Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum îngrijești corect plantele de pe balcon

Îți place să ai un colț de natură în preajma ta chiar și atunci când nu ai o grădină la dispoziție?

Poți aduce natura mai aproape de tine indiferent de locuința pe care o ai. Pentru că, plantele crescute în ghivece aduc prospețimea și frumusețea naturii în casa ta, fie că dorești să animi o cameră ceva mai întunecoasă, sau să personalizezi balconul într-un mod cât mai inedit.

Dar, pentru a te bucura de flori frumoase și sănătoase pentru cât mai mult timp, trebuie să urmezi câteva reguli generale.

Aceste reguli, sau recomandări, îți vor arăta cum să ai grijă de florile crescute în ghivece, pe balcon, totul pentru ca plantele tale să se simtă la fel de bine precum o fac în mediul lor natural.

Găsești tot ce trebuie să știi în sfaturile practice explicate în rândurile de mai jos.

Află cum crești busuiocul în ghiveci.

Recomandări pentru îngrijirea corectă a plantelor crescute în balcon

De la poziționare, udare eficientă și îngrijire în perioada de repaus vegetativ, trebuie să fii atent la toate. Nu-ți face griji, indiferent de specia și tipul plantei pe care o crești în balcon, sfaturile generale din acest articol te vor ajuta să ai grijă mai bine de planta ta preferată.

Alegerea ghiveciului

Alege ghiveciul în funcție de plantă, nu invers. Pe scurt, mărimea plantei și modul în care aceasta se va dezvolta trebuie să îți influențeze decizia.

De exemplu, o mușcată nu va avea nevoie de un ghiveci de dimensiuni mari, dar se va simți bine într-un ghiveci care permite un drenaj cât mai eficient al apei. În schimb, ficusul, smochinul sau plante similare vor avea nevoie de un ghiveci cu dimensiuni medii, spre mari.

Nu uita, dimensiunea ghiveciului va influența dezvoltarea ulterioară a plantei tale. Dacă rădăcina are loc să se extindă, planta va crește și se va dezvolta într-un mod apropiat de cel natural.

Învață și cum poți crește cala în ghiveci

Alegerea solului

Majoritatea plantelor care se pot crește în apartament au nevoie de un sol bogat în nutrienți și bine afânat. Poți alege cu încredere pământul de grădină, sau pământul de flori pe care îl găsești în magazinele de profil.

Îți recomand să afânezi solul periodic. Poți folosi o lingură sau o furculiță pentru acest proces, dacă nu ai o unealtă mai potrivită la îndemâna ta.

Nu îți recomand straturile de pietricele aplicate peste sol, în special în cazul plantelor care nu se descurcă foarte bine în prezența umezelii în exces. Pietricelele decorative vor stopa uscarea pământului și vor păstra umezeala în preajma rădăcinii. În timp, acest lucru poate facilita apariția mucegaiului care poate duce la uscarea plantei.

Poziționarea ghiveciului în balcon

După ce ai ales ghiveciul, solul și după ce ai plantat floarea trebuie să alegi un loc din balconul tău.

Majoritatea plantelor preferă zonele luminoase și călduroase. Cu toate acestea, suprafețele vitrate accentuează căldura și pot afecta starea de bine a plantei. Așadar, păstrează ghiveciul la distanță de geam și ferește-l de acțiunea directă a razelor solare.

Ferește-l și de zonele în care există curenți de aer puternici. Aceștia vor usca aerul din preajma plantei, dar și solul, cee ce ar putea cauza îngălbenirea frunzelor sau uscarea totală a acestora.

În perioada de repaus vegetativ, mută ghiveciul într-o încăpere mai răcoroasă, departe de razele soarelui.

Descoperă 5 plante de interior pe care le poți crește în camere întunecoase.

Udarea eficientă

Atunci când crești flori în balcon, trebuie să acorzi o atenție crescută procesului de udare. De regulă, în balcon sau în terase aerul este mai cald și mai uscat în comparație cu ceea ce se întâmplă în natură.

Așadar, trebuie să uzi mai des plantele care cresc în aceste spații. Nu uda planta în timpul zilei, atunci când temperaturile sunt crescute. O poți face fie seara, fie dimineața, folosind apă stătută (nici prea caldă, dar nici foarte rece) aplicată de jur împrejurul rădăcinii, fără a uda și tulpina.

Pentru plantele de interior cu frunze veșnic verzi este recomandată ștergerea frunzelor de praf. O poți face prin pulverizarea cu vapori de apă, sau prin udarea frunzelor cu ajutorul dușului.

Mare atenție: apa nu trebuie să băltească niciodată în jurul rădăcinii – este necesar un bun drenaj al apei, indiferent de situație.

În timpul repausului vegetativ, planta se udă mai rar.

Îngrijirea plantei

Planta va avea mereu nevoie de atenția ta. Înlătură frunzele uscate și lăstarii bolnavi. Afânează pământul și curăță-l atunci când mucegăiește. Înlătură florile care se vestejesc și asigură condiții de temperatură și umiditate optime, atât în perioada de vegetație, cât și în perioada de repaus.

Verifică frunzele și tulpina pentru a depista din timp evetuali dăunători, sau boli care afectează dezvoltarea plantei.

Primăvara și toamna folosește fertilizatori pentru a revigora solul și planta. Adaugă pământ dacă este necesar, sau schimbă-l în întregime atunci când mucegaiul este o prezență permanentă.

Concluzii

Sfaturile generale prezentate mai sus te ajută să ai grijă de plantele crescute în ghivece, pe balcon. Desigur, adaptează toate aceste recomandări în funcție de planta, sau plantele tale.

Nu uita, fiecare specie se comportă diferit și are nevoi specifice. Așadar, verifică care sunt particularitățile fiecărei plante înainte de a trage concluzii pripite.

În catalogul online GrădinaMax găsești o varietate de plante de interior pe care să le crești în ghivece.

Mai mult, pentru fiecare plantă ai recomandări pentru plantare și îngrijire ceea ce înseamnă mai puține griji și mai mult timp de relaxare în micul tău colț de natură.

Găsești și alte sfaturi utile în articolele noastre din pagina de blog.

Publicat de: 27 mar 2020
Vizualizări: 4414
(Voturi: 1, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Bulbi de flori de primăvară
    • Bulbi de flori Star Capperline
    • Plante ornamentale
    • Plante perene
    • Răsaduri de plante exotice
    • Semințe de flori
    • Semințe de flori de interior
    • Semințe de flori perene
    • Seminţe de ierburi aromatice
    • Semințe de legume
    • Semințe pentru casă și grădină
    Promoţie!
    Noutăţi
    Cală Picasso imagine 1
    0 Comentarii
    Cală Picasso
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    16.90 lei 21.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 16.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier