Culturile de ardei au un rol important în grădina oricărui gospodar. Ardeiul este o legumă delicioasă și cu multe vitamine pentru organism, fiind utilizat într-o mulțime de preparate culinare, ori conservat sau sub formă de boia.
Așadar, lucrările corespunzătoare de îngrijire a acestora, în special în lunile de vară, îți pot oferi o recoltă îmbelșugată și plină de nutrienți necesari sănătății tale.
Află de la grădinarii noștri cum trebuie să îngrijești culturile de ardei din câmp deschis, în săptămânile caniculare ale verii, dacă vrei să culegi roade bogate. Suflecă-ți mânecile și hai să ne apucăm de treabă!
Lucrări de îngrijire la ardei în lunile de vară
Cu atât de multe munci de care trebuie să te ocupi în grădină, noi venim în ajutorul tău cu o serie de sfaturi utile pe care trebuie să le ai în vedere, dacă vrei să obții o cultură de ardei de invidiat.
Plantele de ardei sunt pretențioase la întreținere, acestea fiind destul de sensibile la căldură și lumină. Prin urmare, îngrijirea ardeilor se face printr-un proces minuțios și adaptat condițiilor de creștere în câmp deschis.
Uite câteva dintre etapele indispensabile pentru o cultură abundentă de ardei:
Irigă solul corespunzător
Cea mai importantă etapă este cea a irigării. Orice plantă are nevoie de udare suplimentară în lunile de vară, iar culturile de ardei nu sunt o excepție cu siguranță.
Până ce fructele de ardei ajung la maturitate, operațiunea irigării, de la semințele de ardei și până la dezvoltarea plantei, se face după un regim special.
Află și cum se cultivă corespunzător semințele de ardei.
Până la fructificare, acestea au mare nevoie de apă și, astfel, udările devin frecvente. Așadar, te sfătuim să realizezi irigarea plantelor de ardei la un interval de o săptămână și jumătate.
În momentul producerii fructelor, udatul se face mai des, în funcție de precipitații și temperatura aerului. Așadar, stropește plantele cu apă la un interval de 7 zile sau chiar 2-3, în perioadele caniculare, pentru a preveni uscarea și seceta.
Momentul optim pentru această activitate este dimineața, cu aproximativ două ore de înainte de răsăritul soarelui.
Elimină vlăstarii crescuți nepotrivit
Alături de alte lucrări de grădinărit de pe perioada verii, îndepărtarea vlăstarilor crescuți reprezintă o muncă esențială pentru ca plantele tale de ardei să fructifice din abundență. Această activitate nu trebuie evitată deoarece frunzele crescute pe tulpină pot îngreuna dezvoltarea fructelor de ardei.
Uite câteva sfaturi utile pentru curățarea potrivită a plantelor:
- rupe vlăstarii tineri sau inferiori de pe tulpină pentru a accelera fructificarea;
- elimină frunzele crescute de la baza solului și până la primul fruct aflat în interiorul vlăstarilor principali;
- înlătură și vlăstarii crescuți în centru pentru a face loc fructelor;
- evită infectarea cu bacterii fungicide și efectuează acest ciclu de câte ori este nevoie.
Hrănește potrivit solurile în care sunt cultivați ardeii
În lunile de vară, fertilizarea culturilor de ardei din câmp deschis se face în funcție de stadiul de înflorire și dezvoltare a fructelor, cu îngrășăminte chimice sau gunoi de grajd.
Ca atare, îți recomandăm să realizezi pulverizarea foliară cu substanțe, precum uree, superfosfat sau sulfat de potasiu. Poți repeta această activitate chiar și zilnic, în cazul în care plantele nu se dezvoltă corespunzător.
De altfel, îți indicăm să utilizezi aceste substanțe cu atenție, în cantitățile potrivite.
Scapă de bolile și dăunătorii nepoftiți
Plantele de ardei sunt sensibile și vulnerabile în fața bolilor și dăunătorilor. Ca atare, trebuie să cunoști care sunt acestea, cum pot fi prevenite și combătute.
Printre cele mai populare boli se numără putregaiul cenușiu, pătarea bacteriană, boala petelor de bronz și mozaicul tutunului. Iată cum poți preveni și combate apariția bolilor:
- aplică periodic tratamente fungicide specifice;
- dezinfectează chimic sau termic solurile;
- nu-i cultiva după roșii, vinete și cartofi;
- elimină plantele bolnave;
- cultivă soiurile mai rezistente.
Pe de altă parte, cei mai cunoscuți dăunători pentru culturile de ardei din câmp deschis sunt afidele (vezi și cum să faci față afidelor), gândacul colorado și viermii de sârmă.
Pentru a putea împiedica orice fel de efecte asupra culturii, te îndrumăm să aplici tratamente corespunzătoare prin stropire, să desfunzi solurile toamna pentru ca dăunătorii să dispară la apariția frigului și să cultivi plante puternic parfumate lângă culturile de ardei.
Dacă respecți toate aceste etape esențiale, îți garantăm că lucrările de îngrijire a culturilor de ardei în câmp deschis nu vor mai reprezenta o grijă. De asemenea, sfaturile noastre te vor ajuta să culegi o recoltă copioasă.
Intră în catalogul online și descoperă ofertele noastre la semințe de ardei. Aruncă o privire și pe blog, la secțiunea legumicultură și află cum poți obține culturi îmbelșugate.
Mult spor și recolte bogate!