Multe dintre florile tale din grădină au nevoie de repaus profund pe timpul iernii. În special cele cu bulbi. Fiind niște plante sensibile, ele nu rezistă la temperaturile sub pragul înghețului.
De aceea, iernarea la temperaturi pozitive este cea mai simplă soluție pe care o poți aplica pentru florile tale. Operațiunile pentru o îngrijire corectă încep încă din toamnă și presupun o atenție sporită.
Pentru că știm cât de mult ții la grădina ta multicoloră, am scris despre păstrarea corectă a bulbilor de dalie, begonie și gladiolă pe timp de iarnă. Iată procesul pe care îl ai de urmat!
Păstrarea corectă a bulbilor pe timp de iarnă
Perioada optimă pentru scoaterea din pământ a bulbilor de flori sensibile variază de la caz la caz. Cel mai des această acțiune se face în prima jumătate a toamnei. Asta pentru că în acest fel protejezi bulbii de ploile reci și temperaturile scăzute pe care le aduce anotimpul rece.
Iată care sunt cei 10 pași esențiali pentru păstrarea corectă a bulbilor de flori pe timp de iarnă:
- Documentează-te și află care sunt bulbii care pot rămâne în pământ pe perioada rece. Cei care nu fac parte din această categorie trebuie dezgropați odată cu scăderea temperaturilor. De asemenea, vei vedea că învelișul bulbilor de îngălbenește. Acesta este semnul că a sosit momentul pentru depozitarea tuberculilor la interior.
- Pentru a scoate bulbii din pământ, sapă cu multă atenție în jurul lor. Păstrează o distanță de câțiva centimetri față de tulpina principală, asta dacă nu vrei să deteriorezi bulbul din greșeală. Apoi, cu un instrument potrivit scoate tuberculii din pământ.
- Curăță bulbii de pământ și lasă-i la aer să se usuce timp de aproximativ 1-2 zile. Ai grijă ca locul în care îi lași să fie uscat și ferit de razele directe ale soarelui. De asemenea, nu este recomandat să îi lași afară dacă bate vântul sau dacă temperaturile sunt sub pragul înghețului.
- Înainte de a începe alte operațiuni pentru iernarea bulbilor, asigură-te că i-ai sortat corespunzător. Dă-i la o parte pe cei bolnavi sau uscați și păstrează-i doar pe cei sănătoși care pot înflori și în primăvara următoare.
- Taie tulpinile și frunzele.
- Etichetează fiecare bulb, pentru a-ți aminti despre fiecare în parte din cei soi provine.
- Umple câteva tăvi cu pământ pentru flori sau alte soluri, în funcție de nevoile fiecărei plante. Sau, există și varianta depozitării bulbilor în pungi de hârtie sau cutii de carton. Astfel, ei vor putea respira optim.
- Așază fiecare bulb la locul lui, oferindu-i suficient loc.
- Pune recipientele cu bulbi într-un loc uscat și răcoros, unde temperatura să nu depășească 10 grade Celsius. Totuși, să fii atent ca încăperea respectivă să nu înghețe.
- Acum îți mai rămâne doar să acorzi puțină atenție bulbilor tăi. Verifică-i din când în când pentru a vedea dacă au mucegăit sau s-au uscat.
#1. Daliile
În cazul acestor flori, trebuie să scoți bulbii fie după înflorire, fie după primul îngheț. Apoi, taie tulpina la o înălțime maximă de 15 centimetri. Așază bulbii cu susul în jos într-un loc uscat și răcoros. Aici ei se vor usca în câteva zile. Elimină urmele de pământ rămase pe tubercul și tunde rădăcinile.
Poți plasa apoi bulbii de dalie într-o tavă cu pământ de flori. Nu este nevoie să îi uzi pe timpul iernii. Dar, dacă observi totuși că tuberculii încep să se usuce, le poți pune puțină apă.
#2. Begoniile
Pregătirea pentru iernare în cazul begoniilor începe încă de la începutul lunii octombrie. În această perioadă ar trebui să scazi cantitatea de apă pe care o folosești la udarea florilor. Semnul că a sosit momentul pentru scoaterea bulbilor din pământ este uscarea frunzelor.
Atunci când ele capătă o culoare maronie, poți pune tuberculii într-o tavă pentru semințe, plină cu nisip uscat. Aici îi vei păstra până a trecut orice pericol de îngheț. Preferabil este să îi replantezi abia odată cu venirea primăverii.
#3. Gladiolele
Poate cunoști aceste flori sub numele de „Săbiuțe”. Dar cu siguranță le știi pentru frumusețea lor care înnobilează orice grădină de la sfârșitul primăverii, până toamna târziu. Deși este o plantă care se întreține cu ușurință, tot trebuie să ai grijă de bulbii ei pe timp de iarnă.
Oferă-i un răgaz pentru repaus, tăind tulpinile după ofilirea florilor. Fii atent să păstrezi frunzele, pentru că astfel bulbii se vor dezvolta în continuare. Când observi că frunzele se îngălbenesc și se usucă, a sosit momentul propice pentru a scoate bulbii de gladiolă din pământ.
De obicei, acest fenomen se produce în luna noiembrie. Deci, când vremea încă ține cu tine, scoate tuberculii și lasă-i să se usuce la aer, cu pământ pe ei. Apoi, păstrează-i într-un loc uscat, umbros, cu temperaturi pozitive. Îi poți depozita în pungi de hârtie sau în cutii de carton.
- Urmează plantarea bulbilor de primăvară. Fă-o în mod corect și curtea ta va deveni o paletă de culori diverse.
Păstrarea corespunzătoare a bulbilor pe timp de iarnă aduce o mulțime de avantaje pentru grădina ta. Acordă atenție bulbilor tăie de dalie, begonie sau gladiolă și bucură-te de florile delicate.
Foarte bune sfaturile dumneavoastra ! Felicitari !!!
Bună ziua,
Ne bucurăm să aflăm că articolele de pe blog vă sunt utile.
Vă așteptăm în continuare să beneficiați de ofertele GradinaMax.
O zi frumoasă!