Rareori întâlnim grădinari care să nu fi cultivat zmeură. Acest arbust nepretențios este compus din sistem radicular peren, o tulpină și rădăcini accidentale, care sunt punctul de plecare pentru noii lăstari. Lăstarii răsar din muguri de rădăcină la mijlocul verii, iar primăvara zmeura ne încântă cu lăstari noi.
Partea aeriană a zmeurei are un ciclu de creștere de doi ani. În primul an, plantele tinere ne încântă cu lăstari verzi, sănătoși, care de regulă nu înfloresc. Singura excepție o fac soiurile remontante, unde mugurii de la nivelul superior, te vor încânta cu recoltele din toamnă.
În ajunul iernii, tulpinile delicate ale lăstarilor își varsă frunzele și devin acoperite de o scoarță maro, subțire.
Creând condiții favorabile la sfârșitul verii și pregătind zmeura clasică și remontantă pentru iarnă, ajutăm plantele să supraviețuiască fără probleme condițiilor iernii și să ofere recolte bogate în sezonul următor. Grădinarii care cultivă zmeură în grădina lor de mulți ani știu că abundența fructelor de pădure din sezonul următor, depinde de tăierea și fertilizarea în timp util.
FERTILIZAREA DE TOAMNĂ – CHEIA PENTRU O IARNĂ SIGURĂ
Datorită abundenței fructelor de pădure și a inflorescențelor pe tot parcursul sezonului, precum și a reînnoirii părții supraterane, pregătirea zmeurei pentru iarnă, începe toamna cu fertilizarea. Trebuie respectate următoarele reguli:
- îngrășămintele pe bază de azot sunt permise numai la începutul primăverii, în restul timpului sunt complet excluse, deoarece pot provoca creșterea lăstarilor noi care nu vor supraviețui iernării;
- în a doua jumătate a verii și a toamnei, zmeura are nevoie de fosfor, magneziu și îngrășăminte care conțin potasiu;
- excremente de pui, humus, rumeguș, toate vor deveni elemente nutritive excelente pentru zmeuri;
- împreună cu îngrășămintele organice, poți utiliza preparate minerale, urmând instrucțiunile.
Toamna, de regulă, compostul și mulciul sunt adăugate la baza rădăcinii. Acestea nu numai că vor îmbogăți solul cu substanțele utile, ci vor împiedica și înghețarea sistemului radicular.
TĂIEREA ZMEUREI ÎN TOAMNĂ – OBLIGATORIE!
Aproape toți grădinarii începători fac aceeași greșeală: nu tund zmeura, crezând că în acest fel, anul următor va înflori mai abundent și va oferi mai multe fructe. Dar acest lucru este departe de a fi adevărat. Dimpotrivă, îngroșarea tufei va provoca efectul invers:
- lăstarii de zmeur vor începe să se întindă, concurând pentru lumina soarelui și pentru nutrienți;
- ca urmare a îngroșării, frunzele umbrite și mugurii din partea inferioară a plantei, vor dispărea, iar fără aceștia recoltele vor fi mult mai slabe;
- fructele vor fi mici și deloc dulci;
- condițiile de umbrire și umezeală din jurul plantei, vor fi un magnet pentru bolile fungice, cum ar fi mucegaiul gri și antracnoza.
Întelegi acum de ce este atât de important să îngrijești și să tai zmeura toamna? Acesta este cel mai eficient mod de a evita consecințele neplăcute ale neglijenței. Și chiar dacă lăstarii de zmeur de doi ani arată puternic și sunt sănătoși, nu ezita – taie-i. Numai în acest fel vei obține noi lăstari tineri, puternici și o recoltă abundentă în anul următor. Într-adevăr, în noul sezon, mugurii de anul trecut se vor transforma în ramuri fructifere și te vor încânta cu recolte de vară.
Unii grădinari practică tăierea dublă, ceea ce crește semnificativ randamentele:
- Tăierea sanitară (toamna): taie lăstarii uscați, slabi și deteriorați, cu o foarfecă specială de tundere. Verifică lăstarii rămași dacă au urme de boli sau ciuperci, iar dacă se constată prezența lor, îndepărtează-i. Acest lucru va împiedica sporii să ierneze și să se răspândească în lăstarii noi de primăvară. În același timp, oricât de mare ar fi tentația de a tăia lăstarii vechi, abține-te. În timpul iernii, ei trimit substanțe nutritive în rizom, autând astfel zmeura să supraviețuiască perioadei de hibernare. Ele se îndepărtează primăvara.
