Comenzi telefonice şi consultanţă
0

Plantarea și creșterea gutuilor: informații utile și sfaturi practice

Gutuiul este unul dintre arborii fructiferi apreciați încă din cele mai vechi timpuri. Fructele de un galben deosebit și cu o aromă aparte sunt în centrul atenției încă din Antichitate. Sunt delicioase consumate ca atare, dar și în dulcețuri sau prăjituri.

Pe lângă savoarea intensă, aceste fructe sunt și bogate în substanțe nutritive precum vitaminele și mineralele. Cultivarea lor în grădină este o provocare pe care orice grădinar ar trebui să o accepte măcar o dată în viață. Îngrijirea gutuilor necesită o atenție suplimentară, pentru că sunt niște pomi destul de sensibili la boli.

Dacă iei în calcul plantarea și creșterea gutuilor, ți-am pregătit în cele ce urmează o serie de informații utile și sfaturi practice pe care să le pui în aplicare pentru o cultură sănătoasă și bogată din aceste fructe. Să începem!

Informații utile despre plantarea gutuiului

Spre bucuria oricărui grădinar, gutuii sunt niște pomi fructiferi care se adaptează foarte ușor la diverse condiții climatice. Asta înseamnă că procesul de cultivare este facilitat și de alegerea locului potrivit pentru plantare, unde mediul care găzduiește gutuii să fie cel optim.

plantare gutui

Iată care sunt secretele pentru plantarea gutuilor realizată ca la carte. Cu ajutorul lor, vei obține fructe pline de savoare, care se păstrează foarte bine în timp, fie crude, fie în compoturi sau dulceață.

Condițiile ideale pentru plantarea gutuiului și schema de plantare

În primul rând, ține minte faptul că arborele de gutui iubește căldura. Asta înseamnă că este destul de sensibil la temperaturile sub pragul înghețului care se înregistrează în timpul iernii. Deci, plantează-l într-o zonă cu ierni blânde, fără prea multe zile caniculare. Ar fi bine ca terenul pe care dorești să înființezi cultura să fie ferit de rafalele de vânt puternic și expus la lumină.

Cât despre sol, gutuiul are nevoie de un substrat fertil, cu un nivel ridicat de umiditate, precum cernoziomul. După ce ai hotărât locul de plantare, reține că operațiunea se efectuează, de regulă, în perioadele de repaus vegetativ. Adică, la finalul toamnei sau la începutul primăverii.

Pentru că fiecare pom în parte are nevoie de suficient loc pentru a crește corespunzător, este nevoie să respecți cu rigurozitate câteva reguli de plantare. Între puieții de gutui păstrează o distanță de 3 metri, iar între rândurile din livadă, lasă un spațiu liber de 4 metri.

ingrijire gutui

Cum se plantează gutuii

Sperăm că ai ales puieți de gutui dintr-un magazin de răsaduri sigur. Astfel, eviți situațiile neplăcute în care butașii tăi sunt uscați sau bolnavi. Până la etapa plantării propriu-zise, îți sugerăm să te ocupi de procesele de fasonare și mocirlire.

Fasonare = tăierea rădăcinilor cu probleme

Mocirlire = înmuierea rădăcinilor într-un amestec obținut din pământ, gunoi de grajd și apă

Ambele operațiuni au scopul de a întări sistemul radicular al puieților tăi de gutui și de a stimula dezvoltarea unor rădăcini puternice și sănătoase. După ce ai terminat fasonarea și mocirlirea, așază ramurile în pământ și udă din abundență.

Îngrijirea culturii de gutui

După cum spuneam și în introducere, gutuii sunt niște pomi fructiferi destul de sensibili. De aceea, este nevoie să le acorzi o atenție deosebită și să realizezi regulat lucrările de întreținere și activitățile de îngrijire.

sfaturi ingrijire gutui

Experții grădinari a întocmit pentru tine o listă cu principalele etape în îngrijirea gutuilor. Iată ce ai de făcut:

  • udarea constantă, utilizând cantități reduse de apă – poți chiar să instalezi un sistem de irigare subteran, prin picurare, care să asigure un substrat umed până la adâncimea de 50 de centimetri;
  • din când în când, sapă solul în care sunt plantați gutuii și curăță-l bine de buruienile care își fac apariția;
  • trece pe listă și lucrările de tăiere – ele presupun scurtarea crengilor mai lungi pentru stimularea rodirii în anul următor;
  • aplică tratamentele fitosanitare potrivite, pentru a evita apariția bolilor și dăunătorilor.

Uite și principalele boli și dăunători de care să ferești gutuii tăi:

  1. Focul bacterian – cea mai des întâlnită boală; se manifestă prin ofilirea frunzelor și a florilor;
  2. Pătarea brună a frunzelor – frunzele se pătează și se usucă;
  3. Viermele fructelor – intră în pulpa fructelor și afectează rodul gutuilor.

Dacă ai avut grijă ca toți pașii să fie respectați, atunci nu îți mai rămâne decât să fii atent la cum recoltezi gutuile. Adăpostește-le într-un loc uscat și bucură-te de gustul lor inconfundabil în lunile ce urmează.

Echipa GrădinaMax îți dorește o grădină plină de roade parfumate și spor la grădinărit!

Publicat de: 23 feb 2021
Vizualizări: 7137
(Voturi: 0, Evaluare: 0)
Lasă un comentariu
Evaluare
Adaugă unul sau mai multe fișiere
    Te-ar mai putea interesa
    Cele mai populare
    • Preț descrescător
    • Preț crescător
    • Cele mai populare
    • Cele mai noi
    • Nume
    Toate categoriile
    • Toate categoriile
    • Arbuști ornamentali
    • Lider în vânzări
    • Noutăţi 2024
    • Plante ornamentale
    • Pomi fructiferi
    Promoţie!
    Noutăţi
    Gutui japonez Sargentii, P9 imagine 1
    0 Comentarii
    Gutui japonez Sargentii, P9
    Cantitate într-un pachet: 1 buc
    15.90 lei 38.90 lei

    Cel mai mic preț în 30 de zile:* 15.90 lei

    Adaugă în coș
    mc visa paypal fancurier