Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ce presupune forțarea bulbilor de flori perene pentru sezonul de iarnă

Se știe că fiecare anotimp al anului pictează natura în diferite culori, iar perioada rece schimbă peisajul ruginiu al toamnei, acoperind casele și curțile cu un alb imaculat.

Sezonul rece aduce naturii un timp de repaus, iar odată cu sosirea primei zăpezi plantele din grădina ta se odihnesc sub plapuma de iarnă. Astfel, florile se opresc din creștere și înflorire atunci când se pregătesc de iernat.

După sezonul rece, plantele se dezmorțesc treptat datorită creșterii temperaturilor și înfloresc pentru a vesti sosirea primăverii. Totuși, poți să te bucuri mai repede de inflorescențele parfumate ale plantelor tale. Ți se pare imposibil? Noi îți arătăm cât de ușor este întregul proces pentru ca tu să îți poți pune pe pervaz ghivece cu florile preferate.

Iar pentru că ne apropiem cu pași repezi de zilele de iarnă, ți-am pregătit în acest articol informații despre ce presupune forțarea bulbilor și care sunt plantele cărora le poți aplica acest proces.


Ce sunt florile perene și în ce perioadă se plantează

După definiție, florile perene sunt acele plante ale căror durată de viață este mai îndelungată. Spre deosebire de florile anuale sau cele bienare, rădăcina florilor perene rezistă replantării, iar plantele înfloresc la fel de mult precum la prima sădire.

Practic, singura parte a florilor perene care rezistă frigului este rădăcina. Din ea, planta va dezvolta la primăvară o nouă tulpină cu frunze și inflorescențe. Așadar, plantele perene pot rezista mai mulți ani dacă bulbul este scos din pământ și replantat mai târziu.

Totuși, există câțiva pași pe care trebuie să îi urmezi înainte ca bulbul să poată fi replantat. Așadar:

  • bulbul proaspăt scos din pământ se lasă la uscat pentru a nu mucegăi;
  • el se depozitează la loc răcoros și ferit de razele soarelui;
  • locul pe care l-ai ales nu trebuie să aibă rădăcini de copaci sau alte buruieni deoarece ele împiedică dezvoltarea florilor perene.

Totodată, calitatea bulbului este foarte importantă, așa că asigură-te că bulbii aleși de tine sunt netezi la atigere, fără tăieturi sau pete de mucegai.

Bulbii de flori se împart în două categorii, în funcție de sezonul în care se plantează. Așadar, vorbim despre bulbi de toamnă și bulbi de primăvară.

Printre florile ale căror bulbi se plantează toamna, cele mai cunoscute și mai apreciate sunt lalelele, zambilele și narcisele. Așadar, pentru acestea plantarea se face cel târziu la începutul lunii noiembrie. Poți citi pe blogul nostru despre pașii pe care trebuie să îi urmezi pentru plantarea bulbilor de toamnă.

Iar dacă vrei să ai parte de inflorescențe bogate în perioada de vară, atunci trebuie să știi că daliile, begoniile și crinii au bulbi potriviți pentru plantarea în perioada primăverii.

Cum se face forțarea bulbilor de flori

Așa cum îi spune și numele, acest proces presupune modificarea perioadei de repaus a plantelor, pentru ca ele să germineze când îți dorești. De asemenea, bulbii trebuie să treacă și printr-o perioadă rece, iar modalitatea prin care îi ajuți este să îi pui în frigider, însă la temperaturi la limita înghețului. Acest proces de răcire mai poartă și numele de vernalizare.

Bineînțeles, fiecare bulb de floare are o perioadă specifică în care trebuie să stea la frig. De exemplu:

  • bulbii de zambilă – 12 săptămâni;
  • bulbii de narcisă – 12-14 săptămâni;
  • bulbii de lalele – 14-16 săptămâni.

Avantajul acestor plante este că își iau din bulb toți nutrienții necesari pentru creștere. Așadar, pământul pe care îl pui în ghiveci după plantare are doar rol de susținere.

În procesul de forțare a bulbilor, este important să respecți câțiva pași pentru a avea rezultate de succes.

  1. Bulbii trebuie așezați într-un vas cu pereți mici pentru a evita adunarea apei rezultate în urma procesului de transpirație.
  2. Poți așeza șervețele de bucătărie absorbante pe fundul vasului cu bulbi. Nu uita să verifici periodic dacă s-a adunat prea multă apa în vas.
  3. Așază bulbii într-un frigider pe care îl folosești des pentru ca ei să aibă parte de aer proaspăt. Altfel, pot apărea pete de mucegai din cauza umidității.
  4. Nu ține fructe în frigider deoarece cauzează ofilirea bulbilor.
  5. Scoate bulbii din frigider cu 2-3 săptămâni înainte de perioada în care vrei să te bucuri de florile lor.

După ce ai scos bulbii de la răcoare, poți să te pregătești să îi aranjezi în ghivece după bunul plac. Știai că poți să ai o jardinieră cu mai multe tipuri de flori cu bulb? Trebuie doar să te asiguri că le plantezi la o distanță corespunzătoare una de cealaltă și că ele vor înflori în același timp.


Primula: delicatețe și culoare pentru grădina ta

Remarcată prin culorile intense și variate pe care le are, dar și prin forma și textura petalelor, primula oferă grădinii tale o notă de eleganță și delicatețe. Ea face parte din familia primroselor și este o plantă perenă cu bulb. Așadar, procesul de forțare se aplică și bulbilor primulei.

Totuși, ea nu se plantează în ghiveci deoarece are nevoie de spațiu pentru a se întinde și a înflori abundent. Primula se plantează în grădină, ajungând chiar și la înălțimi de 25 de cm.

Totuși, nu înseamnă că nu te poți bucura de cromatica variată a acestei flori. Dacă vrei să crești primule în grădina ta, află câteva sfaturi practice despre înmulțirea și plantarea primulei și apoi hai în grădină!

Până data viitoare, echipa GrădinaMax îți urează spor în toate!


Publicat de: 26 noi 2021
Vizualizări: 3182
(Voturi: 4, Evaluare: 2.5)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier