Zmeurul este un arbust fructifer care bucură orice grădină. Fie că vorbim despre fructele delicioase sau despre rentabilitatea culturii, merită să ai în grădina ta câteva plante de zmeur.
Aceste fructe de pădure micuțe se remarcă prin culoarea roz și gustul dulceag perfect pentru tarte, dulcețuri sau siropuri. Ce mai pui că multe soiuri de zmeură rodesc de două ori pe an. Îngrijirea facilă și rezistența la îngheț sunt și ele aspecte care fac ca acest tip fruct de pădure să fie dorit de toți grădinarii.
Dar, pentru a putea beneficia din plin de toate avantajele acestui arbust fructifer, trebuie, în primul rând să îl plantezi corect. În articolul de astăzi îți prezentăm, în detaliu, de ce este recomandat să plantezi ramurile de zmeur aflate în stare latentă.
Ia-ți lângă tine instrumentele necesare și să trecem la treabă!
Cum se plantează ramurile de zmeur în stare latentă
Primul pas este alegerea perioadei optime pentru această operațiune. Dacă vorbim de starea latentă, atunci înseamnă că finalul toamnei sau primele zile de primăvară sunt intervalele cele mai bune pentru plantarea arbustului de zmeur.
Apoi, ca în cazul oricărei alte plante, ai grijă să cumperi butași de zmeur sănătoși. Un răsad de calitate înseamnă o recoltă bogată. De aici încolo, încep procedurile de pregătire a terenului.
Pregătirea pământului
Alege un loc potrivit pentru viitoarea ta cultură de zmeur. În apropierea unui gard sau pe o structură construită de tine, acest arbust se va dezvolta ideal.
- Ține minte că zmeura are nevoie de lumină suficientă, așa că optează pentru un loc luminos.
Acum este momentul în care trebuie să treci la curățarea pământului. Înlătură orice fel de buruieni sau resturi vegetale de pe solul în care vrei să plantezi zmeura. După ce finalizezi această etapă, a sosit timpul pentru săparea pământului.
Dacă dorești să pui mai multe rânduri de arbuști, păstrează aproximativ 70 de centimetri între ramuri. O prindere mai bună se datorează și gropii în care pui fiecare arbust.
- Îți recomand să sapi gropi separate pentru fiecare fir. Ele ar trebui să aibă o adâncime cuprinsă între 3 și 5 centimetri.
Fii foarte atent la această etapă, fiindcă o adâncime prea mare poate determina o dezvoltare precară a arbustului. De cealaltă parte, o adâncime prea mică poate cauza înghețul ramurii pe timpul iernii. Plantarea zmeurii toamna presupune o atenție suplimentară.
Pregătește ramurile de zmeur pentru plantare în 3 pași
- Tăierea – în cazul în care ai ramuri foarte lungi pentru plantare, scurtează-le la o lungime de maximum 20 de centimetri.
- Îngrijirea rădăcinilor – înmoaie rădăcinile arbustului de zmeur în apă sau chiar într-o soluție specială care are rolul de a stimula prinderea. Lasă-le la înmuiat timp de 24 de ore.
- Tratarea – ca să eviți orice fel de boli fungice sau apariția putregaiului, poți trata chimic răsadurile. În magazinele de specialitate găsești soluții potrivite pentru butașii de zmeur.
Procesul de plantare
Acum că ai pregătit temeinic ramurile de zmeur, ești gata pentru plantarea propriu-zisă. Așază cu grijă arbuștii în gropile săpate anterior și acoperă rădăcinile cu pământ. Acoperirea se face treptat, pentru a nu risca ruperea ramurii.
Chiar dacă ai mai văzut sau încercat tasarea pământului cu picioarele, în cazul zmeurului, ar fi bine să eviți acest gest.
Urmează o etapă extrem de importantă. Irigarea. Arbustul de zmeură are nevoie de apă din abundență după plantare. Așa că pregătește câte 20 de litri de apă pentru fiecare ramură plantată. Acest lucru este posibil să cauzeze lăsarea pământului. Dacă ți se întâmplă și ție, completează cu pământ până la nivelul dorit.
De ce să plantezi ramuri de zmeur în stare latentă
În cazul în care te întrebai de ce să plantezi ramurile de zmeură în stare latentă, am alcătuit o listă cu 5 avantaje majore ale acestui proces. Iată deci, cum ajută starea de latență la dezvoltarea unei culturi bogate!
- Planta nu mai are nevoie de prea multă energie, neavând frunze în creștere.
- Poți alege soiul pe care ți-l dorești din piață sau din magazine specializate în vânzarea de răsaduri, precum GrădinaMax.
- Au apă din plin. Datorită faptului că starea de latență se suprapune anotimpului ploios, poți sta liniștit în privința udării arbuștilor de zmeur.
- Soarele își pierde din intensitate, și astfel nu riști riscul arderii plantei.
- Temperaturile sunt ideale pentru plantarea și prinderea ramurilor de zmeur.
În plus, fiindcă în această perioadă activitățile din grădină sunt mai puține, ai mai mult timp pentru a-l dedica fructelor de pădure.
Odată cu venirea primăverii, ramurile de zmeur se dezvoltă corespunzător, aducându-ți, în scurt timp, roade gustoase.
Nu uita că pentru o grădină bogată în fructe sănătoase este nevoie de o îngrijire atentă. Fii un grădinar responsabil și documentează-te corect din surse sigure. Pe blogul GrădinaMax găsești informațiile de care ai nevoie.
Până data viitoare, specialiștii GrădinaMax îți doresc spor la grădinărit și o cultură de zmeură reușită!