Cei ai zice dacă ți-am propune o cultură cu scop multiplu: de la parfumul din grădină, până la proprietățile decorative, dar, cel mai important, gustul preparatelor pe care le poți obține. Plantarea și îngrijirea trandafirilor de dulceață sunt operațiuni simple prin care îți poți îmbogăți curtea cu flori minunate.
Gustul deosebit al dulceții de trandafir rezultate și parfumul intens al florilor merită fiecare minut invisetit în activitățile de grădinărit. În plus, avantajul tău este că nu e nevoie de prea mult efort pentru a sădi acest soi de trandafiri și a-l întreține în mod corect.
Mai jos ți-am pregătit sfaturi practice pentru o cultură bogată de trandafiri de dulceață. Vezi care sunt regulile de plantare și ce trebuie să faci pentru a-i menține plini de viață pe viitor. Să începem!
Plantarea trandafirilor de dulceață
Dacă vrei să obții și tu petale aromate de trandafiri pe care să le folosești la dulceață, atunci află că ele sunt produse de trandafirii de tip arbust. Înainte de plantare, asigură-te că achiziționezi butași de trandafiri de dulceață din locuri sigure, pentru a evita apariția bolilor sau dăunătorilor.
Reține că există două tipuri de material săditor:
- butașii de trandafiri normali – car vin de obicei cu rădăcinile învelite într-un strat de sol;
- butașii cu rădăcini nude – aceștia nu au un substrat de pământ care să îmbrace sistemul radicular.
În funcție de tipul de butaș pe care îl ai, perioada indicată pentru procesul de sădire diferă. Adică, pentru butașii cu rădăcini nude este favorit intervalul de repaus vegetativ, pe când pentru restul butașilor, plantarea se face primăvara sau toamna.
Lucrările pentru pregătirea terenului în care dorești să plantezi trandafirii de dulceață pot începe încă înainte de momentul sădirii cu 2-3 luni. Îți recomandăm să sapi bine solul și să îl desfunzi până la 40 de centimetri adâncime.
- Oferă-le florilor tale un start bun, cu o fertilizare cu ajutorul gunoiului de grajd.
Dacă vrei să cultivi mai mulți butași, ține minte să păstrezi măcar 1 metru distanță între plante. După ce va fi totul gata, te poți bucura de flori și prin apa de trandafiri.
Pași în plantarea trandafirilor de dulceață
Acum că ai aflat aspectele esențiale legate de momentul sădirii și distanța dintre butași, ești pregătit să afli etapele concrete pentru punerea materialului săditor în pământ.
Iată cei 10 pași pe care îi ai de parcurs pentru plantarea trandafirilor de dulceață!
- Pichetează terenul conform planului de plantare pe care l-ai stabilit anterior.
- Folosește o cazma pentru a săpa gropi cu dimensiunile de 40 de centimetri.
- Scurtează rădăcinile trandafirilor și îndepărtează-le complet pe cele bolnave sau slabe. Acest procedeu este cunoscut și sub numele de fasonare.
- Amestecă o cantitate moderată de gunoi de grajd cu pământ și apă, până când obții un amestec cu o consistență asemănătoare cu cea a smântânii.
- Folosește soluția pentru a scufunda rădăcinile trandafirilor în ea. Acest lucru ajută la o prindere mai bună și la tratarea eventualelor răni provocate de fasonare.
- Așază puieții de trandafiri de dulceață în groapa săpată într-o poziție cât mai dreaptă.
- Acoperă rădăcinile butașului cu pământ.
- Tasează bine solul din jur, pentru ca sistemul radicular să intre în contact cu substratul în mod optim.
- Scurtează ramurile trandafirilor până la 20 de centimetri.
- Udă din abundență, folosind câte aproximativ 10 litri de apă pentru fiecare trandafir în parte.
Îngrijirea trandafirilor de dulceață
Tăierea trandafirilor este esențială pentru dezvoltarea lor corectă. Așa că, fă-ți timp anual pentru această operațiune.
Continuă să uzi florile tale cu 8 litri de apă de două ori pe săptămână, pentru ca petalele să fie aromate și parfumate.
Ți se pare simplu? Echipează-te și tu cu materialele necesare și spor la plantat!