Levănțica - o plantă perenă aromatică, rezistentă la secetă. Decorează straturile de flori toată vara, produce inflorescențe frumoase și este folosită ca condiment în bucătărie și în gospodărie. Ce este important de știut despre cultivarea lavandei? În țara noastră, lavanda angora (cu frunze înguste, medicinale) poate fi cultivată fără dificultate. Datorită eforturilor crescătorilor, au apărut soiuri mai rezistente la iernile aspre. Prin urmare, această plantă sudică își pierde treptat reputația de a fi capricioasă, pretențioasă la căldură și foarte delicată. Mergeți mai departe și cumpărați butași și nu vă temeți de eșecul cu lavanda - plantarea și îngrijirea ei în pământ necesită o experiență și cunoștințe minime. Tot ce trebuie să faceți este să alegeți corect un loc și să oferiți plantei un adăpost pentru iarnă. Vă vom spune în detaliu cum să faceți toate acestea!
Lavanda - plantare și îngrijire în sol
Este foarte important ca răsadul să fie plantat în locul potrivit. Planta iubește soarele și se simte confortabil chiar și în razele arzătoare. Alegeți o zonă fără umbră, unde apa nu inundă.
Când să plantezi lavandă?
Răsadurile de lavandă pot fi plantate:
-
Primăvara, când înghețul se oprește, stratul superior al solului se usucă ușor și se încălzește.
-
În toamnă, astfel încât plantarea să fie finalizată cu aproximativ două luni înainte de debutul vremii reci. Datele aproximative sunt din septembrie până la începutul lui octombrie.
Când planta este livrată într-un recipient, este suficient să o scoateți din ghiveci și să întindeți ușor rădăcinile extinse, având grijă să nu scuturați pământul. Se recomandă utilizarea unui stimulator de creștere sau a unui agent de înrădăcinare cu o zi înainte de plantare - pregătirea crește rezistența plantei și ameliorează efectele replantării.
Cum se plantează lavanda?
Cu o zi înainte de plantare, puneți răsadul în apă timp de o oră și jumătate. În acest fel, puteți îndepărta cu ușurință bulgărul de pământ din ghiveci fără a risca să deteriorați sistemul radicular.
Acest lucru este important! Gaura de plantare este pregătită adânc, dar nu prea larg - aproximativ 30 × 40 cm. Modelul de plantare depinde de soi. Pentru lavanda decorativă, distanța dintre tufe este de cel puțin 30 cm, iar pentru soiurile înalte mai mult, până la 120 cm.
Pentru acoperire se folosește un amestec de pământ și nisip în proporție de 3:1. La acest amestec se adaugă un îngrășământ mineral complex. Acesta poate fi, de exemplu îngrășământ pentru plantele cu flori.
Tehnica de plantare:
-
Înmuiați răsadul în apă.
-
Așezați cu grijă răsadul îndepărtat în gaură.
-
Acoperiți rădăcinile cu amestecul de pământ și nisip pregătit - gâtul trebuie să fie la nivelul solului.
-
Compactați solul și udați abundent.
-
Soluția de înrădăcinare în care au fost înmuiate butașii trebuie, de asemenea, să fie turnată în gaură.
Plantele călătoreau de ceva timp în întuneric total. Dintr-o dată, se trezesc în lumină puternică, ceea ce le provoacă un stres sever. Prin urmare, arbuștii nou plantați ar trebui să fie umbriți pentru o perioadă de timp, de exemplu, prin crearea unei copertine din agrotextil sau a unei plase de umbră. După o săptămână, materialul poate fi îndepărtat.
Cum se cultivă lavanda?
Se recomandă aplicarea de îngrășăminte organice, cum ar fi compostul, o dată pe an, la începutul primăverii. În plus, se pot folosi îngrășăminte minerale cu un conținut scăzut de azot, aplicate moderat la începutul sezonului de vegetație pentru a promova dezvoltarea rădăcinilor și creșterea plantelor. Examinarea periodică a solului și ajustarea fertilizării în funcție de nevoile plantei este importantă pentru a menține lavanda în stare bună.
Îngrășămintele cu azot sunt la fel de importante, dar nu uitați: acestea se aplică doar la începutul creșterii; în a doua jumătate a verii este recomandabil să nu le mai aplicați. De ce? Sub influența azotului, perioada de creștere se prelungește, ceea ce înseamnă că planta nu va avea timp să se pregătească pentru iarnă.
Udarea plantelor va fi necesară doar pe vreme foarte uscată. În timpul verii ploioase, udarea nu va fi necesară. Lavandei nu-i plac buruienile. Păstrați curat solul din jurul tufei. Plantei îi place să fie tăiată foarte puternic.
Formarea
Arbuștii de lavandă trebuie tăiați anual, altfel își vor pierde forma, ramurile vor deveni goale, iar centrul tufei va fi inestetic. Lăstarii se taie cu foarfecele de grădină sau foarfecele de tufișuri la o înălțime de 15-20 cm și li se dă o formă semisferică.
Momentul tăierii depinde de scopul cultivării lavandei. Dacă lăstarii sunt tăiați vara, când sunt în plină floare, proprietarul va avea un material valoros pentru buchete pentru casa sa. În timpul înfloririi, lavanda acumulează cantitatea maximă de uleiuri esențiale, devenind foarte puternic parfumată. Mirosul plantei respinge moliile, astfel că crenguțele pot fi împrăștiate în dulapuri. Un buchet de lavandă uscată sub pernă vă va asigura un somn liniștit.
În cazul în care planta va fi o plantă ornamentală pentru parcelă, tăierea se amână până la începutul toamnei. În regiunile cu o climă aspră, este mai bine să nu se mute lavanda până în primăvară, deoarece unii lăstari pot deveni înghețați în timpul iernii.
Marginea trunchiului este acoperită cu paie pentru iarnă. În regiunile mai calde, soiurile care necesită căldură
pot
fi cultivate în aer liber, cum ar fi Victory. Aceasta este o adevărată lavandă franceză - incredibil de parfumată, cu tufe
uriașe
și puternice. În zonele temperate, arbuștii trebuie tăiați pentru iarnă, iar deasupra se așează crengi de
conifere.
Frunzele căzute nu pot fi folosite ca izolație - plantele se vor uda și vor putrezi dedesubt. În zonele mai reci
ale
țării, cel mai bine este să acoperiți aceste plante cu crenguțe de pin pentru a reține zăpada. Cele mai
rezistente
soiuri sunt cultivate în aceste regiuni: Rosea, Alba, Hidcote Blue.
Împărtășiți în
comentarii cum reușiți să cultivați lavanda. Poate aveți fotografii de pe parcela dumneavoastră? Împărtășiți
experiența și frumusețea!