Fasolea verde este un aliment la îndemâna tuturor. O poți prepara sub diverse forme, de la păstăi sote, până la mâncăruri complexe sănătoase. Dar, ca să fii sigur de proveniența păstăilor tale de fasole verde, înființează o cultură chiar la tine în grădină.
Fasolea verde își are originile în America Centrală și de Sud. Cu toate acestea, condițiile climatice din România permit cultivarea ei și în țara noastră. Dacă stai într-o zonă de câmpie sau colinară, poți să o plantezi fără probleme la tine în grădină.
Pentru o alimentație echilibrată, rețetele cu fasole verde sunt o sursă bogată de vitamine și minerale. Organismul tău își va lua din ea numeroase fibre pentru întărirea sistemului imunitar și osos.
Îngrijirea fasolei verzi este simplă și nu necesită un efort prea mare, așa că poți sta fără griji. Citește ghidul întocmit de experții GrădinaMax pentru plantarea și îngrijirea culturii de fasole verde. Află toate secretele pentru o grădină bogată și bucură-te de roade!
Sfaturi pentru plantarea și îngrijirea culturii de fasole verde
Înainte de a începe plantarea, vezi care sunt condițiile pe care trebuie să le îndeplinească zona în care vrei să cultivi fasolea. Învață și cum să pregătești pământul, cu ajutorul sfaturilor noastre.
Citește și recomandările pentru înființarea culturii de fasole păstăi și umple-ți grădina de legume gustoase!
Perioada și clima optimă pentru plantarea fasolei verzi
Pentru că este nevoie ca temperaturile de afară să fie destul de ridicate, îți recomandăm să plantezi fasolea verde după jumătatea primăverii. Astfel, finalul lui aprilie și primele zile din mai sunt ideale pentru a începe sădirea.
Trebuie ca temperatura să fi atins minimum 8 grade Celsius pentru ca semințele să germineze.
Pregătirea pământului pentru plantare
Dacă vrei ca fasolea verde să se dezvolte în mod corespunzător, trebuie să îi asiguri un sol fertil, suficient de permeabil. Dacă știi că pâmântul din grădina ta este lipsit de nutrienți, atunci administrează-i măcar o doză de îngrășământ natural. El se obține din compost și gunoi de grajd.
Abia acum încep adevăratele pregătiri pentru semănare. Urmează schema noastră de pregătire în 10 pași și plantează fasolea corect!
- Pregătește-ți uneltele de plantare. Ai nevoie de mănuși de protecție, și, opțional, de un hârleț mic sau un instrument special pentru însămânțare.
- Cu o zi înainte de operațiunea de răsădire, pune semințele de fasole verde la înmuiat într-un vas cu apă, timp de 12 ore. Acest truc le face să germineze mai rapid.
- Pentru fasolea cu tulpină scurtă sau oloagă, după cum mai este ea cunoscută popular, sapă gropi de o adâncime de minimum 3 centimetri.
- Menține o distanță de cel puțin 10 centimetri între plante.
- Între rânduri este bine să păstrezi măcar 60 de centimetri distanță.
- Fasolea urcătoare are nevoie de cuiburi.
- Sapă gropi de 3-4 centimetri și pune în fiecare câte 2-3 semințe.
- Ține minte să păstrezi 20 de centimetri liberi între cuiburi.
- Între rândurile de fasole verde urcătoare se păstrează o distanță de minimum 1 metru.
- Pune un arac la fiecare cuib, pe care fasolea să îl folosească drept suport în procesul de creștere.
Îngrijirea culturii de fasole verde
După ce ai plantat semințele corect, vine întrebarea cum îngrijesc fasolea verde? Imediat ce ai terminat operațiunea de plantare, udă semințele din belșug. În ceea ce privește irigarea în restul anului, fasolea verde are nevoie de udări moderate.
- Fii atent totuși la perioada în care-și formează florile și rodul. Atunci trebuie să îi administrezi apă din belșug.
- De asemenea, o atenție sporită trebuie să acorzi intervalului de udare. Pentru a menține sănătatea plantei, stropește-o doar dimineața înainte de ora 8:00 și seara, după ora 18:00.
În acest fel eviți apariția arsurilor pe frunzele și păstăile de fasole.
Înainte de a înflori, e bine să prășești fasolea verde. Acest proces se face simplu și rapid cu o săpăligă. El are ca scop distrugerea crustei de pământ care se formează în jurul plantei și îndepărtarea buruienilor.
Rărirea este o operațiune pe care trebuie să o întreprinzi în cazul fasolei urcătoare. Te întrebi ce presupune acest lucru?
- Păstrezi doar maximum 2 plante de fasole în fiecare cuib.
În cazul în care te confrunți cu boli sau dăunători la cultura de fasole verde, fii foarte atent. Administrează un tratament potrivit soiurilor pe care le-ai plantat pentru a evita producerea de daune permanente.
Concluzii
Plantarea și îngrijirea culturii de fasole verde în grădină este un proces simplu și la îndemâna oricui. Ține minte să îi asiguri condițiile de mediu de care are nevoie și se va dezvolta armonios.
Pe blogul GrădinaMax găsești numeroase articole utile pentru înființarea culturilor de legume sau fructe. Aruncă o privire peste ele și inspiră-te pentru grădina ta.
Până data viitoare, experții GrădinaMax îți doresc spor la grădinărit!