Murul face parte dintre cei mai îndrăgiți arbuști de fructe de pădure. Apreciat pentru savoarea inconfundabilă a fructelor, trebuie să știi că el este și un izvor de sănătate. Bogat în vitaminele A și C, murul este o alegere înțeleaptă pentru organismul tău.
Iar dacă vrei să cultivi arbuști de mur chiar la tine în grădină, află că o poți faci cu ușurință. Este nevoie doar să fii atent cu necesitățile față de mediu și te vei bucura de micile fructe delicioase. Își are originile în America de Nord, Africa de Nord și Orientul Mijlociu, dar se poate cultiva cu succes și în țara noastră.
Înainte să te apuci de treabă, citește ghidul agricultorului începător despre înființarea culturii de mur.
Plantarea arbustului de mur
După ce ai stabilit că dorești să ai propria cultură din acest soi de fructe de pădure, iată schema în 3 pași pe care ți-o propunem pentru plantarea murului.
- Fii atent la condițiile optime pentru dezvoltarea plantei.
- Pregătește terenul.
- Plantează corect.
Dar pentru ca totul să iasă ca la carte, ai nevoie de butași de mur de calitate, pe care îi găsești chiar la GrădinaMax.
Condiții optime
În ceea ce privește condițiile în care murul se simte cel mai bine, ține minte, în primul rând, că arbustul are nevoie de umiditate. În zonele unde precipitațiile anuale depășesc media de 700 mm el se dezvoltă armonios, rodind fructe gustoase.
Cu toate acestea, rezistă destul de bine în perioadele de secetă, cu condiția ca temperatura să nu depășească 34 de grade Celsius. În astfel de situații de căldură extremă, fructele au de suferit.
Când alegi locul care va găzdui viitoarea ta cultură de mur, ține minte că această plantă iubește lumina. Astfel, caută un loc unde razele soarelui să ajungă cu ușurință la fructele tale de pădure. Tot acum este momentul să te gândești la cum protejezi plantele de curenții de aer. Fie alte plante vecine vor avea rolul de perdea de protecție, fie cumperi un produs special destinat blocării vântului puternic.
Pregătirea terenului
Arbustul de mur se comportă cel mai bine într-un sol argilos, fertil. Dacă te-ai asigurat că ai în grădină un astfel de sol, atunci poți începe operațiunile de pregătire a pământului. În primul rând, curăță bine resturile vegetale de pe suprafața pe care vrei să plantezi murii.
Apoi, ară cu grijă la o adâncime de aproximativ 30-40 de centimetri și afânează solul. Dacă îți dorești o cutură bogată și sănătoasă, fertiizarea cu îngrășământ de origine naturală este cea mai simplă soluție.
Plantarea corectă
Păstrează o distanță de 1,5 metri între plante și de 3 metri între rânduri, pentru ca fiecare arbust în parte să aibă suficient loc pentru a crește. Ar fi bine să reții că perioada indicată pentru plantarea murilor este începutul primăverii sau a doua jumătate a toamnei. Astfel, lunile martie, aprilie, octombrie și noiembrie sunt cele mai bune pentru a înființa o cultură de mur.
Îngrijirea culturii de mur
După ce ai răsădit bine butașii, plantarea este terminată. De aici încolo, începe procesul de îngrijire.
- Primul pas pe care îl ai de făcut este să tasezi bine pământul din jurul arbuștilor.
Următoarea etapă este scurtrea plantei la aproximativ 20-25 de centimetri. Asta pentru că murii cresc foarte repede și e bine să le dai răgaz șă își dezvolte și rădăcinile. De altfel, dacă nu tunzi frecvent arbuștii, crește riscul de apariție a dăunătorilor sau bolilor.
Creșterea armonioasă a acestui soi de fructe de pădure se datorează și susținerii.
- Adică, pentru ca ramurile să capete forme frumoase, amplasează un sistem format din sârme și spalieri.
Planta se va folosi de acest suport pentru a se dezvolta în mod echilibrat.
Iar dacă am pomenit de faptul că murii nu suportă seceta pe termen lung, atunci clar este nevoie și de o irigare regulată.
Când se coc murele, trebuie să fii atent și să le culegi rapid, pentru că sunt niște fructe extrem de perisabile.
Bolile și dăunătorii de care să ferești murul
Acum că știi cum se plantează și cum se îngrijește corect cultura de mur, află că există situații nefericite în care dăunătorii sau bolile pot afecta arbuștii. Voi vorbi acum despre boala cea mai des întâlnită și despre cel mai frecvent dăunător.
1. Rugina murului
- boală care atacă frunzele și lăstarii;
- cauzează pete de culoare gălbuie pe partea superioară a frunzelor;
- pe fața superioară apar pustule galben-aurii;
- conduce la căderea prematură a frunzelor;
- se tratează prin înlăturarea frunzelor bolnave sau cu ajutorul soluțiilor chimice.
2. Musculița galicolă a lăstarilor
- larvele acestei musculițe se instalează în tulpina plantei;
- creează gale cu aspect rugos;
- cauzează întreruperea fluxului de sevă în tulpina murului;
- lăstarii atacați se usucă;
- se tratează prin îndepărtarea lăstarilor afectați sau cu soluții chimice.
Ghidul agricultorului începător pentru înființarea culturii de mur îți stă la dispoziție în orice moment. Experții GrădinaMax îți doresc spor în toate proiectele de grădinărit!