Ştim că există această prejudecată că iarna nu mai poţi ieşi în grădină şi să te ocupi de ea. Sau, în cel mai bun caz, nu faci altceva decât să dai zăpada de pe aleea/aleile de acces spre diferite locuri din grădină. Dar mai poţi găsi motive să ieşi în grădină şi iarna: un solar, o seră, amenajarea grădinii pentru Crăciun.
Iarna mai poţi planta flori sau arbori care rezistă frigului de peste iarnă, rămânând înflorite. Sau poţi să te gândeşti la un decor minimalist, care iese în evidenţă fix prin culorile tulpinilor sau ale ramurilor, mai ales în perioadele în care nu ninge şi grădina pare destul de pustie.
Decoraţiunile de Crăciun, cea mai la îndemână modalitate de a amenaja grădina iarna
Crăciunul se apropie, aşa cum ştim cu toţii. Şi dacă nu ai plantat din timp arbori sau plante care să-ţi coloreze grădina iarna, poţi apela la instalaţiile de lumini sau la alte decoraţiuni cu tematică de Crăciun, din lemn sau material textil sau figurine gonflabile.
Noi îţi recomandăm luminiţele de Crăciun. Pot fi colorate sau discrete, clasice sau cu LED. Poţi înconjura trunchiul pomilor din grădină cu ele (numai să ai grijă ca şiragurile să aibă lungimea potrivită şi să ai acces la o sursă de electricitate apropiată de casă) sau le poţi pune pe balcon, pe la streaşinile casei, sub pervaz, la fereastră. Încearcă să nu exagerezi cu ele sau altfel vei avea o grădină încărcată.
Grădina de iarnă sau casa de sticlă, pentru cei cărora nu le place zăpada
Casa de sticlă poate fi o soluţie pentru anul viitor, dacă nu o ai deja. Este ca o terasă acoperită cu pereţi de sticlă din geam termoizolant sau poţi să ai sticlă încălzită electric, ca să nu pătrundă frigul când te afli aici cu invitaţii tăi.
Dacă te gândeşti să faci acest pas pentru următorul an, te sfătuim să o amplasezi pe direcţia sud-est sau sud-vest, ca să ai parte de căldură şi lumină cât mai mult timp. Încearcă să eviţi să o ridici aproape de stradă pentru că sunetul acesteia va pătrunde în spaţiul tău de relaxare. De asemenea, e de preferat să fie poziţionată aproape de încăperea în care petreci cel mai mult timp sau, dacă nu, ca o prelungire a living-ului.
Ce facem cu iazul din curte iarna?
Chiar aşa, ce facem cu iazul iarna? Când l-ai construit, părea o idee bună, dar nu te-ai gândit până la iarnă sau ger. Încearcă să nu laşi iazul să îngheţe la suprafaţă. Dacă se întâmplă acest lucru, nu sparge gheaţa pentru că poţi afecta peştii din iaz, ci încearcă s-o topeşti. Sau poţi pune scânduri şi deasupra paie, care vor preveni îngheţarea apei.
Ca să nu creezi dificultăți peştilor, este recomandat să achiziționezi un aerator pentru a împrospăta apa pentru aceştia (şi ei au nevoie de aer). Dacă nu, va trebui să mai schimbi apa din când în când, tocmai pentru a evita să moară peştii. Nu trebuie s-o schimbi cu totul, ci măcar în proporţie de 50%.
Amenajarea grădinii în culori naturale
Salcia
Sălciile, atât de prezente, dar totuşi atât de absente din grădini, pot fi folosite pentru a-ţi amenaja grădina iarna. Rezistenţa diferitelor tipuri de sălcii la îngheţ şi la soluri sărace o face ideală pentru o grădină. Cu ajutorul culorilor diferite pe care tulpinile şi ramurile le au, poţi amenaja grădina într-un mod aparte.
Tufele de zmeur
Nu numai că o să ai parte de nişte fructe delicioase şi chiar de dulceaţă de zmeură peste iarnă, dar tufele de zmeură, prin intermediul coloritului inedit, se pot dovedi o investiţie bună şi la acest aspect, al peisagisticii, nu doar la capitolul roade.
Iasomia de iarnă
Poţi lua în calcul şi iasomia de iarnă. Fie că alegi soiul cu flori galbene sau albe, e important să ştii că este înflorit din ianuarie până în martie. Încearcă să-l plantezi într-o zonă în care există lumină, ca să-l ai înflorit cât mai mult timp.
Hamamelis sau Nucul vrăjitoarelor
Florile acestui arbust aduc aminte de un păianjen prin forma lor. Are flori galbene sau roşii, sunt foarte parfumate şi este înflorit din ianuarie până în martie. Frunzele acestui arbust cad, dar nu ar trebui să conteze atât timp cât e înflorit pe timpul iernii.
Trandafirul Crăciunului sau Spânzul
Dacă eşti fan al trandafirilor, sigur o să-ţi doreşti această specie în grădina ta tocmai pentru că rezistă la frig, mirosul său pregnant va da alt aer în grădină, iar culorile sale sunt foarte variate, de la crem, vişiniu, verde deschis până la roz perlat sau aprins.
Ciclamina
Este populară într-o grădină de iarnă tocmai datorită diversităţii culorilor şi a mărimii, devenind invidia celorlalte flori. Deşi o regăsim cel mai des în ghiveci, în casă, ea rezistă bine şi plantată în aer liber, mai ales dacă stă în semiumbră.
Orice metode ai alege pentru a-ţi amenaja grădina iarna, nu uita să ne spui și nouă. Lasă-ne un comentariu în secțiunea de mai jos!