Multiplele beneficii pe care argișele le aduc sănătății, le transformă în parteneri de încredere pe care merită să-i ai în grădina ta. Pentru a fi 100% sigur de investiție, e important să știi că aceste fructe conțin mai multă vitamina C decât citricele și sunt antoixidanți naturali foarte puternici.
Agrișele sunt renumite pentru ameliorarea tulburărilor sistemului digestiv, dar și pentru menținerea sănătății sistemului cardiovascular deoarece întăresc mușchiul cardiac și împiedică dispunerea grăsimii pe artere.
În plus, agrișele sunt de un real ajutor pentru persoanele care se confruntă cu diabetul pentru că stimulează secreția de insulină. Fructele de agriș echilibrează psihicul și îți oferă susținere în cazul stărilor de anxietate sau depresie.
Aceste fructe nu se ocupă doar de sănătatea organismului, ci și de frumusețea lui pentru că tratează acneea, purifică tenul și stimulează creșterea armonioasă a părului.
Dacă îți dorești să te bucuri de toate aceste avantaje ale agrișului, este necesar să înveți cum se realizează corect înmulțirea agrișului și ce metode îți aduc succesul.
Exeperții GrădinaMax ți-au pregătit metodele de înmulțire necesare. Iată cum poți proceda!
Înmulțirea agrișului prin semințe
Înmulțirea prin semințe este o procedură foarte eficientă atunci când se face în pepiniere pentru că plantele pot fi ușor controlate și supravegheate. Din pepiniere provin butașii pentru transplantare care apar pe piață.
Semănarea agrișelor nu este un procedeu dificil. Este necesar ca înainte de dispunerea semințelor în sol să te îngrijești ca pământul de plantare să fie cât mai bine afânat, curățat de resturile vegetale, dar și fertilizat. Semințele trebuie introduse în sol conform instrucțiunilor de plantare indicate de ambalaj. După plantarea propriu-zisă, acestea trebuie udate abundent. Nu uita să rărești planta după răsărire pentru a stimula dezvoltarea armonioasă. Perioadele potrivite pentru semănare sunt fie primăvara devreme, fie în intervalul octombrie – noiembrie.
Dacă ești interesat să obții culturi roditoare de agriș, vezi articolul nostru despre plantarea și îngrijirea agrișului.
Înmulțirea agrișului prin butași
O altă variantă de înmulțirea a agrișului este butușirea, această metodă fiind cunoscută și sub numele de înmulțire vegetativă. De altfel, acest tip de înmulțire este cel mai simplu de realizat și presupune costuri modeste. Spre deosebire de alte metode de înmulțire, butușirea presupune o dezvoltare mai rapidă a plantei în cauză.
Butașul se referă la o porțiune din organul arbustului de agriș care este capabilă să producă rădăcini sau lăstari, replicând arbustul a cărui reproducere ne-o dorim. Organul ales frecvent este un lăstar care trebuie pus la înrădăcinat. Lungimea lăstarului de agriș pus la înrădăcinat trebuie să fie între 5 și 8 cm.
Înainte de plantarea butașilor de agriș în grădină este important să alegi corect zona de amplasare. Întotdeauna vei avea nevoie de o zonă însorită cu un sol bine drenat. De regulă, gropile pentru plantare trebuie să aibă un diametru de 30 -50 cm, iar adâncimea de plantare ajunge la 40 – 50 cm.
Temperatura optimă pentru plantarea butașilor de agriș variază între 18 și 25 °C.
Un alt aspect important constă în pregătirea corespunzătoare a solului. Zona de plantare trebuie curățată de resturi vegetale, afânată și tratată cu fertilizant. Înainte de a introduce butașii în pământ, aceștia trebuie înmuiați într-un amestec compus din pământ, îngrășământ și apă.
După plantarea în gropile pregătite, butașii se acoperă cu pământ dispus sub formă de mușuroi. Amintește-ți că în primele zile după plantare, butașii au mare nevoie de apă.
Înmulțirea agrișului prin altoire
Una dintre metodele eficiente de înmulțire a agrișului este și altoirea. Pentru ca altoirea să fie de succes, este necesar să alegi corect perioada potrivită din an pentru această procedură.
Cel mai important criteriu este ca arbuștii folosiți în procesul de altoire să se afle în plin avânt vegetativ, când seva este pompată prin ramuri. Perioada optimă este a treia decadă a lunii martie, dar altoirea se poate face inclusiv până în mai. Singura condiție este ca ramurile care servesc drept altoi să fie păstrate la frigider sau în beci.
Ramurile altoi se procură de la arbuștii ale căror trăsături vrem să le regăsim în arbustul altoit. Tot ce trebuie să faci este să inserezi ramurile altoi în portaltoi, adică arbustul suport. Ține cont că toate instrumentele de lucru trebuie sterilizate înainte de realizarea altoirii propriu-zise.
Pentru a pregăti portaltoiul poți folosi un briceag cu ajutorul căruia realizezi o incizie verticală pe laterala acestuia. Desprinde cu grijă coaja portaltoiului, astfel încât să nu se rupă. Înainte de inserarea în portaltoi, ramurile altoi trebuie cioplite la bază exact ca în cazul unei pene de lemn. Ai grijă ca suprafața cioplită să fie netedă.
Ramurile de altoi se inserează în incizia din portaltoi, cu partea cioplită în interior. Fixează bine ramurile altoi în incizia realizată. În funcție de grosime, poți insera în incizie între două și patru ramuri altoi.
Pentru o reușită totală, ai nevoie ca ramurile altoi și portaltoiul să se afle în contact direct. De aceea, este necesar să consolidezi legătura dintre acestea prin coliere de plastic speciale. Este important să nu uiți de rănile produse în urma procesului de altoire.
Rănile trebuie cauterizate prin ceară de altoit specială sau chiar silicon acrilic alb, folosit pentru izolațiile din baie.
Pentru ca altoirea să fie de succces, ai grijă ca ramurile altoi și portaltoiul să provină de la același soi de agriș. De altfel, agrișul preferă un portaltoi din specia Ribes aureum, datorită căruia arbustul replicat va avea un trunchi cu o grosime cuprinsă între 25 și 100 cm.
Sperăm că sfaturile noastre despre înmulțirea agrișului îți sunt de folos și te vei bucura cât de curând de aceste fructe benefice pentru sănătate.
Descoperă rubrica fructe de pădure și fii profesionist în domeniul care te pasionează!
Multă sănătate și spor la grădinărit!