Gutuia se numără printre cele mai populare fructe ale toamnei, „lampă la fereastră toată iarna noastră”. Dacă deja ai dat play la cântecul Tatianei Stepa, atunci pregătește-te să profiți de gustul unic al gutuilor chiar la tine în farfurie.
Bogate în vitamina C, zinc și fier, gutuile sunt de mare ajutor în sezonul rece datorită proprietăților lor antiinflamatorii. În plus, gutuile sunt bune prietene cu tractul digestiv și ameliorează afecțiunile gastrointestinale.
Vezi rețetele noastre cu gutui și bucură-te de acest fruct sănătos în cât mai multe combinații gastronomice.
Reţete cu gutui 1: Plăcintă de gutui şi mere
Dacă îţi place plăcinta cu mere, sigur îţi va plăcea şi cea cu gutui şi mere, două fructe în care parfumul toamnei se regăsește perfect.
Iată ingredientele pe care trebuie să le ai deja pregătite pe blatul de bucătărie:
2 gutui mari;
400 g făină;
2 linguri de zahăr;
4 mere medii;
esență de vanilie;
brandy;
apă;
1 praf de sare;
200 g unt;
oţet.
Mod de preparare:
Cum prepari aluatul:
- Amestecă într-un bol făina cu sarea şi zahărul.
- Adaugă untul tăiat cubuleţe mixează bine toate ingredientele.
- Toarnă apa rece şi oţetul şi continuă să mixezi amestecul până se omogenizează.
- Înfăşoară aluatul rezultat într-o folie alimentară de plastic şi aplatizează-l într-o formă de disc.
- Timp de 30 de minute, lasă-l în frigider la dospit. Apoi, te poți ocupa de compoziţie.
Prepararea compoziţiei:
- Înainte de toate, trebuie să cureţi de coajă atât merele, cât şi gutuile.
- După ce le-ai curăţat, taie-le în felii subţiri. Apoi, peste gutui şi mere, adaugă brandy-ul, vanilia şi o lingură de făină.
- Amestecă bine, dar fără să aplatizezi feliile de gutui şi mere.
- După ce s-a răcit aluatul, întinde-l într-o tavă rotundă cu diametrul de 30 de cm.
- Pune cu grijă compoziţia în tavă, peste aluat şi împachetează marginile spre centrul tăvii. Presară puţin zahăr peste şi unge cu unt.
- Coace plăcinta cel puţin 30 de minute, până se face aurie.
- Poţi servi ca plăcinta cu mere, cu îngheţată de vanilie sau cu o cafea.
Reţete cu gutui 2: Jeleu de gutui cu anason
Dacă vrei să încerci un preparat atipic, îți propunem jeleul de gutui cu anason.
Iată ingredientele:
1 kg gutui spălate și curățate;
sucul de la o lămâie;
750 g zahăr;
1, 5 l apă;
2 bucăţi de anason stelat.
Mod de preparare:
- Pune gutuile la fiert, la foc mic, timp de 3 ore.
- Gutuile trebuie să capete o culoare rozalie şi să se înmoaie.
- După ce au fiert timp, pasează gutuile printr-o sită deasă. Îndepărtează sâmburii, codițele și alte părți lemnoase din fruct.
- În apa în care ai fiert gutuile, adaugă zahărul, sucul de lămâie și anasonul.
- Fierbe totul la foc mare până când compoziția se îngroașă
- Îndepărtează spuma cu o spatulă în timp ce amestecul fierbe.
- Împarte amestecul obţinut în borcane şi pune-le la fiert pentru etanşare.
- Se consumă peste o zi.
Rețete cu gutui 3: Friptură de miel cu gutui
Dar nu te dai în vânt după dulciuri, atunci încearcă rețeta noastră de friptură de miel cu gutui. Cele două alimente se completează perfect și dau savoare zilelor de toamnă friguroase.
Iată care sunt ingredientele cu care trebuie să te aprovizionezi:
1 kg pulpă de miel;
cuscus/ orez pentru garnitură;
1 linguriță de miere;
coriandru tocat;
1 cub de concentrat de supă;
3 gutui mari;
500 ml apă;
1 linguriță de paprika dulce;
1 baton de scorțișoară;
1 linguriţă de ghimbir pudră;
2 lingurițe de chimion măcinat;
2 căței de usturoi;
1 ceapă roşie;
1 lingură de ulei de măsline.
Mod de preparare:
- Porneşte cuptorul şi lasă-l să se încingă la temperatura de 160°C.
- Gătește întreaga felie de carne de miel într-o tigaie încinsă, la foc mare, până când se rumeneşte pe toate părţile. Apoi, așază-o pe farfurie.
- Călește în aceeaşi tigaie ceapa şi usturoiul zdrobit, până când ceapa se înmoaie. Legumele se călesc la foc mic.
- Adaugă peste legume chimionul, ghimbirul, paprika dulce şi nu le lăsa pe foc mai mult de un minut. Pune și carnea de miel în tigaie.
- Adaugă cubul de supă concentrat, apa şi feliile de gutui curăţate în prealabil.
- Ia tigaia de pe foc după ce a dat în clocot conţinutul. Pune o folie de aluminiu deasupra ei şi las-o timp de 1h 30 minute la cuptor.
- Unge preparatul cu miere și reintrodu tigaia în cuptor pentru alte 30 de minute, până ce gutuile şi carnea de miel devin moi.
- Lasă să se răcească şi presară coriandrul tocat.
Sperăm că delicioasele noastre rețete cu gutui ți-au făcut cu ochiul și ești gata să le încerci. Surprinde-i pe cei dragi cu arome noi și gusturi intense.
Pentru mai multă inspirație în bucătărie, vezi rețetele culinare de pe blogul GrădinaMax.
Poftă bună!
Trebu ie sa fie foarte gustoase. Voi incerca pe toate !
Bună ziua, Vă mulțumim pentru interesul acordat produselor noastre! O zi frumoasă!