Dacă li se acordă îngrijirea potrivită în timpul verii, vor crește și vor înflori în același loc timp de 10 sau chiar 15 ani, iar trandafiri cățărători și trandafirii de pat pot supraviețui chiar mai mult timp. Îngrijirea adecvată a trandafirilor în timpul verii pe o parcelă sau în grădină le permite să înflorească pe tot parcursul sezonului. Nu este nevoie să se ia măsuri complicate. Lucrările de vară în grădina de trandafiri presupun câteva măsuri simple, care sunt cunoscute de fiecare deținător de loturi.
Udarea trandafirilor în timpul verii
Pe vreme caldă, plantele trebuie udate în fiecare zi. Dar cum îngrijești trandafirii pe toată durata verii? Au nevoie de udare frecventă? Trandafirilor le place apa. Ei trebuie udați pe măsură ce solul se usucă. Plantele tinere au nevoie de apă mai ales în primul și al doilea an. În solurile uscate, acestea se opresc din creștere și se usucă. La arbuștii bătrâni care sunt lăsați fără udare, florile devin mici și frunzele cad. Aproximativ 10 litri de apă ar trebui să fie turnați pe fiecare arbust adult în timpul udării din timpul verii. Soiurile arbustive și cele cățărătoare se udă și mai abundent. Udarea se efectuează dimineața. Dacă o faceți seara, umezeala se va evapora din sol și se va depune pe frunze, ceea ce va duce în cele din urmă la apariția otrăvii pulverulente. După ce apa este absorbită, solul trebuie să fie ușor afânat până la o adâncime de aproximativ 5 cm. În același timp, se îndepărtează buruienile. Îngrădirea regulată și conștiincioasă a grădinii de trandafiri este esențială - buruienile absorb o mulțime de substanțe nutritive și apă, usucă solul și favorizează apariția bolilor.
Fertilizare
Îngrijirea trandafirilor primăvara începe cu fertilizarea arbuștilor cu uree. Azotul permite plantelor să dezvolte mai repede lăstarii tineri.
Cu toate acestea, scopul fertilizării de vară este de a asigura o înflorire abundentă. În lunile iunie și iulie, se recomandă o fertilizare completă îngrășăminte mineralecum ar fi Kristalon, Nitrophoska (15-20 g per tufă), balegă de vacă 1:10, balegă de pasăre 1:20 (5 litri per tufă), Organic Mix (4 linguri per tufă). Îngrășămintele se aplică o dată la două săptămâni, alternând între cele organice și cele minerale. În luna august, se renunță la îngrășămintele organice. Dacă nu se procedează astfel, arbuștii nu vor supraviețui iernii din cauza excesului de azot. De la începutul lunii august până la jumătatea lunii septembrie, este necesar să se aplice în sol superfosfat dublu și nitrat de potasiu de două ori, în cantitate de 15 g per tufă.
Tăierea trandafirilor
Tufele de trandafiri sunt tăiate nu numai toamna, ci și vara. Scopul tăierii de toamnă este acela de a ajuta plantele să ierneze peste iarnă. Apoi, lăstarii sunt tăiați până la capăt, aproape până la rădăcină. Îngrijirea de vară a trandafirilor diferă de cea de toamnă - se îndepărtează doar capetele lăstarilor tineri. Acest lucru vă permite să vă bucurați de o înflorire frumoasă și de lungă durată.
Soiurile moderne de trandafiri înfloresc din nou în august, iar unele oferă un al treilea sau chiar al patrulea val de înflorire. După încheierea primului val, toate florile ofilite trebuie tăiate. În caz contrar, noii boboci de flori vor apărea mult mai târziu. Tăiați fiecare lăstar la capătul căruia se află o floare ofilită deasupra a 2-3 frunze, puțin deasupra unui mugure bine dezvoltat. Un lăstar tânăr va crește în curând din el și va înflori. Odată ce lăstarii din al doilea val s-au ofilit, se taie și florile din ei pentru a grăbi apariția celui de-al treilea. Cu acest tratament, trandafirii înfloresc continuu până la înghețul propriu-zis. Dacă nu efectuați tăierea de vară, următorul val de înflorire va fi întârziat cu 2-3 săptămâni.
Atenție!
Soiuri de trandafiri de parc, cum ar fi Ferdinand Pichard, Chippendale, Annie Duprey și unele altele înfloresc doar o singură dată. Dacă acesta este cazul, este mai bine să nu le tăiați în timpul verii. Toamna, florile vor fi înlocuite de trandafirii aspectuoși care vor decora tufa pe toată durata iernii.
Tăiați toate ramurile în timpul verii:
-
fără flori;
-
îngroșând centrul tufișului;
-
bolnav și slab.
În iunie, în partea inferioară a plantei apar lăstari mult mai mari, mai lungi, mai groși și mai puternici decât ceilalți. Aceștia trebuie tăiați la jumătate, altfel nu vor avea timp să se maturizeze și vor îngheța peste iarnă. În cazul în care trandafirul este altoit, pot apărea lăstari sălbatici din pământ sau din partea de sub rădăcina lăstarului portaltoi. Aceștia cresc foarte repede și se deosebesc de celelalte ramuri prin faptul că au frunze mai fine și mai palide. Îndepărtați-i cât mai curând posibil. Dacă nu o faceți, planta va slăbi și nu va putea ierna. Este mai bine să tăiați lăstarii sălbatici nu la nivelul solului, ci puțin mai jos. Pentru a face acest lucru, săpați pământul de la gâtul rădăcinii și tăiați lăstarii sălbatici de la bază.
Controlul dăunătorilor și al bolilor
Principalul inamic al majorității trandafirilor este otrăvirea. Aceasta este o boală fungică periculoasă care poate ucide o plantă în câteva săptămâni. Se poate scăpa de ea cu lichid Bordeaux sau Tiovit Jet. În cazul dăunătorilor (păianjenul roșu, afidele, curbele de frunze, omizile), îngrijirea trandafirilor pe parcelă și în grădină se completează cu stropiri de Carbofos sau Batryder.
Împărtășiți în comentarii cum vă îngrijiți trandafirii pe timpul verii, cum îi udați, cu ce îi fertilizați. Tăiați florile ofilite pentru ca înflorirea să fie mai luxuriantă și de lungă durată? Experiența ta este foarte importantă pentru iubitorii de flori începători care își amenajează prima grădină de trandafiri din viața lor!