Pasta de roșii este un produs versatil, util la prepararea multor feluri de mâncare. Cele achiziționate din supermarket, spre deosebire de cele bio, făcute acasă, sunt pline de conservanți dăunători. Merită să îți petreci câteva ore pentru a pregăti o pastă de roșii delicioasă, aromată și sănătoasă.
PASTĂ DE ROȘII PICANTĂ
INGREDIENTE:
- roșii – 3 kg;
- ceapă – 500 g;
- apă – 1 pahar;
- praf de muștar – 2 linguri;
- oțet – 200 ml;
- ardei iute măcinat – 2 lingurițe;
- frunze de dafin – 2 buc;
- piper negru – 6 boabe.
PREPARARE
Roșiile se decojesc și se taie în jumătăți, după care se pun într-o cratiță. Se adaugă ceapa tocată mărunt și apa și se lasă la fiert timp de 15 minute.
Se strecoară sucul de roșii printr-o sită obișnuită. Piureul rămas se fierbe și se răcește înainte de a adăuga oțetul, după care se pune compoziția din nou la fiert și se lasă să se răcească ușor. Această procedură se repetă de 2-3 ori, după care se adaugă restul ingredientelor. Lasă pasta să fiarbă aproximativ 5 minute. Adaugă rezultatul în borcane și acoperă-le până se răcesc complet.
PASTĂ DE ROȘII DULCE
INGREDIENTE:
- roșii – 1,5 kg;
- mere – 300 g;
- ceapă – 1 buc;
- sare – 1 lingură;
- piper măcinat – 1 linguriță;
- oțet de mere – 50 ml.
PREPARARE
Pune roșiile în apă clocotită și curăță-le de coajă și de cotor. Pune roșiile tocate într-o cratiță, adaugă ceapa și apa peste ele. Se fierb la foc mic, timp de aproximativ 20 de minute. Apoi lasă compoziția să se răcească, strecurând printr-o sită pentru a obține piureul de roșii. Ulterior se adaugă la fiert pentru încă 40 de minute. Adaugă sare, zahăr și alte condimente (inclusiv oțet) într-o cratiță și lasă la fiert pentru încă 15 minute. Pasta obținută se adaugă în borcane și se lasă la răcit sub o pătură.