Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Sfaturi practice despre înmulțirea și plantarea primulei în grădină

Primulele sunt plante decorative care se remarcă prin cromatica intensă și variată, dar și prin textura petalelor. Cu greu, găsești flori cu petale atât de catifelate cum sunt primulele, indiferent de soiul pe care l-ai ales pentru grădina ta.

Primula are o largă arie de răspândire și se mândrește cu locul ei de proveniență. Aceasta e originară din zonele alpine ale Europei sau zonele temperate ale Americii de Nord și Asiei. Unul dintre cele mai răspândite soiuri de primule este Primula vulgaris violet care dă o notă exotică oricărei grădini.

La maturitate, primulele ating o înălțime de 25 cm, iar grădina ta e singurul spațiu propice în care se pot dezvolta armonios. Altfel spus, primulele nu tolerează să fie plantate în ghivece. Aceste flori au nevoie de spații vaste pentru a înflori abundent și a se extinde.

Dacă îți dorești o grădină cu o cromatică inedită, pregătește-te să afli mai multe detalii despre înmulțirea și plantarea primulei. Iată ce trebuie să faci!

Înmulțirea primulei pentru o grădină de vis

Vestea bună este că primulele nu sunt doar flori spectaculoase, dar se înmulțesc și ușor. Iar la capitolul înmulțire deja ai două variante din care poți alege:

  • înmulțirea prin semințe;
  • înmulțirea prin separarea tupinilor.

Pentru prima variantă de înmulțire, trebuie să acorzi o atenție specială alegerii semințelor. Se recomandă alegerea unor semințe de calitate, gata ambalate și tratate. Ai grijă ca semințele alese să nu fie mai vechi de un an.

Semințele de primule sunt micuțe, așa că trebuie să le așezi cu atenție pe un strat de pământ separat sau în jardinieră. Pentru a germina, primulele au nevoie de o temperatură de aproximativ 10 – 14 °C. Tocmai de aceea, perioada propice pentru înmulțirea prin semințe este februarie – martie.

Ai grijă să nu acoperi semințele cu pământ pentru că acestea au nevoie de lumină solară pentru a germina. Perioada de germinare poate atinge trei săptămâni, timp în care semințele de primule au nevoie să fie udate regulat. În plus, primulele au nevoie de o temperatură de 18 °C în perioada de germinație.

După ce lăstarii s-au dezvoltat și par rezistenți, pot fi transplantați cu succes în grădină. Monitorizează atent dezvoltarea lăstarilor și elimină-i pe cei care stagnează.

Cea de-a doua variantă pe care o ai la dispoziție este înmulțirea prin separarea tulpinilor. Pentru a putea separa tulpinile trebuie să aștepți ca florile să ofilească. Acest procedeu se poate realiza la final de primăvară sau toamna.

Separarea tulpinilor nu este un procedeu costisitor. Tot ce trebuie să faci este să îngrijești planta adecvat, să-i asiguri umiditatea și ventilația necesare.

Plantarea primulei în grădină

După cum ai văzut deja, nu există alt loc mai potrivit pentru plantarea primulei decât o grădină pentru că această plantă decorativă are nevoie de spațiu de desfășurare.

Perioada ideală de plantare este martie – mai, iar perioada de înflorire este martie – iunie. După perioada de înflorire, planta exterioară a plantei se usucă. Ține cont de faptul că primulele se plantează la o distanță de 25 cm.

Pentru o dezvoltare armonioasă a plantei și alegerea locului potrivit, mai sunt câteva aspecte de care e bine să ții cont:

  1. Solul: un sol fertil, bine drenat, cu o textură nisipoasă. Este bine ca pH-ul solului să fie de 6,5 sau chiar mai mare. Pentru plantă e benefic să mixezi acest tip de sol și cu turbă.
  2. Lumina: primulele iubesc lumina, dar nu în exces. Dorința de a fi expuse la lumină diferă de la un soi de primulă la altul, de aceea e bine să te documentezi înainte despre soiul ales. În principiu, primulele sunt rezistente la umbră și preferă spațiile mai puțin expuse la soare.
  3. Udarea: primulele au nevoie de umiditate, așa că udarea plantei se face de 2 – 3 ori pe săptămână sau chiar mai des dacă solul începe să se usuce.
  4. Aerisirea/ Ventilația: pentru o ventilație corespunzătoare, plantarea primulei se face în grădină, nu în ghivece. Primula nu este o plantă de interior și are nevoie de spații deschise.

Fertilizarea primulei: un factor important

Fertilizarea primulei este un factor important în menținerea plantei. Ține cont de faptul că primula are nevoie de fertilizator doar în perioada de înflorire, adică în intervalul martie – iunie.

Fertilizatorul se administrează de două ori pe lună. Produsul recomandat pentru fertilizarea adecvată a primulei este batoul fertilizant cu eliberare lentă pentru plante decorative. Această eliberare progresivă de nutrienți este benefică primulei.

Pentru mai multe informații despre întreținerea primulei, vezi și articolul nostru despre Îngrijește primula, floarea care aduce primăvara.

Primula nu este doar o plantă cu un aspect încântător, ci și o plantă care are anumite beneficii pentru sănătate. Primula conține vitamina C și din ea poate fi fabricat uleiul de primulă, folosit în tratamentul bolilor cardiovasculare.

Pentru mai multe sfaturi despre cum să îți transformi grădina într-un spațiu de vis, citește articolele de pe blogul GrădinaMax, de la secțiunea Pentru începători.

Să grădinărim cu drag și spor, cu primule ne-ncântăm!

Publicat de: 24 feb 2020
Vizualizări: 14963
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
iuliana
18 mar 2021

sfaturile pentru plantarea si inmultirea primulelor sunt bine prezentate pe intelesul tuturor .

GDiana
19 mar 2021

Vă mulțumim și ne bucurăm că informațiile prezentate sunt utile pentru dumneavoastră!

ADRIANA
10 mar 2020

Va multumesc! Livrarea butasilor si a florilor a fost impecabila. Au fost impachetate cu grija si arata foarte bine. Va felicit pe absolut toti pentru efortul depus si va doresc sa aveti sanatate si impliniri!

GDiana
11 mar 2020

Bună ziua, Adriana Suntem încântați că ești mulțumită de produsele comandate. Te așteptăm cu un feedback după înflorire și poate în curând cu o nouă comandă! :)

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier