Este timpul pentru îngrijirea de toamnă a căpșunilor remontanți.
Căpșunii remontanți se numără printre fructele de pădure preferate. Mugurii cu flori fructifică de trei ori pe an, în iunie, iulie și august, dar și septembrie. Însă, indiferent de soiul plantat și de perioadă, acesta necesită îngrijire atentă. Bineînțeles, în cazul în care îți dorești recoltă îmbelșugată în sezonul viitor. Căci, sănătatea și buna fructificare depind de îngrijirea corespunzătoare a căpșunilor remontanți.
Ce trebuie să faci cu exactitate pentru a avea culturi bogate și pregătite de îngheț?
Ei bine, există o serie de lucrări utile care te ajută să protejezi tufișurile de căpșuni remontanți chiar și la instalarea sezonului rece. Hai să afli cum îngrijești soiurile de căpșuni remontanți toamna!
Tunderea de toamnă a căpșunilor remontanți
Tăierea frunzelor este recomandată, în special, în luna septembrie și început de octombrie. De ce?
Pentru că instalarea timpurie a înghețului ar putea afecta butașii de căpșuni remontanți. De altfel, tunderea acestora permite dezvoltarea unei noi vegetații care oferă protecție pe tot parcursul iernii.
Hai să vedem de ce trebuie inclusă tunderea de toamnă în procesul de îngrijire a căpșunilor remontanți:
- întreținerea tufișului de căpșune;
- îndepărtarea frunzelor uscate, deteriorate sau bolnave;
- prevenirea dezvoltării bacteriilor și apariției bolilor;
- reducerea numărului de dăunători.
Prin urmare, îndepărtarea frunzelor uscate și a tulpinilor deteriorate este benefică pentru sănătatea și fructificarea stolonilor de căpșuni. Dar reține că tunderea trebuie efectuată întotdeauna înainte de venirea înghețului.
Cum tunzi corespunzător butașii de căpșuni remontanți
Înainte de a te apuca de treabă, este esențial să cunoști momentul potrivit pentru tunderea căpșunilor remontanți de grădină. Acesta poate fi împărțită în trei perioade: tăierea de primăvară, cea de toamnă și cea de după recoltare.
Tunderea căpșunilor în toamnă poate fi periculoasă pentru plante și tocmai de aceea trebuie respectat termenul limită. Căpșunii fără protecție naturală tolerează greu înghețurile și pot chiar să moară.
Așadar, îți recomandăm să faci acest lucru cu mult înaintea venirii temperaturilor reci. Îndepărtează frunzele uscate și tulpinile deteriorate, fără să atingi miezul tufișului.
Uneltele de care ai nevoie sunt următoarele:
- foarfecă ascuțită de grădină;
- recipient pentru colectarea frunzelor;
- mănuși de grădină.
După acest procedeu, poți aplica un strat de mulci, butași de iarbă, așternut de conifere sau turbă.
Hrănește solul căpșunilor remontanți
Este timpul să realizezi ultima hrănire a sezonului. Bineînțeles, după ce ai cules ultima recoltă. Căci fertilizarea reprezintă un factor important în procesul de îngrijire de toamnă a căpșunilor remontanți.
Solul în care sunt plantați butașii de căpșuni remontanți poate pierde nutrieți și minerale în timpul fructificării. Ca atare, fertilizarea o faci în lunile septembrie-octombrie, după ultima recoltă. Acest procedeu are scopul de a pregăti plantele pentru iarnă și presupune:
- fertilizarea cu îngrășăminte minerale complexe;
- amestec din superfosfat și suflat de potasiu;
- cenușă de lemn;
- gunoi de grajd.
Dacă vei efectua și acest pas, sistemul radicular va putea face față mai ușor înghețului. Astfel, creșterea culturilor de căpșuni remontanți nu este oprită, plantele intrând doar în hibernare.
Asigură adăpost pentru culturile de căpșuni remontanți
Îngrijirea de toamnă a căpșunilor remontanți nu este completă fără asigurarea unui adăpost pentru iarnă. Cum pregătești căpșunii pentru iernare?
Ei bine, pentru a împiedica efectele înghețului asupra căpșunilor plantați, aceștia trebuie protejați corespunzător înainte de vremea rece. Te sfătuim să creezi un adăpost imediat după îndepărtarea frunzelor uscate, hrănirea solului și irigare.
De ce? Fiindcă îngrijirea căpșunilor remontanți în lunile de toamnă îți asigură culturi abundente în primăvară. Știm că iubești aceste fructe de pădure și de aceea îți arătăm cum să le protejezi așa cum trebuie.
Soluția ideală pentru tine este mulcirea de toamnă. Există numeroase opțiuni prin care poți face această lucrare:
- ramuri de molid: protejează împotriva înghețului și dăunătorilor, dar împiedică și răspândirea mucegaiului gri;
- paie: păstrează o temperatură optimă în sol și cresc fertilitatea;
- compost: materie organică obținută prin descompunerea resturilor vegetale, un bun îngrășământ, eficient în reducerea riscului de infectare cu boli.
Vrei culturi sănătoase și bogate pe anul viitor? Asigură-te că butașii de căpșuni remontanți din grădina ta sunt îngrijiți corespunzător.
Îngrijirea de toamnă a căpșunilor remontanți
După cum poți observa, procesul de îngrijire a căpșunilor remontanți toamna presupune câteva lucrări esențiale. Însă, roadele muncii tale le vei culege odată cu prima recoltă gustoasă de primăvară.
Curăță locul în care sunt plantate tufișurile de căpșuni remontanți, hrănește solul și protejează prin mulcire. Astfel, planta va fi susținută pe tot parcursul iernii.
Află mai multe despre lucrările de grădinărit specifice toamnei pe blogul GrădinaMax. Sau intră în catalogul online și alege soiurile de căpșuni ce încă pot fi plantate!
Îngrijește totul cu spor!