Stai într-un apartament și te-ai gândit să-i oferi un strop de personalitate? Nimic mai simplu. Atunci, trebuie neapărat să-ți înființezi o mică grădină de plante de interior. Sau, poate să-ți amenajezi o mini-grădină de verdețuri în balcon, pentru a-i suprinde pe cei dragi cu mâncăruri sănătoase și delicioase.
Oricare ar fi dorința ta, ține cont de faptul că plantele de interior îți dau o stare mai bună de spirit și îți oferă inspirație, mai ales dacă ai activități pe care trebuie să le faci de acasă.
Învață și cum să ai grijă de plantele de interior.
Așa că, dacă ți-am dat idei pe care vrei să le pui în practică, dar ți-e teamă că rezultatele nu vor fi cele pe care le vrei, experții GrădinaMax sunt aici ca să te ajute.
Revenind la plante de interior, sunt mai multe dintre care poți alege, însă o floare cu adevărat spectaculoasă este mimoza. Haide să aflăm mai multe despre îngrijirea mimosei pudica, ce trebuie să faci ca aceasta să se dezvolte armonios în locuința ta și ce proprietăți terapeutice are.
Curiozități despre mimoză
O floare specială, demnă de atenția oricui, este mimosa pudica. Este înrudită cu arborele de mătase și salcâmul, făcând parte din familia Fabaceae.
Este denumită și planta ,,nu mă atinge’’datorită faptului că, la orice atingere, acestea își retrage frunzele ca și cum s-ar apăra. În plus, reacționează și la alți stimuli externi precum temperatura, gradul de iluminare sau o îngrijire precară.
Mimosa este originară din America Centrală și de Nord. În prezent, se poate găsi și în țări precum Thailanda, Japonia, Taiwan sau India.
Cum plantezi mimosa pudica
Mimosa pudica se găsește și la noi în țară, fiind una dintre cea mai alese și mai cunoscute plante. Mai mult, aceasta are și proprietăți terapeutice, printre care le amintim doar pe cele mai importante:
- are proprietăți antiinflamatoare;
- tratează indigestia;
- are proprietăți anti-microbiene.
Dacă vrei să ai și tu o floare de mimosa pudica în propria locuință, uite care este procesul de plantare.
În primul rând, asigură-te că ai semințe de mimosa pudica de la un furnizor de încredere, certificat. Altfel, sunt șanse mari ca semințele să nu intre în procesul de germinație.
După ce ai făcut rost de semințe, pregătește un ghiveci curat, cu un diametru mare.
Umple ghiveciul cu sol fertil, de preferat pământ de flori amestecat cu turbă.
Tot ce mai trebuie să faci este să plantezi semințele în ghiveci, apoi să adaugi apă cu fertilizatori, pentru a-i accelera creșterea.
Îngrijirea mimosei pudica
Îngrijirea mimosei pudica nu este deloc dificilă, mai ales dacă ai un apartament mare și luminos.
Trebuie să ții cont de faptul că această plantă este mare iubitoare de lumină, însă, în zilele mult prea însorite, aceasta tolerează bine și semi-umbra. După ce planta răsare, ai grijă ca soarele să nu bată direct pe frunze sau pe flori, deoarece acestea se vor usca.
Cel mai indicat este să plasezi ghiveciul cu mimosa pudica lângă o fereastră.
Îngrijirea mimosei pudica este strâns legată și de temperatura din locuință. Încearcă să păstrezi o temperatură medie de peste 20 de grade Celsius pentru o dezvoltare optimă.
Irigă planta cel puțin o dată la două zile, deoarece mimoza este mare iubitoare de umiditate. În plus, nu uita să pulverizezi apă pentru a păstra umiditatea aerului pe tot parcursul anului, atât dimineața cât și seara.
De asemenea, nu uita că planta trebuie tunsă la un moment dat pentru a putea ține în frâu dezvoltarea. Însă tăierile la mimosa pudica se recomandă doar peste câțiva ani de la plantare și înflorire. Plantele tinere nu trebuie tăiate.
Sperăm ca sfaturile noastre să te ajute și să te bucuri de multe plante de mimosa pudica la tine în apartament.
Pentru mai multe sfaturi în ceea ce privește îngrijirea mimosei pudica sau îngrijirea plantelor de interior, specialiștii GrădinaMax sunt aici pentru tine. Accesează blogul GrădinaMax pentru a fi la curent cu toate noutățile în materie de grădinărit.
Îți dorim mult spor!