Dacă doriți să vă bucurați de gustul deosebit al struguri - nu pierdeți timpul gândindu-vă la asta. Cu cât îi plantați mai devreme, cu atât mai repede puteți recolta.
Vița de vie se plantează primăvara și toamna. Cel mai bun moment pentru plantare este aprilie. Cu toate acestea, o dată mai precisă ar trebui să fie determinată de starea solului și de vreme. Vița de vie ar trebui plantată atunci când temperatura aerului nu mai scade sub +5°C, iar solul nu s-a uscat încă sub soarele fierbinte.
Ce trebuie să știți despre plantarea viței de vie în primăvară?
În timpul plantării de primăvară, răsadurile au suficient timp să se înrădăcineze bine și să nu înghețe în iarna următoare. De obicei, până la sfârșitul lunii aprilie, solul este suficient de încălzit pentru a planta cu încredere chiar și cele mai delicate și mai pretențioase soiuri. Plantele din ghivece cu frunze dezvoltate se plantează doar de la jumătatea lunii mai încolo, când nu mai există riscul ca temperaturile nocturne să scadă.
Avantajele plantării primăverii:
-
plantele vor fi mai puternice înainte de iarnă și vor rezista bine la frig;
-
răsadurile vor începe să dea roade în anul următor.
Dezavantajele plantării în primăvară:
-
va fi necesară o udare suplimentară;
-
după iarnă, solul conține puțini nutrienți, astfel încât vița de vie va trebui să fie bine fertilizată.
Selectarea amplasamentului pentru viță-de-vie
Plantele vor fi frumoase, sănătoase și roditoare în abundență doar dacă vor avea un loc ales corespunzător. Strugurii au nevoie de un sol fertil, cu o reacție ușor acidă, neutră sau ușor alcalină. Un sol nisipos sau pietros bine drenat va fi ideal.
Alegeți o locație însorită, caldă și ferită de vânt. Vița de vie va crește bine rezemată de un perete al casei orientat spre sud sau de un foișor, în jurul căruia se poate împleti. Dacă vița de vie este plantată într-o zonă deschisă, va avea nevoie de suporți puternici și stabili pentru a o lega.
Pregătirea solului pentru plantarea viței de vie
Solul trebuie să fie bine curățat de buruieni. Locul de plantare trebuie săpat, îndepărtând toate rădăcinile. Fiecare răsad se plantează într-o groapă separată, la aproximativ 40 cm adâncime. Distanța dintre plantele vecine trebuie să fie de 1-1,5 m, iar între rânduri de 2-3 m. Rândurile sunt dispuse de la nord la sud - astfel, toți arbuștii vor fi iluminați uniform.
Materialul de plantare - cum să alegeți un răsad?
Materialul de plantare poate fi înrădăcinat sau transplantat. Vița de vie transplantată este mai rezistentă la filoxeră, dar depinde mult de soi și de condițiile de creștere. Butașii trebuie să aibă o înălțime de aproximativ 50 cm și un diametru de 8-10 mm. Înainte de plantare, se taie partea superioară, lăsând doi muguri inferiori. Din aceștia vor crește doi lăstari, care mai târziu pot fi legați în direcții diferite.
Plantarea viței de vie
-
Umpleți groapa cu pământ fertil amestecat cu compost.
-
Deoarece vița de vie crește pe un singur amplasament pentru o perioadă lungă de timp, merită să se adauge orice îngrășământ compus care conține azot, fosfor și potasiu.
-
Creați o scobitură suficientă pentru a plasa puietul împreună cu blocul de pământ.
-
Scoateți răsadul din ambalaj și transferați-l în gaură.
-
Umpleți și asigurați-vă că ați tasat solul cu piciorul, udați cu cel puțin o găleată de apă.
Plantarea plantelor înrădăcinate
Pentru plantarea de primăvară, se folosesc butași tăiați în toamnă și butași înrădăcinați în prealabil. Acestea sunt înrădăcinate timp de aproximativ 3-4 săptămâni în ghivece, cupe de turbă sau sticle. Când apar rădăcinile și vremea se normalizează, butașii pot fi transplantați direct în pământ.
Cum să plantezi struguri dacă spațiul este limitat?
Pentru a recolta struguri chiar și într-o grădină mică, cel mai bine este să plantați plantele împotriva unui perete. Le puteți înfășura în jurul peretelui sudic al casei sau al garajului. În acest caz, planta va avea și o funcție decorativă. Strugurii sunt foarte flexibili, puteți să le dați orice formă doriți, să creați galerii, foișoare, pergole înalte, baldachine.
Vecinii buni pentru viță-de-vie vor fi meri, peri și pruni vor fi buni vecini - vița de vie nu intră în conflict cu aceste plante.
Atunci când plantați plante lângă un perete, trebuie să aveți grijă în mod deosebit de calitatea solului. Locul trebuie curățat de deșeuri de construcție. Dimensiunile găurilor trebuie să fie de 50 × 50 × 50 cm, iar distanța față de perete trebuie să fie de cel puțin 30 cm. Distanța dintre arbuști poate fi de 100-150 cm. În cazul în care solul este greu, puneți drenaj de pietriș sau pietre pe fundul gropii - acest lucru va preveni putrezirea rădăcinilor în timpul ploilor prelungite. Nu este nevoie de drenaj pe solurile nisipoase.
În groapă se pun cel puțin 10 kg de compost, 250 g de superfosfat și 30 g de sare de potasiu. Acoperiți îngrășămintele cu pământ. Așezați răsadul în gaură astfel încât să fie cu 3-4 cm mai înalt decât ghiveciul. Umpleți gaura cu pământ până la ⅓ din înălțimea ei și tasați bine - apoi locul de altoire se va scufunda până la nivelul solului. Apoi adăugați apă în gaură. După ce solul a absorbit-o, puietul poate fi acoperit cu pământ până la nivelul de altoire.
Îngrijirea viței de vie
În primul an de la plantare, vița de vie trebuie udată frecvent și solul trebuie afânat. Vița de vie plantată lângă ziduri are nevoie în special de udare - acolo solul se încălzește mult mai repede. Toamna, plantele pot fi fertilizate cu compost. Înainte de apariția înghețului, creșterile anuale trebuie așezate pe sol și acoperite cu un strat de scoarță, turbă sau rumeguș, iar apoi acoperite cu o agrofibra.
Dacă totul se face corect, lăstarii de viță de vie ar trebui să ajungă la o lungime de aproximativ 100 cm până la sfârșitul sezonului. Veți putea gusta primele fructe încă din sezonul următor.