Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea arpagicului toamna: sfaturi utile

Ceapa verde este un deliciu pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, cel mai mult o consumăm primăvara, după ce a fost plantată prima cultură din an. Dar de ce să te rezumi la a planta arpagicul doar în martie-aprilie?

Sunt o mulțime de beneficii pe care le poți obține din plantarea arpagicului toamna. Despre toate acestea vom vorbi în detaliu în acest articol. În plus, îți voi oferi câteva sfaturi utile pentru ca recolta ta să fie una bogată.

De la faptul că vei putea gusta roadele mai devreme și până la nivelul de umiditate optim, plantarea arpagicului toamna aduce doar aspecte pozitive pentru grădina ta. De altfel, poți viza o cultură de ceapă verde, dar, în același timp, poți obține și o recoltă frumoasă de ceapă uscată, dacă îngrijești arpagicul corespunzător.

Deși e posibil să auzi că arpagicul de toamnă este mai slab calitativ decât cel pe care îl găsești primăvara pe piață, nu este cazul să îți faci griji. Atâta timp cât vei respecta câteva reguli simple, te poți bucura de ceapă sănătoasă în scurt timp.

Condiții optime pentru plantarea arpagicului toamna

Ca să înțelegi mai bine de ce este indicat să plantezi arpagicul încă din lunile de toamnă, trebuie să cunoști condițiile optime de dezvoltare pentru ceapă.

În primul rând, nu trebuie să te sperie temparaturile scăzute care se înregistrează toamna.

  • Ceapa este o plantă foarte puțin pretențioasă în ceea ce privește căldura. Punctul critic, de la care bulbii încep să înghețe, este temperatura de -8 grade Celsius.

beneficii plantare arpagic toamna

Dar orice risc de îngheț poate fi eliminat dacă plantarea are loc toamna devreme, pentru ca arpagicul să apuce să se înrădăcineze. Deasupra solului, frunzele de ceapă rezistă doar până la minimum 4 grade Celsius.

În ceea ce privește lumina, ceapa se manifestă diferit. Dacă dorești să obții o cultură doar de ceapă verde, atunci ea nu are nevoie de perioade îndelungate de expunere la soare. Deci, se va dezvolta bine și în lunile de toamnă târzie-iarnă.

Însă, pentru formarea bulbului de ceapă uscată, lumina din abundență este esențială.

Solul este și el important.

  • Ceapa preferă pâmântul nisipos, cu o componență mare de lut.

De aceea, dacă stai în apropierea unei albii de rău, ai șanse mai mari să obții o recoltă bogată. Dacă vrei că citești mai multe sfaturi utile pentru cultivarea cepei, te aștepăm pe blogul nostru.

Plantarea cepei de toamnă

Înainte de a începe plantarea propriu-zisă, trebuie să dedici puțină atenție selecției arpacigului. Pentru a evita orice situație neplăcută, precum putrezirea bulbului în pământ, alege doar arpagicul sănătos, crud, dându-l la o parte pe cel uscat sau mucegăit.

La GrădinaMax ți-am pregătit arpagic numai bun pentru plantarea de toamnă.

  • Apoi, ține minte că ar fi bine ca pământul pe care alegi să pui ceapă este bine să nu mai fi găzduit alte culturi de ceapă în ultima perioadă.

arpagic de toamnă

Asta pentru că această plantă se dezvoltă mai bine în regim de cultură rotativă. Mărunțește bine solul în prealabil cu o motosapă sau chiar sapă simplă.

E bine să treci și cu grebla peste el, ca să fie bine nivelat. Dacă dorești precizie și o grădină aranjată, poți trasa o linie cu ața, acolo unde vrei să răsădești arpagicul.

Acum că am trecut la pasul de pregătire a terenului, am să-ți vând un pont important. Grădinarii iscusiți știu că arpagicul de toamnă trebuie îngropat mai adânc în pământ.

  • Așa că sapă șanțurile de plantare la o adâncime puțin mai mare, de aproximativ 3-4 centimetri.

Toate acestea trebuie să le faci în intervalul cuprins între 15 septembrie și 15 octombrie. În acest fel, bulbii vor avea timp să se înrădăcineze corespunzător.

Cu toate astea, dacă ai ratat această perioadă, poți risca să faci plantarea în noiembrie, dacă temperaturile nu au scăzut încă sub pragul înghețului. Ia totuși în considerare faptul că este posibil ca multe dintre plante să nu reușească să treacă peste iarnă cu succes.

  • Distanța recomandată între rânduri este de 25 de centimetri. Chiar și între plante este indicat să păstrezi o distanță de minimum 5 centimetri, pentru ca fiecare bulb în parte să poată să crească în mod optim.

Îngrijirea arpagicului toamna în 3 etape

1. Bătătorirea solului

După ce fiecare mic bulb de ceapă este bine îngropat sub pământ, e momentul să bătătorești terenul pe care ai plantat. Astfel, arpagicul va fi izolat termic pentru o eventuală perioadă cu temperaturi scăzute.

cum se planteaza arpagicul toamna

2. Îngrășăminte și fertilizanți

Un alt mod de a proteja arpagicul de îngheț este turnarea unui strat subțire de compost sau îngrășământ natural peste brazdele făcute.

De asemena, poți avea în vedere și folosirea unui erbicid, pentru a evita apariția buruienilor printre plantele tale de ceapă. Pentru a-l folosi la eficiență maximă, recomand să citești cu atenție instrucțiunile fiecărui produs pe care vrei să îl utilizezi.

3. Irigarea

Pentru că nivelul de precipitații diferă de la an la an, e bine să iei în considerare faptul că toamna poate fi uscată. În această situație, stropește cu un furtun plantația de ceapă, pentru a asigura un minim nivel de umiditate arpagicului.

Ca să fii un grădinar documentat, îți recomandăm să citești mai multe despre tehnicile de plantare și îngrijire a cepei în articolele noastre.

Concluzii

Ai învățat, deci, că pentru plantarea arpagicului toamna este nevoie să întreprinzi aceleași lucrări ca în cazul plantării de primăvară.

Nu uita că adâncimea la care îngropi bulbii trebuie să fie puțin mai mare, pentru ca temperaturile sub 0 grade Celsius să nu îți afecteze plantele.

Experții GrădinaMax îți doresc mult succes în proiectele de grădinărit și o recoltă bogată de ceapă!

Publicat de: 16 oct 2020
Vizualizări: 29154
(Voturi: 25, Evaluare: 3.8)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Lichidare de stoc la semințe
    • Semințe de legume
    Promoţie!
    Noutăţi
    Ceapă Agostana imagine 1
    0 Comentarii
    Ceapă Agostana
    Cantitate într-un pachet: 5 g
    9.00 lei 15.00 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 9.00 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier