Anotimpul rece este recunoscut în grădini mai ales pentru faptul că majoritatea plantelor intră în stadiul de repaus vegetativ. Toamna precedă această perioadă cu uscarea frunzelor și procesele care pregătesc plantele pentru iernare.
Asupra coniferelor, însă, iarna nu își pune amprenta prea tare. Singurul semn vizibil la acest soi de plante este schimbarea intensității culorii verzi. De multe ori, se ajunge ca acele să fie chiar maronii. Cu toate acestea, ele își păstrează renumele de „plante veșnic verzi”.
Așa că, dacă vrei o grădină verde și pe perioada anotimpului rece, alege câteva specii de conifere pentru grădina ta. Astfel nu vei avea probleme cu schimbarea frunzișului, iar curtea ta va fi plină de viață chiar și când temperaturile sunt extrem de scăzute.
Află din articolul nostru care este îngrijirea arbuștilor coniferi pe durata iernii. Informează-te corect și să trecem la treabă! Doar nu degeaba se spune că arbuștii coniferi sunt aristocrații grădinilor.
Cum îngrijim coniferele din grădină iarna în 3 pași
#1. Atenție la zăpadă!
Principala problemă care poate afecta în vreun fel arbuștii coniferi din grădina ta în anotimpul rece este zăpada. Ea poate cauza pagube însemnate dacă nu este curățată la timp. În cazul în care iarna este una abundentă în ceea ce privește omătul, amintește-ți să îl îndepărtezi rapid.
Imediat după ce zăpada s-a așternut, când este încă afânată, este cel mai bun moment pentru a o curăța de pe crengile plantelor veșnic verzi. Astfel, eviți ruperea ramurilor sau chiar a trunchiului copacului, din cauza greutății zăpezii.
#2. Înlătură dăunătorii!
Apoi, ia în calcul dăunătorii. În timpul iernii, stropește coniferele din grădina ta cu o soluție uleioasă. Ea are ca scop îndepărtarea larvelor pe care anumite specii de paraziți le-au depus de-a lungul toamnei.
- Și, în plus, fiind pe bază de ulei, ea nu îngheață.
Momentul potrivit pentru aplicarea acestei soluții este în timpul zilei. Ai grijă să fie o zi în care nu cad precipitații și nici nu bate vântul. Până la venirea înghețului poți chiar să apelezi la un fungicid.
Cu toate acestea, nu este nevoie să exagerezi. Un tratament aplicat o dată pe lună este suficient pentru a înlătura microorganismele nedorite de pe soiurile de conifere din grădină.
#3. Fii grijuliu cu ghivecele!
Multe dintre coniferele pentru grădină se vând la ghiveci. Astfel, dacă și tu deții plante veșnic verzi găzduite de un vas, ține minte că ele necesită o atenție sporită. Cel mai important este materialul din care este confecționat ghiveciul.
Dacă vorbim despre un produs din teracotă, el se poate sparge dacă nu este bine ars. De altfel, și amplasarea pe pământul umed este o situație pe care ar fi bine să o eviți, pentru a nu risca distrugerea ghiveciului.
Temperaturile sub pragul înghețului pot produce daune și ghivecelor cu un diametru care nu depășește 50 de centimetri. Adică, atât vasul în sine, cât și arbustul conifer pe care îl găzduiește vor îngheța.
Deci, soluția cea mai simplă pentru ca plantele veșnic verzi la ghiveci să reziste cu succes pe durata iernii este să le cumperi vase spațioase și să le protejezi. Plasticul sau metalul termorezistent sunt preferate de grădinarii iscusiți.
- Și să-ți mai dau un pont. Indiferent de materialul ghiveciului, așază câteva picioare de lemn care să susțină vasul deasupra pământului. Astfel eviți riscul înghețului.
Tuia: coniferul vedetă din grădina ta
Tuia este un arbust veșnic verde originar din Statele Unite ale Americii și din Canada. Cu toate acestea, el s-a adaptat bine la condițiile climatice din țara noastră și a devenit vedeta principală în rândul arbuștilor ornamentali.
Coniferul este apreciat pentru caracteristicile sale estetice, datorită formei sale conice, a frunzişului veșnic verde şi a scoarţei atractive. La GrădinaMax găsești puieți de tuia numai buni pentru o grădină plină de viață pentru anotimpul rece.
Dacă și în grădina ta se regăsește un astfel de arbust, am pregătit o listă cu principalele activități de îngrijire pe care trebuie să le demarezi pe durata iernii, pentru a te putea bucura de coniferul tău și anul următor.
- Și tuia poate să sufere din cauza greutății zăpezii. El este predispus la ruperea ramurilor. Așa că îți recomand să legi din timp coronamentul, pentru a-l proteja temeinic.
- Dacă ai arbuști tineri, de 1-2 ani, acoperă-le rădăcinile cu un strat gros de frunze.
- Înainte de venirea înghețului, tunde coniferul cu o foarfecă specială.
- În primele zile de iarnă, administrează îngrășămintele potrivite arbuștilor tăi de Tuia. Astfel, vor trece iarna cu bine, iar primăvara îi va găsi bine dezvoltați. Asta pentru că îngrășămintele asigură doza necesară de nutrienți pentru ca planta să se mențină sănătoasă.
După ce ai trecut cu bine iarna, verifică și cum combați arsurile solare ale coniferelor, pentru a fi pregătit în orice anotimp.
Concluzii
Arbuștii coniferi sunt foarte puțin pretențioși. Cu toate acestea, pe durata iernii este bine să îndepărtezi zăpada care le încarcă ramurile. Amintește-ți să îi aperi de dăunători și să îi protejezi mai bine pe cei plantați în ghivece.
Specialiștii GrădinaMax îți doresc o iarnă blândă și o grădină veșnic verde!