Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Ghid complet pentru plantarea și îngrijirea arbustului de aronia

Aronia este un arbust fructifer originar din America de Nord care și-a câștigat prestigiul prin beneficiile pe care le aduce organismului uman.

Fructul de aronia este un puternic antioxidant natural și se remarcă prin conținutul ridicat de oligoelemente, minerale, vitamine și betacaroten.

Aronia poate servi și ca arbust decorativ, dar proprietățile sale curative nu sunt deloc de neglijat. După cum ai văzut, este foarte benefic pentru sănătatea ta să ai un arbust de aronia prin preajmă și să-i consumi fructele.

Tocmai de aceea, experții GrădinaMax ți-au pregătit câteva secrete despre plantarea și îngrijirea aroniei într-o manieră corectă și profitabilă. Iată-le!

Plantarea aroniei

Când vine vorba despre plantarea aroniei, primul lucru la care trebuie să te gândești este alegerea solului potrivit pentru acești arbuști fructiferi.

Deși aronia este un arbust care nu asimilează substanțele nocive din sol, există o condiție de care chiar trebuie să ții cont. Solul pe care îl alegi trebuie să aibă un pH sub 7 – 7,5. Altfel spus, aronia nu tolerează solurile calcaroase.

Ar fi bine ca zona de plantare să fie expusă la razele solare pentru că arbustul de aronia este un mare iubitor de lumină.

Următorul pas este pregătirea propiu-zisă a terenului de plantare. Terenul respectiv trebuie să fie arat la o adâncime de aproximativ 30 cm, iar apoi nivelat.

Distanța dintre puieții de aronia trebuie să fie de 1,5 – 2 m, iar distanța dintre rânduri se menține la 3 – 4 m.

Groapa de plantare trebuie săpată la o adâncime de 20 cm, cu diametrul de 30 cm. Puieții de aronia se introduc în gropile de plantare și sunt udați abundent. Apoi, la baza rădăcinilor acestora se așează pământ umed. Pământul se tasează în jurul tulpinii pentru ca rădăcinile pueților să intre în contact cu solul.

Perioada prielnică plantării este fie toamna târziu (noiembrie), fie primăvara devreme (martie).

Plantarea aroniei la ghiveci

Vestea bună e că dacă nu ai suficient spațiu pentru o cultură de aronia, te poți bucura de acest fruct oriunde pentru că se plantează și la ghiveci.

Dar cum plantezi aronia la ghiveci?

În primul rând trebuie să îți procuri un ghiveci suficient de mare pentru ca rădăcinile arbustului de aronia să aibă spațiu de desfășurare.

După alegerea vasului potrivit, următorul pas este alegerea pământului. La acest capitol te poți orienta fie spre turbă, fie spre pământ de flori. Indiferent de alegerea făcută, nu uita să adaugi perlit horticol în proporție de  aproximativ 30%.

Perlitul se obține dintr-o rocă vulcanică și este un produs 100% ecologic, cu o capacitate termoizolantă ridicată. Rolul perlitului horticol este acela de a menține apa în sol, dar și de a aerisi substratul. Este ideal pentru plantarea arbuștilor, a legumelor și a trandafirilor.

Pe fundul ghiveciului se așază o mică parte din pământul pregătit pentru plantare. Ulterior, trebuie să pregătești compoziția pentru mocirlirea rădăcinilor. Aceasta se face din bălegar și pământ roșu utilizat în construcția sobelor. Ai grijă ca amestecul să fie omogen.

După pregătirea amestecului pentru mocirlire este necesar să tai o treime din lungimea rădăcinilor. Rădăcinile lovite se înlătură definitiv. Apoi, rădăcinile se mocirluiesc foarte bine.

Dacă te întrebi care este sensul mocirlirii, să știi că aceasta este o etapă care nu poate fi sărită. Mocirlirea cauterizează rana provocată prin tăierea rădăcinilor, dar stimulează și creșterea.

În final, introduci tufa de aronia în ghiveci, așezi restul de pământ și uzi abundent.

Îngrijirea aroniei

Arbustul de aronia ne încântă numai cu vești bune, iar următoare veste care ne bucură este că aronia e ușor de îngrijit.

E important să știi că aronia plantată la ghiveci nu se taie în primii trei ani de la plantare. Ulterior, se recomandă tăierea ramurilor mai bătrâne și dirijarea creșterii pe lateral.

Tunderea coroanei este necesară atât pentru aronia la ghiveci, dar și pentru aronia plantată în spații deschise. Tunderea se face după perioada de înflorire, mai exact în intervalul mai – iunie.

Irigarea, prășirea și administrarea îngrășământului sunt obligatorii pentru culturile de aronia. Pe timp de vară, udarea arbuștilor de face la 2 – 3 zile.

Perioada de recoltare ideală pentru fructele de aronia este sfârșitul lunii august. În cazul în care recoltarea întârzie nu este nicio problemă. Fructele își păstrează proprietățile și uscate și pot fi consumate cu încredere.

În sezonul rece, arbustul de aronia nu are nevoie de pregătiri speciale pentru că rezistă cu succes și la temperaturi de – 30 °C.

Ce beneficii aduce aronia organismului uman?

Aronia este un fruct de pădure cu proprietăți miraculoase. Dacă încă nu ești sigur că merită să consumi acest fruct, iată cum te poate ajuta:

  • întărește imunitatea;
  • detoxifiază organismul;
  • accentuează acuitatea vizuală;
  • reglează tensiunea arterială;
  • ameliorează afecțiunile aparatului respirator datorită efectului său antibacterian;
  • reglează nivelul zahărului din sânge, fiind un ajutor real în caz de diabet.

Sperăm că ghidul nostru practic despre plantarea și îngrijirea aroniei te-a convins să te împrietenești cu un arbust atât de benefic pentru sănătatea ta.

Pentru mai multe detalii interesante despre fructe de pădure, te invităm să petreci timp de calitate pe blogul GrădinaMax.

Până data viitoare îți dorim multă sănătate!

Publicat de: 27 feb 2020
Vizualizări: 36593
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Nina
25 mar 2024

Informații utile! Mulțumesc!

GGradinaMax
14 apr 2024

Bună ziua. Vă mulțumim pentru feedback:)

Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier