Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Îngrijește primula, floarea care aduce primăvara în casa ta

Vrei să înveți cum să crești primula în ghivece? Florile tale preferate te pot binedispune chiar și în lipsa unei grădini, sau a unei terase. Îți poți crea un mic colț de natură viu colorat chiar în apartamentul tău și poți da frâu liber imaginației tale ori de câte ori simți nevoia unei schimbări de decor.

Sfaturile noastre te vor ajuta să ai grijă de primula ta chiar și atunci când alegi să o crești în ghivece. Îți vom arăta cum să aduci culorile pastelate ale primăverii mai aproape de tine și te vom învăța totul despre creșterea eficientă a primulei.

Chiar dacă este o plantă care preferă aerul liber și natura, primula crescută în ghivece va arăta la fel de bine și la interior. O plantă similară este garofița pe care o poți crește însă fără probleme și la interior. Și dacă ești un începător în plantarea și creșterea florilor de apartament, nu te îngrijora. Suntem aici să îți arătăm că ești mai priceput decât ai crede.

Primula în ghivece – 3 sfaturi pentru începători

Primula este o floare de mici dimensiuni care nu va depăși 25 de centimetri în înălțime. Florile ei vor crește în buchețele gingașe pe tulpini și vor acoperi întreg spectrul cromatic, de la alb, (primula denticulata albă) la violet (de exemplu primula denticulata violet).

Sunt flori specifice primăverii cu o prospețime mereu surprinzătoare. Sunt plante care te binedispun fără efort oferind un joc cromatic amuzant. În preajma lor te vei simți precum în mijlocul unui câmp plin cu flori, în adierea caldă a primului vânt de primăvară.

Dacă vrei să te bucuri de acest sentiment în fiecare zi, atunci trebuie să înveți să crești primula în ghivece. Iar pentru a o face eficient, citește cu atenție sfaturile de mai jos.

Solul și temperatura

Primula este o floare puțin pretențioasă. Ea va crește fără probleme în spații în care nu ai crede că acest lucru este posibil. De la primele semne ale dezghețului vei vedea cum floarea ta prinde viață încet, încet.

Pentru a crește repede și sănătos primula în ghivece va avea nevoie de un sol fertil. Este recomandat să folosești pământ de grădină (sau pământ de flori) amestecat cu turbă. Nu planta floarea într-un sol cu argilă, sau care are aspect nisipos chiar dacă utilizezi fertilizatori. În acest fel înflorirea primulei de la prima plantare va fi posibilă în cel mai scurt timp.

Solul trebuie să permită drenarea eficientă a apei în permanență. Umezeala este preferată de primulă, dar apa în exces, care băltește va cauza deteriorarea rădăcinilor și apariția bolilor.

Primula va crește cel mai bine la umbră, sau la semiumbră. Dacă ai o încăpere mai răcoroasă, în care vara temperatura depășește rareori 18, 19 grade Celsius, atunci planta ta se va simți cel mai bine. În aceste condiții de temperatură și de sol primele flori vor apărea chiar de la începutul lunii martie.

Udarea corectă

Primula în ghivece are nevoie de apă și de umezeală. Chiar dacă nu se simte bine în prezența soarelui, floarea se dezvoltă bine doar atunci când are acces cât mai îndelungat la lumina naturală.

Va trebui să o uzi ori de câte ori pământul va prezenta semne de uscare. Ideal este să menți solul mereu umed, însă evită udarea în exces.

Solul trebuie să permită un bun drenaj, iar spațiul în care planta este ținută trebuie să fie foarte bine aerist. În caz contrar poate apărea mucegaiul, primul semn al deteriorării primulei tale.

După cum am menționat deja, apa nu trebuie să persiste în cantități mari nici în jurul tulpinii, nici în jurul rădăcinilor.

Îngrijirea primulei

Primula în ghivece va înflori începând cu luna martie. Va continua să înflorească până spre debutul verii, undeva pe la sfârșitul lunii iunie, dacă este păstrată la răcoare. În tot acest timp trebuie să ai grijă de planta ta pentru a proteja tulpina și pentru a încuraja apariția florilor proaspete.

Astfel, înlătură florile care sunt în proces de uscare, sau de descompunere. Îndepărtează și frunzele care își pierd din vigurozitate și care urmează să se desprindă de tulpină.

Aplicând aceste operațiuni vei menține planta ta proaspătă și frumoasă pentru mai mult timp.

Urmează sfaturile descrise mai sus referitoare la udarea corectă a solului și la păstrarea primulei într-un spațiu cât mai prielnic pentru buna ei dezvoltare.

Poți folosi substanțe fertilizatoare dar doar pe durata înfloririi. Materialul fertilizator se aplică nu mai mult de 2 ori pe lună, cele mai recomandate produse fiind batoanele fertilizante cu eliberare lentă. După luna iunie evită folosirea substanțelor nutritive pentru că acestea pot dăuna iremediabil rădăcinile plantei tale.

Recomandări generale

Primula este o plantă care are o perioadă scurtă de înflorire chiar și atunci când este crescută în ghivece. Ea va înflori doar primăvara, după care va trece într-o stare vegetativă. După căderea florilor și a frunzelor o poți transplanta în grădină, sau poți adăposti ghiveciul tău până la primăvara următoare.

Va rezista iarna, dar doar dacă ai grijă să nu o expui temperaturilor de îngheț. Îi poți proteja rădăcinile acoperind pământul cu frunze uscate, sau ținând ghiveciul într-un spațiu în care gerul nu își face simțită prezența.

Dacă vrei să înveți mai multe despre creșterea și îngrijirea primulei poți accesa secțiunea de întrebări frecvente unde specialiștii GrădinaMax îți explică tot ce trebuie să știi despre plantele și florile tale preferate.

Publicat de: 22 apr 2019
Vizualizări: 15270
(Voturi: 2532, Evaluare: 4.7)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier