Hortensia este o plantă destul de capricioasă, așa că astăzi îți împărtășim secretele unei plantări de toamnă corecte. Descoperă unde și cum să plantezi o hortensie, astfel încât în viitor să te bucuri de înflorirea ei.
Hortensia este o mare iubitoare de umezeală și de lumină și este foarte populară printre grădinari. Din latină, numele său de Hortensie se traduce prin „vas cu apă”. De aici a apărut și vorba că, pentru aceste flori, „este mai bine să uzi excesiv decât să uzi prea puțin”. Planta înflorește de la sfârșitul verii până la sfârșitul toamnei și rareori suferă de boli și dăunători.
Hortensiile au o capacitate uimitoare: în funcție de compoziția solului, nuanța inflorescențelor lor diferă. Cât despre rezistența acestei plante, află că poate supraviețui înghețurilor până la -40 ° C.
Poți cumpăra răsaduri de hortensie dintr-un magazin specializat sau le poți înmulți singur prin butași. Apropo, mijlocul lunii iulie este cel mai favorabil moment pentru această procedură. Asta pentru că lăstarii nu sunt încă lemnificați. Practic, prin acest procedeu, tufișurile adulte sunt împărțite în mai multe plante în timpul înmulțirii.
Plantarea de toamnă a hortensiilor la noi în țară se efectuează la începutul lunii septembrie, până la sfârșitul toamnei. Dar amintiți-vă că numai plantele cu un sistem rădăcină bine dezvoltat sunt potrivite pentru procedură, deoarece în caz contrar, tufișul nu va avea timp să se înrădăcineze înainte de îngheț. Plantele tinere se plantează cel mai bine primăvara.
Toamna se plantează în principal hortensii paniculate și lemnificate.
Plantarea de toamnă a hortensiilor - avantaje și dezavantaje
Vrei să afli când se plantează hortensia cel mai bine? Iată sfaturile experților GrădinaMax.
Plantarea hortensiilor în aer liber în toamnă are multe avantaje față de sădirea de primăvară. În primul rând, dacă planta prinde rădăcini bine, te poate surprinde cu înflorirea chiar în sezonul viitor. În al doilea rând, toate procedurile pregătitoare sunt mult mai ușor de realizat, deoarece solul s-a încălzit mult timp. Acest lucru înseamnă că vei economisi mult timp.
În plus, în toamnă, hortensia va fi mai puțin afectată de dăunători și va avea nevoie de foarte puțină nutriție.
Dintre dezavantaje, este demn de remarcat faptul că hortensia trebuie acoperită corespunzător pentru iarnă. Dacă acest lucru nu se face, răsadul va muri în timpul primului îngheț. Vremea ploioasă de toamnă poate aduce, de asemenea, probleme, cum ar fi exacerbarea bolilor fungice. Pentru prevenire, încearcă să uzi solul cu o soluție slabă de permanganat de potasiu.
Hortensia este o plantă otrăvitoare, frunzele și florile sale pot provoca tulburări de stomac și alergii, așa că anulează plantarea dacă ai copii mici sau animale de companie. Și efectuează toate lucrările de grădinărit cu mănuși.
Unde să plantezi hortensia toamna
Hortensia iubește soarele și căldura, așa că alege un loc pentru plantarea florii într-un spațiu deschis sau la umbră parțială cu lumină difuză. Cel mai bine este să alegi o zonă confortabilă lângă gard sau să organizezi o plantare solitară elegantă în mijlocul gazonului. De asemenea, hortensia va arăta grozav în fundalul mixborderelor. Nu este recomandat s-o plantezi sub copaci, deoarece plantele vor concura pentru umiditate.
Totuși, cel mai bine pentru această floare este să fie plantată individual.
Cum să pregătești groapa de plantare pentru hortensie
Pregătește în prealabil o groapă de plantare pentru o hortensie. Poți să alegi chiar de primăvara locurile unde vei așeza tufișul. Dar poți face acest lucru cu 3-4 săptămâni înainte de plantare. Adâncimea și lățimea găurii de plantare trebuie să corespundă sistemului radicular al răsadului. În medie, 30-50 cm.
Dacă sădești mai multe plante, sapă găuri de cel puțin 70 cm (pentru garduri vii). Cu o distanțare normală - cel puțin 1,5-3 m, deoarece, după câțiva ani, tufișurile vor crește puternic.
Pentru mai multe sfaturi despre hortensii, te așteptăm în rubrica floricultură. Noi îți dorim o grădină plină de parfum și culoare pe tot parcursul anului.