Primăvara e anotimpul florilor, toată lumea știe acest lucru. Fie că vorbim despre explozia de culoare și de viață de pe ramurile pomilor din livadă sau despre florile din grădină, toate zugrăvesc un tablou cu o cromatică diversificată. Adaugă și o nuanță de alb imaculat și plantează bulbi de lăcrămioare.
Gingășia și delicatețea lor se remarcă printre celelalte plante care înfloresc timpuriu. În plus, micile flori în formă de clopoței sunt văzute ca un simbol al biruinței asupra răului. De aceea, ele sunt folosite în tratamente naturale și au numeroase efecte benefice.
În cele ce urmează ți-am prezentat sfaturile experților grădinari pentru plantarea corectă a bulbilor de lăcrămioare la tine în grădină. Învață să plantezi bulbi de primăvară și pune în aplicare totul pas cu pas, iar rezultatele se vor face simțite cât de curând.
Plantează bulbi de lăcrămioare corect
Atenția pe care o acorzi procesului de plantare este decisivă pentru dezvoltarea optimă a oricărei culturi. Și lăcrămioarele, sau mărgăritarul, după cum mai sunt ele cunoscute, sunt în aceeași situație. Au nevoie de condiții propice în mediul înconjurător pentru a înflori în cel mai spectaculos mod posibil.
În rubrica floricultură găsești articole detaliate care te ajută în formarea unei grădini colorate. Iată care sunt pașii prin care trebuie să treci pentru sădirea corectă a bulbilor de mărgăritar!
- Pregătește solul în care urmează să faci plantarea – ai grijă ca pământul respectiv să fie bine drenat, deoarece lăcrămioarele sunt sensibile la excesul de apă din substratul care le găzduiește.
Pentru rezultate cât mai bune, îți recomandăm să alcătuiești un amestec format din turbă, îngrășământ natural obținut din gunoi de grajd, compost și rumeguș. Astfel formezi un sol potrivit pentru micile flori de primăvară.
- Expunerea la lumina naturală este și ea importantă. Lăcrămioarele preferă zonele semiumbroase, așa că ține cont de acest aspect când alegi suprafața de plantare.
Dacă îți dorești o încolțire mai rapidă, îți vindem un pont: înainte de a pune bulbii în pământ, ține-i puțin la înmuiat într-un vas cu apă călduță. După ce îi scoți din apă, taie vârfurile rădăcinilor, pentru ca bulbii să extragă mai eficient nutrienții din sol.
- Sapă gropi mici, de aproximativ 4-8 centimetri adâncime. Plantează bulbii de lăcrămioare în aceste locuri și udă pământul din abundență imediat după sădire.
După o săptămână, ar trebui să apară primele rezultate. Bulbii de mărgăritar încolțesc, urmând mai apoi să aibă loc și înflorirea. Știm că florile încântă orice privitor, așa că dacă dorești să te bucuri de ele într-o vază la interior, poți tăia florile cu grijă, fără să afectezi restul plantei.
Îngrijirea lăcrămioarelor în grădină
Ține minte că pentru plante sănătoare, cu flori aspectuoase, perioada cea mai bună pentru plantare este începutul primăverii. În acest mod, te poți bucura de micile flori albe în lunile aprilie-mai, în funcție de temperaturile din primăvara respectivă. De asemenea, ai grijă cum păstrezi bulbii de lăcrămioare până la plantare.
Îngrijirea florilor de mărgăritar este destul de simplă și nu necesită prea mult efort. E nevoie doar de puțină atenție din partea ta, iar planta va crește armonios.
Ți-am pregătit o schemă simplă de îngrijire în 3 pași pe care să o respecți pentru o cultură bogată de lăcrămioare.
- Udarea regulată a bulbilor.
- Aplicarea îngrășămintelor potrivite.
- Evitarea dăunătorilor și bolilor.
Fiind vorba despre niște plante atât de firave, merită să le acorzi câteva momente pentru o întreținere sănătoasă, care să păstreze lăcrămioarele în cea mai bună formă de-a lungul anilor.
Udarea se face, după cum am menționat, începând cu primele momente de după plantare. Ulterior, bulbii de mărgăritar mai au nevoie de irigare atunci când observi că pământul este uscat. De altfel, dacă îi plantezi într-un loc însorit, mărește cantitatea de apă pe care le-o administrezi.
Cât despre îngrășăminte și tratamente, ai grijă ca ele să fie mereu potrivite pentru planta ta și aplică-le cu atenție, într-o cantitate moderată.
Lăcrămioarele: mai mult decât niște plante decorative
Vrei să profiți la maximum de florile de lăcrămioară? Ele sunt utile pentru sănătatea ta în:
- ameliorarea afecțiunilor cardiace;
- tratarea nevralgiilor și a durerilor de cap.
Așa că pune florile la păstrare și folosește-le oricând ai nevoie. Sperăm că sfaturile noastre îți sunt de folos pentru înființarea unei mici grădini de un alb imaculat.
Până data viitoare, te așteptăm pe blogul GrădinaMax pentru mai multe recomandări pentru grădinari harnici. Spor în toate!