Fiecare trandafir este frumos, spectaculos și fascinant în momentul înfloririi, cu atât mai mult trandafirii urcători. Farmecul lor este atât de mare, încât și cea mai anostră grădină, poate fi transformată într-o clipă, de îndată ce înfloresc primii trandafiri urcători. Pentru ca plantele să înflorească an de an, este necesar să le acorzi grija corespunzătoare. În acest articol vom discuta pe larg acest subiect.
TRANDAFIRII URCĂTORI: ÎNGRIJIREA CULTURII
La fel ca orice altă plantă, trandafirii cățărători necesită o anumită îngrijire. Alegerea locului potrivit pentru plantarea lor este una dintre primele condiții importante pentru dezvoltarea armonioasă.
Pentru plantarea răsadurilor, alege un loc cu iluminare bună și sol fertil. Dar nu ar trebui să planifici plantarea în zonele însorite, pentr trandafiri fiind recomandate zonele estice, în care soarele este prezent doar dimineața. Este foarte important să plantezi trandafirii cățărători într-un loc ferit de vânt, altfel tulpinile și frunzele plantelor vor fi cu siguranță deteriorate. Atunci când alegi locul, este necesar să determini în prealabil aciditatea solului și nivelul apei subterane.
Pentru trandafiri este prielnic solul cu o aciditate ușoară (pH de la 6 la 6,5).
Nu planta tufele de trandafiri în zonele mlăștinoase sau în zone în care predomină solurile sărate.
Solurile cu permeabilitate ridicată sunt cele mai potrivite pentru plantarea trandafirilor urcători. Pământul nisipos și argilos nu este potrivit pentru cultivarea trandafirilor, dar astfel de zone pot fi îmbunătățite în prealabil. Pregătirea terenului trebuie făcută din timp, argila trebuie diluată cu nisip, se adaugă îngrășăminte pe bază de humus și fosfor, iar solul nisipos este îmbunătățit prin adăugarea argilei și compostului. La plantare trandafirilor, stratul de sol fertil trebuie să aibă cel puțin 30 cm.
Important! Nu planta alte specii de plante, în locurile în care înainte au existat culturi de trandafiri.
La plantare, gulerul rădăcinii trandafirilor urcători este adâncit la 6-8 cm.
CUM FERTILIZEZI TRANDAFIRII URCĂTORI
Pentru ca trandafirii să se dezvolte armonios și să uimească printr-o înflorire îndelungată, trebuie să acorzi atenție fertilizării. Îngrășămintele pot fi achiziționate de la magazinele fitosanitare, dar nu este deloc dificil să compui pe cont propriu îngrășăminte pe baza de microelemente.
Odată cu apariția căldurii, tufele de trandafiri vor fi fertilizate cu microelemente; poți împrăștia îngrășăminte granulare, speciale pentru tufe pentru perioada primăverii. În aprilie culturile au nevoie de îngrășăminte pe bază de azot, care vor permite plantelor să se dezvolte rapid după iernare.
Este benefic să alternezi aplicarea îngrășămintelor pe bază de azot, fosfor, potasiu și microelemente, iar dacă este necesar se aplică pansamente foliare (pulverizarea cu soluții nutritive se efectuează dimineața devreme sau după apus).
În a doua jumătate a verii, trandafirii urcători sunt fertilizați numai cu potasiu și fosfor, ceea ce ajută culturile să ajungă la maturitate mai repede.
BOLILE ȘI DĂUNĂTORII TRANDAFIRILOR URCĂTORI
Din păcate, trandafirii urcători sunt predispuși la boli și dăunători. În special tufele sunt atacate de afide și acarieni, alte insecte, inclusiv viermi.
Tratamentul ufelor trebuie administrat cât mai repede posibil, imediat după observarea dăunătorilor. Pot fi folosite remedii populare sau insecticide speciale.
Dintre bolile trandafirilor se poate distinge o categorie mare – rugină, făinare, putregai gri. Pentru combaterea lor sunt folosite fungicidele.
Cea mai periculoasă boală este cancerul bacterian. Din păcate aceasta nu poate fi vindecată, ia plantele infectate sunt dezgropate și arse.
TĂIEREA TRANDAFIRILOR URCĂTORI
Tunderea corectă și la timpul potrivit, pregătește trandafirii urcători pentru iernare și garantează o înflorire anuală abundentă. Trandafirii care se cațără, indiferent de înălțimea lăstarilor, necesită o acoperire completă pe timpul iernii, astfel tăierea este necesară pentru toate plantele, pe parcursul toamnei. În primul rând, frunzele sunt îndepărtate de pe lăstari, apoi se elimină toți lăstarii bolnavi, rupți și vechi, prin tăiere.
Lăstarii plantelor tinere sunt scurtate cu 20-30 cm, imediat după plantarea într-un loc permanent.
Vara se efectuează tăierea lăstarilor decolorați, a florilor ofilite și se îndepărtează toate ramurile care se îngroașă în mod inutile și cresc în interiorul tufei. O astfel de tăiere se efectuează începând cu al doilea an de viață al plantei, folosind un instrument de tăiere ascuțit. Ramurile vechi ale trandafirilor sunt tăiate la nivelul solului. În absența noilor lăstari, cei vechi sunt tăiați la 40 cm.
PROTEJAREA TRANDAFIRILOR URCĂTORI PE TIMPUL IERNII
Pentru a asigura sănătatea trandafirilor urcători și pe timpul iernii, trebuie să ai în considerare crearea unui adăpost pentru tufe, încă din perioada de toamnă.
Nu trebuie să te grăbești cu izolarea tufelor, altfel vei risca apariția putrefacției sub protecția amenajată.
Important! Lăstarii trandafirilor urcători trebuie verificați cu mare atenție înainte de amenajarea protecției pentru iarnă.
Pregătirea trandafirilor pentru iarnă are loc conform planului:
- Scoate lăstarii de pe suporturi.
- Îndepărtează frunzele și taie lăstarii. Pentru a stimula înflorirea cu 2-3 săptămâni mai devreme, poți pregăti lăstarii pentru iernare, fără tăiere, dar vei avea nevoie de spațiu pentru a construi o protecție.
- Tratează lăstarii cu soluții antifungice.
- Izolează partea inferioară a plantei cu nisip, ramuri de molid sau turbă.
Trandafirii urcători sunt un element realmente fermecător, pentru a crea un decor de vis în grădina ta. Alcătuiesc un decor spectaculos alături de clematite și alte cultri cățărătoare, transformând grădina într-un colț pitoresc.