanitare, utilă pentru coroana coniferelor. Este foarte important să efectuezi acest proces înainte de apariția înghețului. Procedura nu se efectuează la o temperatură mai joasă de -2ºC.

CUM TRATEZI PLANTELE AFECTATE

În cazul în care coroana coniferelor este afectată iar arsurile sunt prezente, nu te îngrijora. Ramurile nu trebuie tăiate, important este să tratezi planta.

Tratamentul constă în mai multe etape:

  1. Îndepărtează zăpada încă existentă de pe ramuri – acestea se curăță cu atenție, încercând să nu deteriorezi acele și suprafața lemnoasă. Udarea cu apă caldă se realizează la mijlocul lunii martie. Apa se încălzește la o temperatură de circa 30-40 de grade și se administrează circa 20 de litri de apă caldă la fiecare conifer. Procedura se repetă la fiecare 2 zile, timp de aproximativ 2 săptămâni.
  2. Utilizarea de produse biologice – prima pulverizare a coroanei se realizează cu soluția Epin (2 ml / 10 l de apă). Solul ar trebui să aibă temperatura de până la 6-8ºC. La 10 zile de la aplicarea primului tratament, urmează pulverizarea cu soluția Zircon (1 m / 10 l de apă). Aceeați soluție este aplicată și pe sol. Procedura se repetă la un interval de 5-7 zile.
  3. În plus față de aceste soluții, pot fi utilizate și alte tratamente indicate de specialiști în combaterea arsurilor solare.

CUM COMBAȚI ARSURILE PE TIMPUL VERII

Coniferele pot fi afectate de arsuri nu numai primăvara, ci și vara. Acest lucru este valabil în special în regiunile din sudul țării, dar și în cazul plantării târzie a puieților de conifere în teren deschis, când plantele nu mai au timpul necesar de adaptare la condițiile climatice.

Confesiuni ale grădinarului Sorin F. din Timișoara. Sorin a reușit să achiziționeze conifere la ghiveci la sfârșitul lunii mai. În acest moment temperatura aerului crește până la 35ºC, iar soarele devine arzător de la 7 dimineața până la 19:00. Coniferele au fost plantate pe 26 mai. Imediat după plantare s-au administrat 10 l de soluție de epin pentru fiecare plantă în parte. Coroanele au fost învelite în tifon îmbibat cu soluție și pulverizat de 2 ori pe zi, timp de o săptămână. Tifonul nu este îndepărtat până în septembrie când temperaturile încep să scadă și intensitatea razelor solare se diminuează. Arborii de molid încep să se dezvolte și coroana lor să fie tot mai densă, fără arsuri. Coniferele au fost salvate cu succes.

Publicat de: 30 mai 2020
Vizualizări: 3351
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Deac
06 iun 2020

Mulțumesc mult pentru sfaturi, chiar cu acest tip de arsuri mă confrunt în primăvara aceasta, la Thuja. Sper sa rezolv problema urmând sfaturile voastre.

GDiana
09 iun 2020

Bună ziua Deac, Sperăm că sfaturile noastre îți vor fi de folos.

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier