Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Cum se plantează salata toamna: sfaturi de semănare și îngrijire

Salata verde este una dintre cele mai consumate legume la noi în țară. Este totodată o variantă la îndemână pentru pregătirea salatelor proaspete din timpul verii sau pentru a da un plus de savoare sandwich-urilor de zi cu zi. De aceea, îți recomandăm ca plantarea salatei toamna să se regăsească în planurile tale de grădinărit.

Datorită conținutului ridicat de fier, calciu, magneziu, potasiu și vitaminele K și A, consumul regulat de salată verde are multiple beneficii asupra organismului. Aceasta ajută la combaterea stărilor de constipație, este indicată persoanelor care suferă de anemie și un foarte bun remediu împotriva insomniilor și a durerilor de cap.

Beneficii salata verde

Prin urmare, dacă vrei să te bucuri de toate aceste beneficii ale salatei verzi, te invităm să descoperi în continuare regulile de plantare ale salatei pe timp de toamnă.

Plantare salată toamna: ghid practic pentru semănare și îngrijire

1. Particularitățile solului

Indiferent de soiul de salată verde pe care îl preferi, aceasta are nevoie de un sol cu un conținut ridicat în humus pentru a se dezvolta armonios. De asemenea, pentru a avea o recoltă bogată de salată, îți recomandăm să o plantezi în locurile în care au fost anterior culturi de vinete, roșii, ardei, varză sau mazăre.

În cazul în care îți dorești să ai o grădină de culturi mixte de legume și plante, poți sădi alături de salata verde soiuri de mărar, castravete, ridichi, morcovi, căpșuni sau gulie.

2. Condițiile atmosferice prielnice salatei verzi

Salata verde crește armonios la temperaturi de aproximativ 16 până la maxim 22 de grade Celsius.

În ceea ce privește condițiile de lumină, acesteia îi priesc locurile însorite. Totodată, dacă salata verde beneficiază de lumină din belșug, atunci se reduce și perioada de vegetație, astfel că se va dezvolta mai repede.

3. Reguli de pregătire a terenului pentru plantarea salatei toamna

Pregatire sol salata verde

Înainte de sădirea propriu-zisă a salatei verde, este esențial să cureți terenul de resturile vegetative rămase de la culturile anterioare. Ulterior, pământul trebuie foarte bine mărunțit și nivelat.

La final, acesta trebuie fertilizat fie cu gunoi de graj, fie cu îngrășăminte achiziționate de la magazinele de specialitate, care au în compoziție azotat de amoniu.

4. Modalitățile de înființare a culturii de salată

Cultura de salată verde se creează fie prin răsaduri produse în răsadnițe, solarii sau sere, fie prin semințe. În cazul plantării semințelor de salată verde, te sfătuim să-ți organizezi terenul prin trasarea în linie dreaptă a unei ațe, legată de două bețe din lemn. Astfel, vei știi exact unde să plantezi semințele, iar grădina ta va fi ordonată.

După aceea, sapă un mic șanț adânc de aproximativ 1 sau 1,5 centimetri. Dacă pământul este uscat, indicat este să-l uzi puțin în prealabil astfel încât semințele de salată să adere. Totodată, este bine să uzi puțin și semințele înainte de a le planta pentru a evita să fie suflate de vânt.

5. Pașii pentru plantarea salatei toamna

Pasi plantare salata toamna

Semințele de salată verde se plantează în șanțul săpat anterior, la o distanță de câțiva centimetri între ele și de aproximativ 30 – 35 de centimetri între rânduri. Astfel, soiurile de salată verde Yellow Winter vor avea îndeajuns de mult spațiu pentru a se dezvolta.

După sădirea semințelor de salată, acestea se acoperă ușor cu pământ, care la rândul lui trebuie tasat cu atenție. Ultimul pas constă în udarea din abundență a rândurilor de salată.

6. Reguli de îngrijire a salatei verzi plantată toamna

  • Pe parcursul dezvoltării semințelor de salată, ele trebuie irigate în momentul în care căpățânile încep să se formeze și atunci când acestea încep să crească.
  • De reținut este faptul că un grad mult prea ridicat de umiditate duce la putrezirea salatei, de aceea este important să folosești o cantitate moderată de apă pentru a o uda.

Reguli ingrijire salata verde

  • Solul trebuie fertilizat și în perioada de vegetație a salatei pentru a stimula dezvoltarea armonioasă.
  • Pentru combaterea buruienilor, a bolilor și a dăunătorilor, te sfătuim să folosești soluții achiziționate de la magazinele de specialitate și să respecți indicațiile înscrise pe ambalaj.

7. Caracteristicile recoltării salatei verzi

Odată ce căpățânile de salată verde s-au dezvoltat până la mărimea dorită, poți să începi recoltarea salatei prin tăierea căpățânilor, însă numai atunci când vremea este răcoroasă.

Imediat după recoltare, trebuie să elimini frunzele deteriorate sau pătate și să le depozitezi în spații care nu sunt călduroase.

Sperăm că toate aceste sfaturi despre plantarea salatei verzi toamna să te ajute să obții o recoltă bogată și gustoasă. Pentru și mai multe informații legate de sădirea și îngrijirea diverselor legume, îți recomandăm să citești articolele din secțiunea Legumicultură.

Spor la grădinărit! 

Publicat de: 16 sep 2019
Vizualizări: 12889
(Voturi: 4, Evaluare: 3.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier