Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Iarbă pentru gazon - ce semințe să alegi

Alegerea ierbii pentru gazon este o sarcină importantă

În procesul de amenajare a gazonului, este prioritar să stabilești și să pregătești terenul înainte de însămânțare, să determini gradul de iluminare a acestuia și, de asemenea, să calculezi ce cantitate de semințe este necesară pentru a acoperi întreg spațiul. Abia apoi poți alege un amestec de semințe potrivit nevoilor tale. Se apelează la un anumit tip de iarbă pentru gazon decorativ, la altul pentru un loc de joacă sau practicarea sporturilor și la unul distinct, dacă gazonul va deservi ca zonă de picnicuri.

Iarbă pentru gazon - ce semințe să alegi

Stabilirea tipului de gazon potrivit

Există amestecuri speciale pentru gazon aflat în locuri însorite, respectiv umbrite, pentru sol umed și uscat, precum și tipuri de gazon rezistente la stres mecanic și trafic. Cel mai adesea, amestecurile de gazon constă în 5-6 tipuri de iarbă. Acest lucru are ca rezultat un gazon estetic și de înaltă calitate, care este rezistent la diverse condiții meteorologice.

Evaluează starea terenului tău în ceea ce privește solul și iluminatul, gândește-te la ce activități vrei să desfășori, la cât de des vin oaspeții la tine. Principalul lucru de reținut atunci când alegi iarba pentru gazon este că, indiferent de natura sa, acesta trebuie îngrijit, adică udat, fertilizat și tăiat.

Iarbă pentru gazon - ce semințe să alegi

Tipuri de gazon

Gazonul englezesc este visul oricărui proprietar de curte. Acesta este un tip de gazon de elită, potrivit pentru o suprafață perfect plană. La semănat, se folosește un singur tip de iarbă - iarba de luncă (Poa pratensis), care conferă o acoperire uniformă din punct de vedere cromatic și în ceea ce privește densitatea. În amestec se adaugă uneori și păiuș (Fescue Festuca). Gazonul trebuie tuns în mod regulat. Cu cât folosești mai des mașina de tuns iarba, cu atât gazonul este mai dens și mai bine întreținut. Acest tip de gazon se amenajează într-un loc vizibil, pentru a fi admirat, dar departe de traficul uman ori de altă natură.

Gazon clasic (parc) - un gazon ce se tunde frumos, având aspect dens. El este rezistent la călcare. De aceea, îți permite să te relaxezi, să te joci și să mergi cu bicicleta. Compoziția lui include mai multe tipuri de ierburi cu o tulpină groasă și sistem radicular dezvoltat, în principal Agrostis (iarbă îndoită). Un astfel de gazon poate fi amplasat în locuri umbrite, pe soluri argiloase și în zonele apropiate surselor de apă. El poate găzdui paturi de flori simple, tufe de trandafiri solitare, molizi de talie mica, arbuști și conifere.

Gazon maur (înflorit) - o peluză ierboasă ce abundă în plante perene nepretențioase, flori sălbatice și ierburi de luncă. Amestecul include semințe de clopoțel, mac, garoafă, floare de colț, mușețel și altele. Compoziția este selectată în așa fel încât gazonul să rămână înflorit pe tot parcursul sezonului. Gazonul maur poate fi semănat numai într-o zonă însorită. Tunderea se efectuează de două ori pe an - la mijlocul lunii iunie și la sfârșitul lunii august. În caz contrar, va arăta ca desișurile sălbatice. Dacă îți place naturalețea și expunerea firească a peisajului, gazonul maur este opțiunea ideală pentru tine.

Iarbă pentru gazon - ce semințe să alegi

Gazon de luncă - identic cu cel mauritanian. Cerealele decorative sunt învecinate cu margarete, lucernă, trifoi, ierburi de luncă. Nu necesită tundere, deoarece scopul său este de a imita un câmp sălbatic înflorit.

Gazon fără iarbă (non-ierba) - un fel de gazon de luncă, dar alcătuit dintr-o singură plantă - trifoiul. Tolerează perfect seceta, crește bine pe orice sol și nu are nevoie de fertilizare. Combinația de trifoi alb și roșu îți permite să creezi un gazon cu modele geometrice interesante.

Iarbă pentru gazon - ce semințe să alegi

Trifoiul este inclus în majoritatea amestecurilor de gazon, deoarece se combină armonios cu restul ierburilor. Cel mai adesea este completat cu vinca, cimbru, gălbioară, diverse tipuri de mușchi și flori de mușețel. Un gazon parfumat de trifoi va atrage insectele polenizatoare - albine, fluturi și bondari, aspect care trebuie luat în considerare atunci când alegi trifoiul ca plantă principală pentru gazonul tău.

Gazonul de trifoi crește rapid și tinde să se strecoare în zonele învecinate, așa că nu este foarte ușor să scapi de el (dacă decizi, ulterior, să amenajezi un alt tip de gazon în locul respectiv).

Rulourile de gazon se cultivă în pepiniere timp de 2-3 ani și vor fi întinse ca un covor direct pe spațiul alocat. Acest lucru te scutește de munca laborioasă de însămânțare a ierbii și face posibilă replanificarea amenajării terenului - extinderea potecilor, schimbarea formei și direcției căilor. Acest tip de gazon tolerează încărcături mari și traficul, nu se lasă deteriorat de înghețuri și nici de secetă. Este foarte important să achiziționezi rulouri „proaspete” – sănătatea gazonului depinde direct de acest lucru.

Producătorii de semințe de iarbă pentru gazon au luat în considerare toate opțiunile posibile. Nu te poți decide? Apelează telefonic sau scrie-le agronomilor GrădinaMax pentru sfaturi de specialitate și comandă imediat gazonul de care ai nevoie!

Publicat de: 09 apr 2023
Vizualizări: 3792
(Voturi: 2, Evaluare: 5.0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    mc visa paypal fancurier