- Primăvara: este bine să începi procesul la începutul primăverii. Ridică lăstarii de anul trecut pe suporturi și lasă mugurii înfloriți la vedere. Vârfurile lăstarilor tineri formați în toamnă ar trebui tăiați cu 10-15 cm, după care se formează lăstarii noi pe toată tulpina, transformând un lăstar într-o tufă bogată, acoperită cu muguri bogați. Cu această metodă de tăiere, perioada de fructificare este prelungită la trei luni.
METODE DE TĂIERE A ZMEURULUI
Metoda de tăiere depinde de vârsta plantei și de soi:
- Tunderea în funcție de vârstă: după ce lăstarii tineri cresc până la 1-1,5 metri, partea superioară este tăiată cu 10-15 cm. La sfârșitul verii, partea superioară a tulpinii principale și a ramurilor laterale este tăiată, iar în această formă, tufa este pregătită pentru iernare. În primăvară tufele nu sunt atine, dar la noii lăstari, de îndată ce cresc la 1-1,5 metri, vârful este îndepărtat. În tomană, lăstarii vechi sunt tăiați.
- Tunderea în funcție de soi: zmeura clasică – de doi ani și remontantă. Soiurile primei zmeuri nu dau roade în primul an, în timp ce soiurile zmeurei remontante ne încântă cu recolte încă din toamnă.
Iubitorii de zmeură, experimentați cunosc mici trucuri pentru plantele de doi ani. Pentru ca lăstarii tineri să nu îndepărteze puterea de la cei fructiferi, iar cei fructiferi să nu interfereze cu creșterea lăstarilor tineri, umbrindu-i, arborele de zmeură este împărțit în două părți. Într-una, doar tulpinile de anul trecut sunt lăsate până la recolta viitoare, tăind puii pe măsură ce cresc, iar în cealaltă rămân doar lăstarii tineri, îndepărtând tulpinile fructifere de anul trecut.
Iubitorii de soiuri remontante au de asemenea propriile lor secrete. Acest tip de zmeură dă roade în anul plantării, imediat la sfârșitul verii și până la apariția înghețului. Prin urmare, mulți grădinari cultivă acest soi pentru recoltele anuale, iar după ce tufele încetează să fructifice, pregătirea lor pentru iarnă, constă în tăierea care se efectuează chiar la baza tufei.
Cu toate acestea, tăierea zmeurei, indiferent de soi, este o necesitate atunci când este cultivată. Locurile cu lăstari denși din plantația de zmeură trebuie tăiate suplimentar, pentru a asigura un flux de aer și pentru a evita bolile plantelor și dezvoltarea sănătoasă a acestora. Arde toți lăstarii tăiați.
ESTE NECESARĂ ACOPERIREA ZMEUREI PENTRU IARNĂ?
Zmeura în sine este rezistentă la îngheț și nepretențioasă, iar multe soiuri pot rezista chiar și la temperaturi de până la -40 de grade. Dar iernile sunt acum imprevizibile în multe regiuni ale țării și ne pot surprinde cu un dezgheț brusc. Prin urmare, pentru a evita consecințele neplăcute, trebuie să fii precaut.
Câteva sfaturi:
- Dacă există frunze pe lăstari, acestea trebuie îndepărtate, iar zmeura trebuie curățată de resturi.
- Tulpinile decojite sunt colectate în ciorchini și legate, apoi îndoite la pământ în așa fel încât să nu fie deteriorate. Iarna, tufele vor fi acoperite de zăpadă și vor trece peste acest anotimp într-un mod favorabil.
- În regiunile cu ninsori abundente, atunci când se pregătește zmeura pentru iarnă, lăstarii sunt îndoiți la sol, fixați fără adăpost suplimentar.
- În regiunile cu vreme instabilă și dezghețuri frecvente, zmeura ar trebui să fie îndoită la sol, asigurând tufele cu capse sau în alt mod și acoperindu-le cu ramuri de molid. Acest lucru va proteja mugurii de îngheț.
- Tulpinile de zmeur pot fi colectate pur și simplu în ciorchini și înfășurate cu un material de acoperire, presărând paie sau ramuri de molid.
- Pentru a proteja sistemul radicular de îngheț, este necesar să mulcești solul cu un strat de 15-20 cm.
- Pământul din jurul tufei este acoperit cu paie sau presărat cu turbă, folosind un strat de 15-20 cm.
Respectă aceste reguli simple pentru pregătirea culturilor de zmeură pentru iarnă: fertilizarea de toamnă, tăierea în timp util și adăpstirea – acestea oferă garanția viitoarelor recolte.
Îți recomandăm să reînnoiești periodic cultura de zmeură și să adaugi noi soiuri extrem de productive. Acestea le regăsești pe site-ul nostru. Vei putea alege dintr-o varietate bogată de zmeură galbenă, roșie, portocalie și chiar violet. Îți dorim cumpărături plăcute!